Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ετήσιας Διεθνούς Έρευνας Έλλειψης Ταλέντου της ManpowerGroup, 6 στους 10 εργοδότες στην Ελλάδα δυσκολεύονται να καλύψουν θέσεις εργασίας.

Παράλληλα, ως κύριοι λόγοι δυσκολίας κάλυψης θέσεων εργασίας αναδείχθηκαν η έλλειψη απαιτούμενης εμπειρίας (27%), τεχνικών δεξιοτήτων (25%), διαθέσιμων υποψηφίων (17%), η προσδοκία υψηλότερης αμοιβής σε σχέση με την προσφερόμενη (12%) και η έλλειψη προσωπικών δεξιοτήτων (7%). Σε παγκόσμιο επίπεδο, το ποσοστό των εργοδοτών που αντιμετωπίζει δυσκολία στην εύρεση εργαζομένων με τα απαιτούμενα προσόντα ανέρχεται στο 45%, ποσοστό, αφενός, αυξημένο κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες συγκριτικά με το 2016.

Οι εργοδότες στην Ιαπωνία εξακολουθούν να καταγράφουν τη μεγαλύτερη δυσκολία εύρεσης ταλέντου (89%), ενώ την πρώτη πεντάδα με τα υψηλότερα ποσοστά συμπληρώνουν οι: Ρουμανία (81%), Ταϊβάν (78%), Χονγκ Κονγκ (76%) και Βουλγαρία (68%). Η Ελλάδα καταλαμβάνει την 7η θέση στην παγκόσμια κατάταξη – μετακίνηση κατά μία θέση συγκριτικά με την 8η θέση που κατείχε το 2016. Αναφορικά με τις θέσεις που καταγράφουν τη μεγαλύτερη δυσκολία κάλυψης για το 2018 στη χώρα μας εντοπίζονται στον τομέα των «Επαγγελματιών Πωλητών», ενώ ακολουθεί η ειδικότητα των «Τεχνικών» και οι «Εξειδικευμένοι Τεχνίτες».

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Επαγγελματίες Υγείας και οι Εξειδικευμένοι Υπάλληλοι Γραφείου εισέρχονται για πρώτη φορά στη λίστα των 10 θέσεων εργασίας με τη μεγαλύτερη δυσκολία κάλυψης στην Ελλάδα. Σε παγκόσμιο επίπεδο, στην κορυφή των θέσεων που οι εργοδότες δυσκολεύονται περισσότερο να καλύψουν, εντοπίζονται οι «Εξειδικευμένοι Τεχνίτες» με τους Επαγγελματίες Πωλητές να παραμένουν δυσεύρετοι (2η θέση), ενώ  ακολουθούν οι Πτυχιούχοι Μηχανικοί.

Τέλος, σύμφωνα με την έρευνα και σχετικά με τους τρόπους αντιμετώπισης της έλλειψης ταλέντου το 64% των εργοδοτών στην Ελλάδα σημείωσε ότι η σημαντικότερη στρατηγική είναι η παροχή επιπρόσθετης εκπαίδευσης και ανάπτυξης στο υπάρχον προσωπικό. Αυτή η προσέγγιση εμφανίζεται πρώτη στη σειρά των στρατηγικών και σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς το 53% των εργοδοτών αναζητά τρόπους ανάπτυξης των δεξιοτήτων του υπάρχοντος ανθρώπινου δυναμικού. Δεύτερη στρατηγική για το 49% των Ελλήνων εργοδοτών είναι η προσαρμογή των απαιτήσεων των ρόλων στην επαγγελματική εκπαίδευση και εμπειρία των υποψηφίων, ενώ τρίτη σε σειρά (33%) αποτελεί η ανεύρεση εναλλακτικών μοντέλων εργασίας.