Το βιβλίο της Katina Cremona επικεντρώνεται στη Συναισθηματική Νοημοσύνη (EQ) των Ηγετών και αποτελεί έναν εξαιρετικό οδηγό συμπεριφοράς για leaders, νέους managers αλλά και μελλοντικούς εκκολαπτόμενους ηγέτες.

Έκπληξη, όμως, αποτελεί το γεγονός ότι διαβάζοντας κανείς το βιβλίο ανακαλύπτει ότι ανεξάρτητα από τον τίτλο τελικά το περιέχομενό του αφορά όλους μας και δίνει μαθήματα συμπεριφοράς που κάθε ένας από εμάς μπορεί να εφαρμόσει γενικότερα στη ζωή του.

Ο βασικός προβληματισμός ξεκινά από το γεγονός ότι άνθρωποι με εξαιρετικές δυνατότητες & ταλέντα, με υψηλές φιλοδοξίες και σκληρή δουλειά δεν κατορθώνουν να «αγγίξουν» την επιτυχία που τους αξίζει.

Η συγγραφέας μέσα από τη σχεδόν 25χρονη εμπειρία της ως εργασιακή σύμβουλος και ψυχολόγος μας υποδεικνύει αλλά και ταυτόχρονα μας αποδεικνύει ότι η απάντηση βρίσκεται στη διαχείριση των ανθρώπινων δεξιοτήτων (Smart People Skills). Πως ένας manager συναναστρέφεται, συνεργάζεται αλλά και καθοδηγεί άλλους ανθρώπους; Με ποιο τρόπο δημιουργεί το περιβάλλον στο οποίο οι άνθρωποι θέλουν να δουλέψουν, να προσφέρουν και τελικά να επιτύχουν τους στρατηγικούς εταιρικούς στόχους;

Η καρδιά του leadership «χτυπά» στις εργασιακές σχέσεις και η συγγραφέας δεν παύει λεπτό να υπογραμμίζει τη σημασία της ανθρώπινης και ειλικρινούς σχέσης του manager με τους ανθρώπους του.

Το βιβλίο είναι ζωντανό, άμεσο, μεστό, γεμάτο παραδείγματα και tips από το σύγχρονο κόσμο των επιχειρήσεων. Δίνει πρακτικές συμβουλές χωρίς να μένει μόνο στη θεωρία. Πολλές καταστάσεις επιδρούν στην ικανότητα των managers να επηρεάζουν, να παρακινούν και να συνεργάζονται με τους άλλους. Σύμφωνα με τη συγγραφέα, η εφαρμογή των 8 βασικών εργαλείων που παρουσιάζονται αποτελεί το ξεκίνημα για επιτυχημένες και εποικοδομητικές εργασιακές σχέσεις που θα οδηγήσουν σε υψηλές αποδόσεις.

«Ο ηγέτης οφείλει αρχικά να πραγματοποιήσει ένα ταξίδι αυτογνωσίας ώστε να μπορέσει να καταλάβει ποιος είναι και στη συνέχεια να μπορέσει να καταλάβει τους άλλους, να τους βοηθήσει να αναπτυχθούν και να βελτιώσει τις σχέσεις με σκοπό το επιθυμητό αποτέλεσμα».

Καλό είναι το βιβλίο αυτό να μην διαβάζεται μεμιάς αλλά να παραμένει στη βιβλιοθήκη και να χρησιμεύει ως εργαλείο στο οποίο μπορεί να ανατρέχει κανείς ανά διαστήματα. Η συγγραφέας προτείνει να το διαβάσουμε σταδιακά, εφαρμόζοντας παράλληλα στην επαγγελματική ζωή τα tips που αναφέρει.

Κάθε μικρό κεφάλαιο ξεκινάει με ένα παράδειγμα εργασιακών σχέσεων από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σχεδόν καθημερινά ένας προϊστάμενος και  μέσα από το παράδειγμα ξεδιπλώνει τις διάφορες πτυχές του προβλήματος, δίνει λύσεις και ολοκληρώνει με πρακτικές συμβουλές. Ποια είναι όμως τα 8 αυτά εργαλεία; Θα αναφερθώ μόνο επιγραμματικά αλλά η ουσία είναι πολύ πιο βαθιά και αξίζει κανείς να διαβάσει το βιβλίο για να την ανακαλύψει:.

  • Κατανόηση του τρόπου σκέψης των άλλων,.
  • ανάπτυξη υγιούς εργασιακής σχέσης και δεσμών μέσω της εμπιστοσύνης και της κατανόησης,.
  • η ουσία της διαδικασίας στην επίτευξη ενός κοινού στόχου,.
  • η αξία της αναγνώρισης αλλά και της κατανόησης των ανθρώπινων συναισθημάτων,.
  • προετοιμασία για εποικοδομητικές συζητήσεις και συναντήσεις,.
  • η σημασία του παραγωγικού coaching..
  • η ενδελεχής διερεύνηση του προβλήματος πριν από τη λύση του (Problem solving Exploration),.
  • η αξία του να λαμβάνεις από τους ανθρώπους σου, εποικοδομητικό και ειλικρινές feedback για τις ικανότητες, τη συμπεριφορά και την απόδοσή σου..

Το βιβλίο αυτό, όπως αναφέρθηκε και στην αρχή, απευθύνεται τελικά σε όλους μας και όχι μόνο στους managers και μπορεί να συνεισφέρει εν τέλει στο να βελτιώσουμε τις σχέσεις που έχουμε με την οικογένεια μας, τους φίλους μας, τον προϊστάμενο και τους υφισταμένους μας. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι σε όλους μας κάτι θα μείνει από τις συμβουλές της συγγραφέως ακόμα και αν μόνο παρακινηθούμε να «σκύψουμε» μέσα μας και να μάθουμε ποιοι είμαστε, να ενδιαφερθούμε για το πως είναι οι γύρω μας…

Προσωπικά, βρήκα μέσα στο βιβλίο στοιχεία που ήδη έχω εφαρμόσει και θεωρώ ότι και εσείς που θα το διαβάσετε θα κρατήσετε κάτι που θα σας βοηθήσει να γίνετε καλύτεροι! Καλή ανάγνωση!

Katina Cremona, Thin Book Publishing CO, 2007, σελ.96