Λονδίνο δεκαετία 1930
Ένας ψυχολόγος ευτυχώς αντιλαμβάνεται ότι η μικρούλα που έχει απέναντί του δεν είναι ασθενής αλλά ένα παιδί, που προκειμένου «να μπορεί να σκέφτεται πρέπει να κινείται» και η ανθρωπότητα υποδέχεται τη Gillian Lynne, μια από τις μεγαλύτερες χορογράφους όλων των εποχών (The Fandom of the Opera, Cats)!

Αθήνα 1960
Μια νεαρή κοπέλα βλέπει το πανεπιστήμιο του Cambridge σε ένα περιοδικό και αποφασίζει ότι θα σπουδάσει εκεί, πράγμα αδιανόητο για τα μέτρα και την εποχή της. Την πιστεύει όμως η μητέρα της και η Arianna Stasinopoulos – Huffington, μπαίνει με υποτροφία στο Cambridge στα 16 της, για να συγκαταλέγεται σήμερα στους 100 ανθρώπους με τη μεγαλύτερη επιρροή στον πλανήτη!Αυτοί οι άνθρωποι, όπως και δεκάδες άλλοι, τις ιστορίες των οποίων θα συναντήσει κανείς στις σελίδες αυτού του βιβλίου, βρήκαν σύμφωνα με το συγγραφέα Ken Robinson, «Το Στοιχείο τους».

Το φωτεινό δηλαδή σημείο του εαυτού τους, το σημείο τομής αυτού που αγαπάς να κάνεις με αυτό, στο οποίο είσαι πραγματικά καλός. Και έτσι, όπως λέει ο ίδιος, «βρίσκοντας το πάθος σου, αλλάζεις τα πάντα».Μέσα από μια συναρπαστική εναλλαγή πραγματικών ιστοριών, επιστημονικής έρευνας και κατάθεσης πολύτιμης εμπειρίας και μεθοδολογίας, ο Dr Robinson μας καλεί να δούμε αλλιώς τη δημιουργικότητα και την εξυπνάδα του κάθε ανθρώπου, ρωτώντας όχι «πόσο» έξυπνος και δημιουργικός είναι κανείς, αλλά «πώς» μπορεί να γίνει τέτοιος.

Καταδεικνύει τη λαμπερή μοναδικότητα του κάθε ανθρώπου, τη σαρωτική δύναμη του πάθους όταν ανακαλύψουμε το ταλέντο μας και τη σημαντικότητα που έχουν για το μέλλον μας οι μέντορες, που θα σταθούν δίπλα μας, αλλά και η στάση ζωής, που θα υιοθετήσουμε προκειμένου κάθε μέρα να εισπράττουμε τις ευκαιρίες που μας δίνονται για να φτάσουμε στο «Στοιχείο μας». Το «The Element» είναι ένα πολύτιμο εργαλείο για τους ανθρώπους του HR. Θα τους βοηθήσει να μετατοπιστούν δημιουργικά από την αξιολόγηση στη δημιουργικότητα και την ανάπτυξη.

Στη θέση των κακών «αριθμών» και της κακής απόδοσης να βλέπουν πρόσωπα, που φωνάζουν «κάνε με καλύτερο», βοήθησέ με να βρω το διαμάντι μου, γιατί υπάρχει και στήριξέ με για να το χαρίσω σε μένα και στην επιχείρηση. Να είναι σε θέση να εμπνέουν και να διαμορφώνουν στελέχη δημιουργικά και σκεπτόμενα ελεύθερα, στελέχη δηλαδή που θα φέρουν τον αέρα της αλλαγής της ανάπτυξης και της καινοτομίας. Και για να γίνει αυτό, το «The Element» έχει την πολυτιμότερη συμβουλή.

Μην γενικεύετε, προσωποιείστε. Φύγετε από το Job Description και μπείτε στο Person Description. Μην ψαλιδίζετε τα ταλέντα των ανθρώπων σας προκειμένου να χωρέσουν στο πλαίσιο. Ανοίξτε το κάδρο και στηρίξτε τους να βάλουν τα χρώματα του ταλέντου και της φαντασίας τους και να ζωγραφίσουν δρόμους καινούργιους, που θα οδηγήσουν στην επιτυχία και την ανανέωση.