Έξι ελληνικά πανεπιστήμια περιλαμβάνονται στα καλύτερα του κόσμου σύμφωνα με την Παγκόσμια Αξιολόγηση Πανεπιστημίων (World University Rankings) του εκπαιδευτικού ένθετου Times Higher Education της βρετανικής εφημερίδας The Times για το 2016-2017.

Συγκεκριμένα, το Πανεπιστήμιο της Κρήτης βρίσκεται στις θέσεις 301-350, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο στις θέσεις 401-500, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στις θέσεις 501-600 κατατάσσονται, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ενώ στις θέσεις 601-800 βρίσκεται το Πανεπιστήμιο της Πάτρας.

Κορυφαίο ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα είναι το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και ακολουθούν στην πρώτη δεκάδα το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Καλιφόρνια, το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ στις ΗΠΑ, το Κέιμπριτζ στη Βρετανία, το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης, το Χάρβαρντ στις ΗΠΑ, το Πρίνστον στις ΗΠΑ, το Αυτοκρατορικό Κολέγιο Λονδίνου, το ΕΤΗ Ζυρίχης ενώ τη 10η θέση μοιράζονται το Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϋ και το Πανεπιστήμιο του Σικάγο. Στο συγκεκριμένο κατάλογο κυριαρχούν τα πανεπιστήμια στις ΗΠΑ, ενώ σημαντική άνοδο παρουσιάζουν τα πανεπιστήμια από χώρες της Ασίας.

Σημειώνεται ότι η Παγκόσμια Αξιολόγηση Πανεπιστημίων από το Times Higher Education που περιλαμβάνει 980 πανεπιστήμια, γίνεται με μια σειρά από κριτήρια μεταξύ των οποίων η διδασκαλία, η έρευνα και η διεθνής εικόνα.