Οι μισοί από τους εργαζόμενους αναμένεται να δραστηριοποιηθούν ως ελεύθεροι επαγγελματίες τα επόμενα δύο χρόνια.

Αυτό είναι ένα από τα βασικά συμπεράσματα που προέκυψαν από έρευνα της Kalido, στην αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου, όπως αναφέρεται στο HR Magazine. Τα ευρήματα αποκαλύπτουν επίσης ότι το 64% των εταιρειών με έδρα το Ην. Βασίλειο απασχολεί ελεύθερους επαγγελματίες έως ένα βαθμό και το 39% των εργοδοτών προβλέπει ταχύτερη αύξηση των freelancers σε σχέση με το μόνιμο ανθρώπινο δυναμικό  του σε ορίζοντα πέντε ετών.

Στα οφέλη που απορρέουν από αυτή τη μορφή εργασιακής σχέσης συμπεριλαμβάνονται η ευελιξία (79%), ότι τα στελέχη εργάζονται σε projects που πιστεύουν (42%) καθώς και ότι χαρακτηρίζουν την εργασία τους ως συναρπαστική (30%). Σημειώνεται επίσης ότι οι αποδοχές για το εν λόγω ανθρώπινο δυναμικό είναι σημαντικά υψηλότερες με τους millennials να υποστηρίζουν ότι με αυτό τον τρόπο κερδίζουν το μέγιστο που θα μπορούσαν.

Παράλληλα, η έρευνα κατέδειξε ότι οι εργαζόμενοι φαίνεται να εκτιμούν τη συνεργασία με ελεύθερους επαγγελματίες στον χώρο εργασίας τους αναφορικά με τις «φρέσκιες» ιδέες που έχουν αλλά και το διευρυμένο δίκτυό τους. Μάλιστα, αυτή η τάση έχει οδηγήσει τους μόνιμους εργαζόμενους να διερευνήσουν για τους ίδιους αντίστοιχη αλλαγή καριέρας. Στις ανησυχίες, ωστόσο, όσων δραστηριοποιούνται ως ελεύθεροι επαγγελματίες συγκαταλέγεται η αβεβαιότητα για τη ροή εργασίας τους (65%).

Ταυτόχρονα, οι συστάσεις εργοδοτών βρίσκονται σε υψηλή θέση στην αναζήτηση εργασίας• το 77% των ερωτηθέντων προτιμά να βρεί εργασία με αυτόν τον τρόπο. Τέλος, σύμφωνα με τον Sanjay Varma, συνιδριτής της Kalido, «υπάρχουν μερικοί λόγοι για την αύξηση των ελεύθερων επαγγελματιών στο Ηνωμένο Βασίλειο. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι απογοητεύονται από τον εταιρικό τρόπο ζωής, από το άγχος, την ‘‘κακή’’ ισορροπία εργασίας και ζωής και από το γεγονός ότι οι μισθοί δεν συμβαδίζουν με τον πληθωρισμό».