Το «Winchester House» είναι ένα στοιχειωμένο αρχοντικό σπίτι στην California που κατασκευαζόταν για 38 χρόνια. Το σπίτι ήταν η κατοικία της Sarah Winchester, χήρας του William Wirt Winchester, εφευρέτη της πασίγνωστης καραμπίνας Winchester.

Επειδή η Sarah που ζούσε μόνη της στο σπίτι, νόμιζε ότι στο σπίτι κατοικούσαν τα φαντάσματα όσων είχαν σκοτωθεί από τα όπλα Winchester, κατασκεύαζε συνεχώς πράγματα στο σπίτι για να κατευνάσει τα πνεύματα. Έτσι κατασκεύασε: 160 συνολικά δωμάτια, 40 κρεβατοκάμαρες, 47 τζάκια, 10.000 πάνελ παραθύρων, 17 καμινάδες, 2 υπόγεια, 3 ασανσέρ. Εσωτερικά παράθυρα, πόρτες και σκάλες που δεν οδηγούν πουθενά είναι κάποια από τα παράδοξα του σπιτιού… (http://www.winchestermysteryhouse.com/)

Από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, το «Ελληνικό Winchester House» κατασκευάζεται για 38 τέρμινα (πενταετίες) μετά το 1821. Λιθαράκι, λιθαράκι το έχτιζαν οι πολιτικοί μας τα τελευταία 190 χρόνια. Η κάθε κυβέρνηση που αναλάμβανε την εξουσία, για να κατευνάσει τους «φαντάσματα» ψηφοφόρους της, «έκτιζε και κάτι στο Greek Winchester House». Βέβαια σαν μάστορες οι πολιτικοί μας δεν ήταν και πολύ καλοί. Όμως, δόξα το Θεό, έκτιζαν ότι ήξεραν:

  • Έναν Δήμο για κάθε μικρή περιοχή της Ελλάδας (έστω και αν ήταν μαθηματικά αποδεδειγμένη η μη βιωσιμότητα του Δήμου…)
  • Ένα ΤΕΙ/ΑΕΙ για κάθε Δήμο που υπήρχε (μοναδική παγκόσμια πρωτοτυπία πολυδιάσπασης ανώτερων και ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων…)
  • Ένα ασφαλιστικό ταμείο για κάθε κατηγορία εργαζομένων (έστω και εάν αυτοί ήταν πολλοί λίγοι…)
  • Μία δημόσια υπηρεσία για οτιδήποτε χρειαζόταν να γίνει (σήμερα δεν ξέρουμε καν πόσοι φορείς υπάρχουν…)
  • Χιλιάδες προβληματικές θυγατρικές Δήμων για να κάνουν τα «δικά τους παιγνίδια οι δήμαρχοι…»
  • Ένα αστυνομικό τμήμα για κάθε γειτονιά (έτσι οι αστυνομικοί φυλάνε το αστυνομικό τμήμα αντί να φυλάνε τη γειτονιά…)
  • Μια επιτροπή για κάθε θέμα προς επίλυση που συνεδρίαζε επ’ άπειρον…
  • Έναν τελικό δικαιούχο για κάθε οργανισμό του δημοσίου με σκοπό την απορόφηση των Ευρωπαϊκών πόρων (έτσι φτάσαμε στους 8.500 τελικούς δικαιούχους στο 3ο ΚΠΣ…)
  • Πολλούς συνταξιούχους από την ηλικία των 40 ή των 50 γιατί οι πολιτικοί μας ήθενα να είναι αρεστοί στους «πελάτες τους»…

Προφανώς υπάρχουν χιλιάδες άλλα παρόμοια παραδείγματα προσθήκης μικρών «αυθαίρετων κατασκευών και υμιυπαίθριων χώρων» στο «Greek Winchester House». Και βέβαια για να καλύψουμε το κόστος συντήρησης και λειτουργίας όλων αυτών των οικοδομημάτων του «Greek Winchester House», δανειζόμασταν ασύστολα με αποτέλεσμα το 2010 να πέσουμε στα βράχια… Από την άλλη, οι τεχνολογίες της πληροφορικής και επικοινωνιών (ΤΠΕ) και το διαδίκτυο γνωρίζουν τρομακτική ανάπτυξη παγκοσμίως. Κυβερνήσεις, εταιρείες, και οργανισμοί, αδυνατούν να λειτουργήσουν χωρίς τη χρήση της τεχνολογίας.

Οι ΤΠΕ είναι το μόνο μέσο να δώσει λύση σε σημαντικά δομικά προβλήματα μιας χώρας επιτρέποντας να τακτοποιήσουμε το «Greek Winchester House» χωρίς να το κατεδαφίσουμε. Εάν σαν πολίτες, δεν μπορούμε να κάνουμε τελικά «login στο κράτος με έναν κωδικό», το κράτος θα συνεχίσει να έχει: ΑΦΜ, Αριθμός Μητρώου Αρρένων, Αριθμός Ταυτότητας, ΑΜΚΑ, Αριθμό Μητρώου ΙΚΑ, Αριθμό Μητρώου ΤΕΒΕ, Αριθμό Μητρώου Ανωνύμων Εταιρειών, Αριθμός Μητρώου ΕΒΕΑ κλπ.).

Απαιτείται επομένως η δημιουργία ενός πληροφοριακού συστήματος που καλύπτει τα ΠΑΝΤΑ για τη σχέση του πολίτη με το κράτος (πελάτες, προμηθευτές, τιμολόγηση, αποθήκη, ταμείο κλπ). Ουσιαστικά πρέπει το κράτος να γνωρίζει με μεγάλη ακρίβεια τους πελάτες τους και τους προμηθευτές τους. Τι υπηρεσίες τους παρέχει, πόσο ακριβώς του χρωστάνε οι πελάτες του και τι ακριβώς χρωστάει στους προμηθευτές του. ΜΕ ΟΛΕΣ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ προσβάσιμες από το Διαδύκτιο για τον καθένα μας!!!

Οι χρήσεις της πληροφορικής είναι ανεξάντλητες. Επίσης, όπου γίνεται χρήση της, η διαφάνεια αυξάνεται δραματικά, η διαφθορά μειώνεται κάθετα και η ζωή των πολιτών βελτιώνεται. Και βέβαια η επιστήμη της Διοίκησης Έργων (Project Management) είναι η μόνη που επιστήμη που μπορεί να φέρει σε πέρας επιτυχημένα έργα. Ο συντονισμός επιτροπών δεν οδηγεί πουθενά. Η Διοίκηση Έργων ασχολείται μόνο με την παράδοση παραδοτέων (deliverables) προς χρήση από τους αποδέκτες αυτών των παραδοτέων.

Πληροφορίες: 12 PM Consulting Θεοφάνης Γιώτης, MSc, Ph.D C, PMP®, MCT
E: [email protected]
S: www.12pm.org