Πώς μπορεί κάποιος να καλλιεργήσει τις δεξιότητές του και να πετύχει τους στόχους του; Μια καθημερινή ιστορία coaching και ανάπτυξης μας φωτίζει το δρόμο της ανακάλυψης.

Συγχαρητήρια, πήρες προαγωγή… «Λάμπρο Αστέρη, τώρα θα φωτιστεί μια άλλη πτυχή του εαυτού σου, που κοιμόταν στο σκοτάδι. Οι προκλήσεις θα είναι πολλές. Θα έρθουν στιγμές, που θα αισθάνεσαι μόνος και αβοήθητος. Αυτά, όμως, θα τα ανακαλύψεις στην πορεία. Έλα, να κάνουμε τον τελευταίο γύρο για απόψε, και να πάμε να γιορτάσουμε την επιτυχία σου».

Με αυτά τα λόγια ο Γιώργος προετοιμάζει τον καλό του φίλο για όσα πρόκειται να συμβούν μετά την προαγωγή του.

«Πώς θα τα βγάλω πέρα ως προϊστάμενος; Δεν έχω ιδέα από διοίκηση ομάδας. Πώς θα βάλω στόχους; Πώς θα καλλιεργήσω κλίμα συνεργασίας; Πώς θα πείσω τους υφιστάμενούς μου να βελτιώσουν τη συμπεριφορά τους; Πώς θα τους κάνω να με ακούσουν; Ποιος θα με βοηθήσει;». Κάποιες από τις σκέψεις του Λάμπρου αλλά και κάθε εργαζόμενου που αναλαμβάνει μια νέα θέση εργασίας.

«Λάμπρο, φεύγοντας από τη σημερινή μας συνάντηση, δεν θα έχεις τη μαγική συνταγή, που θα κάνει τους υφιστάμενούς σου να σε ακούσουν και να λύσεις τα θέματα που σε απασχολούν. Κάτι τέτοιο δεν υπάρχει, ή καλύτερα, δεν μπορώ να σου το προσφέρω εγώ. Αυτό που κάνω, είναι να εντοπίσω ποια είναι η σημερινή κατάσταση, από τη μία πλευρά, και τι θέλεις να πετύχεις από την άλλη, για να σε υποστηρίξω, με όσα μέσα διαθέτω, ώστε να πετύχεις τους στόχους σου».

Κάπως έτσι ο coach θέτει το πλαίσιο συνεργασίας και διαχειρίζεται τις προσδοκίες του coachee. Στο πρόσωπο του Λάμπρου καθρεφτίζεται κάθε μέσος εργαζόμενος που αξιοποιεί τις γνώσεις και τις δεξιότητες, τις οποίες αποκτά κατά τη διάρκεια της ομαδικής εκπαίδευσης στην αίθουσα, σε συνδυασμό με την πρακτική εφαρμογή μετά από τις ατομικές συνεδρίες coaching, με σκοπό τη βελτίωση της εργασιακής επίδοσης και την επίτευξη των στόχων. Η συγγραφέας Ζωή Α. Λιόλιου, πιστοποιημένη coach (EMCC) και εκπαιδεύτρια ανάπτυξης δεξιοτήτων (ΕΟΠΠΕΠ), μέσα από το πρώτο της βιβλίο επιχειρεί να δώσει απαντήσεις σε καίρια ερωτήματα που απασχολούν νέους και αρχαιότερους στη θέση προϊσταμένους, νέους coaches, δυνητικούς αγοραστές υπηρεσιών coaching και εκπαίδευσης, αλλά και κάθε εργαζόμενο που ενδιαφέρεται για την επαγγελματική του εξέλιξη.