Πρόγραμμα επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών των νέων για πρόσληψη σχεδιάζει το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, χωρίς ωστόσο να έχει οριστικοποιηθεί και μπορεί να υπάρξουν ορισμένες αλλαγές.

Ο υφυπουργός Γιώργος Κουτρουμάνης δήλωσε σε συνέντευξή του στον REAL fm ότι το πρόγραμμα θα είναι τετραετίας και θα έχει επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών στο σύνολο για τον πρώτο χρόνο, δηλαδή στο 100%, το δεύτερο στο 75%, τον τρίτο στο 50% και τον τέταρτο στο 25%.

Ο υφυπουργός τόνισε ότι θα υπάρξουν ασφαλιστικές δικλείδες, έτσι ώστε να μην έχει τη δυνατότητα η επιχείρηση να απολύσει εργαζόμενους για τους οποίους καταβάλει το σύνολο των εισφορών ενώ θα υπάρχει ένα χρονικό διάστημα πριν και μετά από την εφαρμογή αυτού του προγράμματος που δεν θα μπορεί η επιχείρηση να μειώσει τις θέσεις εργασίας μέσα από απολύσεις.

Όπως διευκρίνισε, σε πρώτη φάση θα αφορά επιχειρήσεις οι οποίες απασχολούν μέχρι 50 άτομα. Αν οι επιχειρήσεις ανταποκριθούν, θα είναι αρκετές χιλιάδες οι εργαζόμενοι νέοι που θα μπορέσουν να αξιοποιήσουν αυτά τα προγράμματα.
Ερωτηθείς για τους μακροχρόνια άνεργους άνω των 50 ετών ο υφυπουργός δήλωσε ότι είναι στις σκέψεις του υπουργείου η επιδότηση εργασίας μέσα από τη μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε επίδομα εργασίας.