Σύμφωνα με έρευνα του βρετανικού πανεπιστημίου London School of Economics (LSE), η πλέον καταθλιπτική ημέρα της εβδομάδας για τους εργαζόμενους, δεν είναι η Δευτέρα όπως θεωρείται από πολλούς αλλά η Τρίτη.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η διάθεσή μας αρχίζει να «ανεβαίνει» την Παρασκευή, βρίσκεται στο απόγειό της το Σάββατο και φτάνει μέχρι και την Κυριακή. Τη Δευτέρα, τα επίπεδα ικανοποίησης πέφτουν σημαντικά αλλά την Τρίτη αγγίζουν το ναδίρ.

Η έρευνα μελέτησε τις αλλαγές στη διάθεση 22.000 ανθρώπων σε διάστημα δύο μηνών.

Ο επικεφαλής της έρευνας Τζορτζ Μακ Κέρον δικαιολόγησε τα ευρήματα υποστηρίζοντας ότι τη Δευτέρα, το Σαββατοκύριακο δεν έχει ακόμη «ξεθωριάσει» μέσα μας ενώ την Τρίτη, έχουμε μπει για τα καλά στην εργάσιμη εβδομάδα και το επόμενο Σαββατοκύριακο είναι ακόμη μακριά.

Οι συμμετέχοντες κατέγραφαν την ψυχική τους κατάσταση χρησιμοποιώντας μια εφαρμογή στο iΡhone, το «έξυπνο» κινητό τηλέφωνο της Αpple, που ονομάζεται Μappiness.

Τα στοιχεία συλλέχθηκαν με ειδοποιήσεις που στέλνονταν στα κινητά τηλέφωνα των εθελοντών δύο φορές την ημέρα. Εκείνοι έπρεπε να απαντήσουν πώς αισθάνονται, με ποιον είναι, πού βρίσκονται και τι κάνουν. Χρησιμοποιώντας το σύστημα δορυφορικού εντοπισμού (GΡS) οι ερευνητές επισήμαιναν με μεγάλη ακρίβεια πού βρίσκονταν οι συμμετέχοντες, κάτι που οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν για να χαρτογραφήσουν τις πιο «χαρούμενες» αλλά και τις πιο καταθλιπτικές περιοχές της Βρετανίας. Διαπιστώθηκε λοιπόν ότι οι κάτοικοι σε παραθαλάσσιες πόλεις εμφάνιζαν τα υψηλότερα επίπεδα ευτυχίας, ενώ εργαζόμενοι σε τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες στο Λονδίνο, παρότι λαμβάνουν τους υψηλότερους μισθούς στη χώρα, είναι οι λιγότερο ευτυχισμένοι.

Τα αποτελέσματα έδειξαν επίσης ότι οι άνδρες είναι οριακά πιο χαρούμενοι από τις γυναίκες, με δείκτη ευτυχίας 65,6% έναντι 65,1% του «θηλυκού φύλου».

Πηγή: Το Βήμα