Ένα βιβλίο με πωλήσεις εκατομμυρίων αντιτύπων και με μεταφράσεις σε 34 γλώσσες, όπως «H Δύναμη του Τώρα», είναι σίγουρα άξιο προσοχής.

Όταν όμως ο συγγραφέας του, Eckhart Tolle, κατατάσσεται στην 1η θέση της ετήσιας λίστας Watkins Review «The 100 Most Spiritually Influential Living People 2010», με τον Δαλάι Λάμα να βρίσκεται στην 2η θέση και τον Νέλσον Μαντέλα στην 19η, τότε, κατά τη γνώμη μου, καθίσταται άξιο μελέτης, ανεξάρτητα με το αν θα ενστερνιστεί κάποιος τις απόψεις του ή όχι.

Αρχικά, ο E. Tolle μας εκμυστηρεύεται την προσωπική του συγκλονιστική εμπειρία «εσωτερικής μεταμόρφωσης», από μία κατάσταση συνεχούς άγχους, κατάθλιψης και τάσεων αυτοκτονίας, προς τη «γαλήνη, ευδαιμονία και εσωτερική ελευθερία», κυριολεκτικά μέσα σε μία νύχτα. Η ζωή του, από το επόμενο κιόλας πρωί, άλλαξε ριζικά και άρχισε πλέον να βλέπει τον κόσμο υπό ένα εντελώς διαφορετικό πρίσμα.

Το μήνυμά του είναι απλό: «…όλες οι μορφές φόβου-το άγχος, το στρες, η ανησυχία- προκαλούνται από υπερβολικά πολύ μέλλον και όχι αρκετό τώρα, ενώ όλες οι μορφές της μη συγχώρεσης -η μνησικακία, η πικρία, οι τύψεις, οι ενοχές-, προκαλούνται από υπερβολικά πολύ παρελθόν και όχι αρκετό τώρα…».

Πρεσβεύει ότι τα προβλήματά μας απορρέουν από τον «καταναγκασμό του να ζούμε σχεδόν αποκλειστικά μέσα από τη μνήμη και την προσμονή, μη βιώνοντας ολοκληρωτικά την παρούσα στιγμή». Οι βασικές αιτίες της δυστυχίας μας και της «σοβαρής διαρροής της ζωτικής μας ενέργειας» δεν είναι οι εξωτερικές καταστάσεις, κατά τον Ε. Tolle, αλλά οι σκέψεις που κάνουμε γι΄αυτές, ο αδιάκοπος νοητικός θόρυβος, «το μαρτύριο του να μην μπορούμε να σταματήσουμε να σκεφτόμαστε» και τα λανθασμένα, επαναλαμβανόμενα εξαρτημένα πρότυπα σκέψης.

Όλα αυτά ο συγγραφέας μάς δείχνει με απλούς και πρακτικούς τρόπους πώς να τα αντιμετωπίσουμε, ώστε να ελαφρύνουμε ή και να απαλείψουμε τον ψυχολογικό μας πόνο. Εκφράζεται με τέτοια αμεσότητα, ειλικρίνεια και γνησιότητα, που δημιουργεί στον αναγνώστη ένα αίσθημα εμπιστοσύνης και την πεποίθηση ότι ξέρει πολύ καλά για τι πράγμα μιλάει.

Ως αποτέλεσμα, η αίσθησή μου είναι ότι το βιβλίο αυτό συγκεντρώνει όλες τις προϋποθέσεις για να δράσει ως καταλύτης και για τη δική μας βαθιά εσωτερική αλλαγή, ώστε να καταφέρουμε να ξεφύγουμε από «το φόβο που προκαλεί η αίσθηση ότι ζούμε σε διαχωρισμό από τους πάντες, σε έναν παράλογα πολύπλοκο κόσμο συνεχών προβλημάτων και σύγκρουσης» καθώς και από τα «κληρονομικά συλλογικά νοητικά πρότυπα, που μας κρατούν υποδουλωμένους στον πόνο» κάτι που σίγουρα χρειαζόμαστε όλοι αυτή την περίοδο.

The power of Now | Eckhart Tolle, Εκδόσεις: Η δυναμική της ευτυχίας, 1η εκδ.: 1997, σελ. 314.