H Linkage Ελλάδας στο πλαίσιο των καθιερωμένων πλέον Summer Sessions, τα οποία αποτελούν μαθήματα ηγεσίας με ομιλητές διεθνούς κύρους, διοργανώνει και φέτος θεματική ομιλία με καλεσμένο τον Mike Abrashoff, πρώην Κυβερνήτη του Αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού. Ο Δημήτρης Παπανικητόπουλος, Πρόεδρος της Linkage Ελλάδας, και ο Αρτέμης Μυρόπουλος, Managing Director, μας μιλούν για αυτή τη διοργάνωση που θα λάβει χώρα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στις 4 Ιουλίου 2019 και ώρα 17.00-20.00.

    HR Professional: Τι είναι τα Linkage Summer Session Series;

Δημήτρης Παπανικητόπουλος: Τα τελευταία χρόνια, η Linkage Greece διοργανώνει με μεγάλη επιτυχία και θερμή ανταπόκριση τον θεσμό των Summer Sessions. Μπροστά σε εκατοντάδες θεατές, δεκάδες ηγετικές ομάδες μεγάλων ελληνικών και πολυεθνικών εταιρειών, διεθνούς φήμης ομιλητές παρουσιάζουν διαφορετική θεματολογία κάθε φορά. Οι ομιλητές μοιράζονται τις προσωπικές και επαγγελματικές τους εμπειρίες Ηγεσίας, προσαρμόζουν τα προσωπικά μαθήματα Ηγεσίας σε αρχές management και καθηλώνουν το ακροατήριο τους. Η Linkage είχε τη χαρά μέχρι σήμερα να πραγματοποιήσει πέντε (5) Summer Sessions με περισσότερους από 4.000 συμμετέχοντες με τεράστια επιτυχία!

    HR P.: Ποιους Keynote speakers έχετε φιλοξενήσει μέχρι σήμερα;

Αρτέμης Μυρόπουλος: Το 2012, είχαμε μαζί μας τον Nando Parrado, επιζώντα αεροπορικού δυστυχήματος στις Άνδεις και έναν από τους πιο επιτυχημένους motivational speakers παγκοσμίως.

Το 2013, στο Κολέγιο Αθηνών, οι Zeljko Obradovic & Δημήτρης Ιτούδης, κορυφαίοι Προπονητές μπάσκετ και Πρωταθλητές Ευρώπης, βρέθηκαν πλαισιωμένοι από ένα εξαιρετικό πάνελ CEOs.

Το 2014, στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, μοιράστηκε την εμπειρία του μαζί μας ο αστροναύτης της NASA, Dr. Scott Parazynski, και το 2016 ήταν μαζί μας ο Innnovation Guru Stephen Shapiro, πλέον εγνωσμένης αξίας ομιλητής σε θέματα διαμόρφωσης καινοτόμων ομάδων.

Τον Ιούλιο του 2017, ξεσήκωσε το κοινό στο Μέγαρο Μουσικής η Carla Harris, Vice Chairman, Wealth Management, Managing Director και Senior Client Advisor της Morgan Stanley.

    HR P.: Ποιοι είναι οι συμμετέχοντες;

Δ. Παπανικητόπουλος: Συμμετέχοντες στα Linkage Summer Sessions είναι Στελέχη Middle & Senior Management και Ηγετικές Ομάδες εταιρειών. Μάλιστα, σε κάθε Session παρευρέθηκαν περίπου 50 CEOs Ελληνικών και Πολυεθνικών εταιρειών με τις Διοικητικές τους ομάδες.

    HR P.: Ποια η θεματολογία που πραγματεύονται;

Α. Μυρόπουλος: Το 2012, o Nando Parrado στην ομιλία του πραγματεύτηκε έννοιες όπως η επιμονή και να μην εγκαταλείπουμε την προσπάθεια σε δύσκολες συνθήκες. Επιπλέον, ανέφερε τη σημασία της επίτευξης εσωτερικής ισορροπίας, η οποία δίνει τη δύναμη στον άνθρωπο να πετύχει τον στόχο του ακόμη και σε δυσχερείς καταστάσεις. Μια συγκλονιστική ιστορία επιβίωσης, ηγεσίας και υπεράνθρωπης προσπάθειας.

Οι Zeljko Obradovic & Δημήτρης Ιτούδης το 2013 μίλησαν για το πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε ομάδα πρωταθλητών από νέους ανθρώπους υψηλού δυναμικού. Στην ομιλία του το 2014, ο αστροναύτης της NASA Dr. Scott Parazynski τόνισε τι σημαίνει να ονειρεύεσαι και πόσο κοντά είναι η αξιοποίηση ενός οράματος αρκεί να υπάρχει προσωπική δέσμευση.

Το 2014, ο Innnovation Guru Stephen Shapiro μίλησε για θέματα καινοτομίας, τη σημασία της στις ημέρες που διανύουμε και για το γεγονός ότι όλοι είμαστε ικανοί να καινοτομήσουμε εστιάζοντας στη διαφορετικότητα των ατόμων και των χαρακτηριστικών της προσωπικότητάς μας.

Τον Ιούλιο του 2017, η Carla Harris αναφέρθηκε σε βασικά χαρακτηριστικά εξαιρετικής Ηγεσίας όπως η αυθεντικότητα, η σημασία της διαφορετικότητας, της αλληλεπίδρασης και της αποφασιστικότητας ενός ατόμου. Ακόμη, έδωσε έμφαση στο πόσο σημαντικό είναι ο ηγέτης να μην διστάζει να παίρνει ρίσκα και να είναι ανθεκτικός. Επισήμανε επίσης, ότι επιβιώνουμε σε έναν τόσο ανταγωνιστικό κόσμο όπως η Wall Street με κέφι, αισιοδοξία και το πιο σημαντικό χωρίς να αλλοιώσουμε το ποιοι πραγματικά είμαστε.

    HR P.: Ποιος είναι ο Keynote speaker για το Summer Session 2019 και για τι θα μας μιλήσει;

Δ. Παπανικητόπουλος: Στις 4 Ιουλίου, στο Μέγαρο Μουσικής, θα έχουμε τη χαρά και την τιμή να είναι μαζί μας ο Mike Abrashoff, πρώην Κυβερνήτης του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ. Ο Mike Abrashoff βρίσκεται στο επίκεντρο μιας εκ των πιο αξιόλογων ιστοριών οργανωσιακού μετασχηματισμού της σύγχρονης εποχής. Σε ηλικία 36 ετών, το Πολεμικό Ναυτικό επέλεξε τον Mike για Κυβερνήτη του USS Benfold. Ήταν ο νεότερος Υπεύθυνος Αξιωματικός του Ειρηνικού στόλου – σε ένα πλοίο με πλήρωμα χαμηλού ηθικού, υψηλής εναλλαγής προσωπικού σε θέσεις εργασίας και άσχημες αξιολογήσεις απόδοσης. Λίγοι ήταν εκείνοι που πίστευαν ότι το πλοίο μπορούσε να βελτιωθεί -12 μήνες αργότερα το πλοίο ήταν #1 σε απόδοση- με το ίδιο πλήρωμα. Ο κόσμος εντυπωσιάστηκε και το μάθημα ήταν ξεκάθαρο: η ηγεσία μετράει και η κουλτούρα είναι ό,τι πιο σημαντικό.

Από πολλές απόψεις, το USS Benfold ήταν ένα ακραίο παράδειγμα παρόμοιων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν πολλές επιχειρήσεις σήμερα. Αυτός είναι και ο λόγος που δεκάδες δημοσιεύσεις, όπως των The Wall Street Journal και Fast Company, ανέφεραν την ιστορία του Mike ως ένα μάθημα-έμπνευση για τις επιχειρήσεις. Οι ηγέτες ταυτίζονται με την ευθύνη του Mike για αποτελέσματα, ειδικά σε ένα περιβάλλον που δεν θα μπορούσε να ορίσει τους κανόνες.

Ο Mike είναι σαφής: «Δεν άλλαξα εγώ το πλοίο – το πλήρωμά μου το έκανε. Αυτό που έκανα, ήταν να επανεξετάσω το στυλ ηγεσίας μου και να δημιουργήσω ένα περιβάλλον όπου αισθάνθηκαν ασφάλεια, δύναμη και υποστήριξη. Όταν με προσέγγιζαν με ένα πρόβλημα, τους έλεγα “Είναι δικό σας το πλοίο – πώς θα το διορθώσετε;”».

Η λύση του Mike ήταν να θεσπίσει ένα σύνολο αρχών διαχείρισης που αποκαλεί The Leadership Roadmap. Ο πυρήνας της προσέγγισης ηγεσίας του στο Benfold ήταν μια διαδικασία αντικατάστασης της διοίκησης και του ελέγχου με τη δέσμευση και τη συνοχή καθώς και τη συμμετοχή της καρδιάς, του μυαλού και της αφοσίωσης των εργαζομένων με πίστη και ταπεινοφροσύνη. «Το πιο σημαντικό που μπορεί να κατορθώσει ένας καπετάνιος, είναι να δει το πλοίο μέσα από τα μάτια του πληρώματος. Στόχος είναι να δοθεί η δυνατότητα σε κάθε άτομο να μοιραστεί την ευθύνη για την επίτευξη της αριστείας».

Η ομιλία του Mike θα εστιάσει στο πώς η ηγεσία μπορεί να δημιουργήσει μια εταιρική κουλτούρα που να οδηγεί σε πρωτοποριακές αποδόσεις. Αυτές οι ηθικές αξίες πέτυχαν πρωτοποριακά αποτελέσματα. Η υψηλή εναλλαγή προσωπικού σε θέσεις εργασίας μειώθηκε στο πρωτοφανές 1%. Ο ρυθμός των προαγωγών τριπλασιάστηκε και το πλήρωμα μείωσε τα λειτουργικά έξοδα του πλοίου κατά 25%. Ως το πλέον καλύτερο πλοίο του Ειρηνικού στόλου, το Benfold κέρδισε το διάσημο Spokane Trophy ως το πλοίο με τον υψηλότερο βαθμό ετοιμότητας για μάχη. Αυτή η σημαντική αλλαγή επιτεύχθηκε με το ίδιο πλήρωμα.

Ο Mike είναι συγγραφέας τριών βιβλίων. Το πρώτο, It’s Your Ship, έχει πουλήσει πάνω από ένα εκατομμύριο αντίτυπα. Το μήνυμά του είναι διαχρονικό: μην χρησιμοποιείτε τις εξωτερικές δυνάμεις που στέκονται εμπόδιο ως δικαιολογίες στον δρόμο σας -ελέγξτε τα πράγματα που μπορείτε να επηρεάσετε και θα δείτε μοναδικά αποτελέσματα.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Mike θα δώσει στα μέλη του ακροατηρίου τα εργαλεία που χρειάζονται για να βγουν έξω, να παροτρύνουν τους ανθρώπους τους να συμμετέχουν και να αυξήσουν την απόδοσή τους. Φεύγοντας από την ομιλία, επιθυμεί το κοινό να πάρει μαζί του, το ξεκάθαρο μήνυμα πως ποτέ δεν είναι αργά για να αλλάξει πορεία το «πλοίο» του.