Σε περίπου 27.500, δηλαδή όσο ο πληθυσμός μιας μικρής πόλης, υπολογίζονται οι εργαζόμενοι σε βιοτεχνίες-μέλη του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (Β.Ε.Θ.) που έχασαν τη δουλειά τους το 2011, βάσει έρευνας της εταιρείας δημοσκοπήσεων Interview, για λογαριασμό του Β.Ε.Θ.

Η έρευνα, την οποία παρουσίασαν ο πρόεδρος του Β.Ε.Θ., Παναγιώτης Παπαδόπουλος, και ο αναλυτής της Interview, Δημήτρης Βασιλειάδης, βασίστηκε σε δείγμα 505 επιχειρήσεων Ν. Θεσσαλονίκης, ενώ έδειξε ακόμη ότι σχεδόν εννέα στους δέκα επιχειρηματίες διαφωνούν με την κατάργηση του 13ου/14ου μισθού και περίπου ισάριθμοι (91%) με τη συμπίεση των κατώτατων αποδοχών. Παράλληλα, το 72% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι, εξαιτίας της κρίσης, καθυστερεί να καταβάλλει τις οφειλές και υποχρεώσεις του (προς ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΔΕΚΟ, δημόσια ταμεία και προμηθευτές).

Αναφερόμενος στον αριθμό των 27.500 ανέργων του 2011, ο Π. Παπαδόπουλος διευκρίνισε ότι αυτός υπολογίστηκε βάσει της εξής αναγωγής: 50% των μελών του ΒΕΘ, ήτοι περίπου 10.000 επιχειρήσεις, που απασχολούν εργαζομένους (στις υπόλοιπες οι επιχειρηματίες είναι αυτοαπασχολούμενοι) προχώρησε πέρυσι σε απολύσεις, με μέσο όρο απολυμένων/επιχείρηση τους 2,75 (άρα, το 27.500 προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό).

«Ο αριθμός που ανακοινώσαμε προκύπτει από απλή αναγωγή, αλλά βρίσκεται πολύ κοντά στον πραγματικό, ιδίως αν σκεφτεί κάποιος ότι καθημερινά προσέρχονται στα γραφεία του ΟΑΕΔ Κ. Μακεδονίας 114 άνεργοι» σημείωσε ο Π. Παπαδόπουλος. Την τακτική των απολύσεων φαίνεται να προκρίνει -μέσο όρο- το 19% των ερωτηθέντων για το επόμενο διάστημα, ενώ το 66,9% προτίθεται να διατηρήσει τους εργαζομένους του. Μόλις το 2,5% σκέφτεται να προσλάβει προσωπικό.