Πριν από τρία χρόνια, μπορεί αυτός ο τίτλος να μην μας φαινόταν ελκυστικός.

Τότε που το πολύ και το άφθονο ήταν κυρίαρχα στη ζωή μας, σε όλους τους τομείς. Θέλαμε να κάνουμε πολλά, να αποκτήσουμε πολλά, να ζήσουμε όσο περισσότερα και ίσως μέσα σε όλη αυτή την ποσότητα να χάναμε και την ουσία των πραγμάτων. Η οικονομική κρίση με τις ραγδαίες αλλαγές, ανάμεσα στα αρνητικά της, έφερε και μία αλλαγή τρόπου σκέψης. Συνειδητοποιήσαμε, με οδυνηρό τρόπο βέβαια, ότι «ουκ εν τω πολλώ το ευ».

Αυτή είναι ακριβώς και η φιλοσοφία του Leo Babauta, του συγγραφέα. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι το «The Power of LESS» είναι ένας συνδυασμός self-help & self-coaching book,  βασισμένο στην ιδέα ότι με όσο λιγότερα και πιο σημαντικά πράγματα απασχολούμε τον εαυτό μας, τόσο πιο παραγωγικοί είμαστε. Δεν είναι ένα «how to» για το πώς θα κάνουμε το καθένα από αυτά, αλλά μας οδηγεί σε μία αλλαγή τρόπου σκέψης: πώς θα εστιάζουμε στο ουσιαστικό, απλοποιώντας ταυτόχρονα τη ζωή μας και παραμένοντας ήρεμοι και πιο ευτυχείς.

Το βιβλίο ξεκινά από την ίδια την εμπειρία του συγγραφέα, που με την τεχνική του μέσα σε λίγα χρόνια κατάφερε: να απαλλαγεί από τα χρέη του, να χάσει 20 κιλά, να εργάζεται σε δύο δουλειές και να διπλασιάσει το εισόδημά του, να φτιάξει ένα blog (Ζen Habits) που βρίσκεται ανάμεσα στα 50 με τη μεγαλύτερη αναγνωσιμότητα και πολλά άλλα…..

Πώς;
* Κατανέμοντας τους μεγάλους στόχους σε μικρά διαχειρίσιμα βήματα
* Εστιάζοντας σε λίγα και πολύ σημαντικά πράγματα κάθε φορά
* Δημιουργώντας νέες συνήθειες που είναι πιο παραγωγικές
* την ικανότητα να εστιάζουμε και όχι να…χανόμαστε
* την αποτελεσματικότητά μας σε ό,τι κάνουμε.

Με τι στόχο; Να εστιάζουμε σε αυτά που κάνουν τη διαφορά στη ζωή μας, αυτά που μας οδηγούν στο να αποκτήσουμε τη ζωή που θέλουμε.Πολυτέλεια αυτή την εποχή; Ίσως. Επιθυμητό; Πολύ. Διαβάστε το και αρχίστε να δουλεύετε πάνω σε αυτό. Μπορεί να δείτε κι εσείς αλλαγές.

Leo Babauta, Εκδόσεις: Hyperion Books, N.York, USA., 2009,σελ.: 170