Την έξοδο «βλέπουν» περίπου 25.000 τραπεζοϋπάλληλοι, λόγω των αλλαγών στον τραπεζικό χάρτη.

Η αρχή θα γίνει από την Εθνική Τράπεζα αφού, όπως παραδέχθηκε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ Πέτρος Χριστοδούλου, σε κλείσιμο θα οδηγηθεί το 25% του δικτύου των καταστημάτων του νέου ομίλου που θα προκύψει από τη συγχώνευση της Εθνικής Τράπεζας με την Eurobank, ενέργεια απαραίτητη για να υπάρξουν συνέργειες και οικονομίες κλίμακας στο νέο σχήμα.

Μάλιστα υπογράμμισε πως η αναδιάρθρωση του δικτύου είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να υπάρξουν οφέλη ενώ σχολίασε χαρακτηριστικά ότι τα προηγούμενα χρόνια οι διοικήσεις των τραπεζών δίσταζαν να πάρουν ανάλογες δύσκολες αποφάσεις, με αποτέλεσμα να μην έχουν προχωρήσει συγχωνεύσεις μεταξύ τραπεζικών ομίλων.

Όμως το κλείσιμο καταστημάτων μαθηματικά οδηγεί και στη μείωση του προσωπικού. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των τραπεζικών στελεχών, σε ορίζοντα τριετίας και αφού ολοκληρωθούν οι τραπεζικές ανακατατάξεις και δημιουργηθούν τα νέα σχήματα, από τον κλάδο θα αποχωρήσουν περισσότεροι από 20.000 τραπεζοϋπάλληλοι. Ωστόσο, διευκρινίζουν πως στο μεγαλύτερο μέρος τους οι αποχωρήσεις αυτές θα αφορούν συνταξιοδοτήσεις και προγράμματα εθελουσίας εξόδου.