Όταν πήρα το εξαιρετικό βιβλίο-βοήθημα «AΝΑΣΤΟΧΑΣΜΟΙ» της φίλης Βαρβάρας Ασημακοπούλου, θυμήθηκα ότι η σημασία του αναστοχασμού έχει αναγνωριστεί ήδη από την αρχαιότητα.

Ο Σωκράτης υπογραμμίζει την ανάγκη για μία «ζωή υπό εξέταση», ώστε να αναπτύξει κανείς μία ηθική και συμπονετική σχέση με τον κόσμο και τα ηθικά του διλήμματα. Αρκετούς αιώνες αργότερα, ο φιλόσοφος John Dewey διατυπώνει την έννοια του αναστοχασμού ως «μάθηση μέσα από την εμπειρία» και με το έργο του, επηρεάζει σημαντικά τη σκέψη στη δεκαετία του 1930.
H Βαρβάρα με το εξαιρετικό αυτό αφιέρωμά της στον αναστοχασμό του Coach, μας εμπνέει να ασκηθούμε στην αναστοχαστική γραφή ως αναπόσπαστο μέρος της τεχνικής ενός coach. Η δέσμευση σε μία διαδικασία αναστοχαστικής γραφής όπως την περιγράφει πρακτικά το βιβλίο, «δημιουργεί έναν χώρο» ο οποίος καθιστά δυνατή την «επικοινωνία με τον εαυτό» μας και επιτρέπει την εις βάθος εξέταση των εμπειριών και των πληροφοριών μας, κατά τη διαδικασία μιας συνεδρίας και την αποτύπωσή τους σε καθημερινή βάση.

Ως coaches στοχαζόμαστε συνεχώς, αν και αυτές οι σκέψεις μερικές φορές είναι ασυνείδητες, δεν εμβαθύνουν και δεν χρησιμοποιούνται αποτελεσματικά. To βιβλίο «ΑΝΑΣΤΟΧΑΣΜΟΙ» μας επιτρέπει να εξετάσουμε με έναν πολύ πρακτικό τρόπο, τα αναμενόμενα αποτελέσματα και να αποκαλύψουμε εάν έχουν επιτευχθεί. Μέσω της αυτοαξιολόγησης και της βελτιωμένης επίγνωσης, το βιβλίο μας βοηθά συνειδητά να βελτιώσουμε την πρακτική μας ως coaches, μας τροφοδοτεί με χρήσιμα tips και οργανώνει τη σκέψη και τους στόχους μας.
Το συνιστώ σε όσους θέλουν δομημένα να ασκηθούν και να ωφεληθούν από την αξία των ΑΝΑΣΤΟΧΑΣΜΩΝ ως καθημερινή τους ευεργετική συνήθεια.