Στο 55° Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, όπου περισσότεροι από 3.000 ηγέτες επιχειρήσεων και 60 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων συζήτησαν τις προκλήσεις, ευκαιρίες και νέες δεξιότητες για το μέλλον της απασχόλησης, συμμετείχε ο όμιλος ManpowerGroup. Στο πλαίσιο της μελέτης «Επιταχύνοντας την Προσαρμοστικότητα – Παγκόσμιες Τάσεις Ανθρώπινου Δυναμικού 2025», χαρτογράφησε και παρουσίασε τις 16 τάσεις οι οποίες θα διαμορφώσουν το 2025. Ενδεικτικά, σύμφωνα με τη μελέτη, η Generation Z εισέρχεται στο εργασιακό περιβάλλον με δεξιότητες, αλλά και προκλήσεις στη δέσμευση, ενώ οι Millennial managers βρίσκονται υπό έντονες πιέσεις, επηρεάζοντας τη σταθερότητα των οργανισμών.
Παράλληλα, το μισθολογικό χάσμα των φύλων παραμένει πρόκληση, με ανάγκη για περισσότερες ίσες ευκαιρίες, ενώ η δέσμευση των επιχειρήσεων στη διαφορετικότητα και την ένταξη (DEIB) διατηρείται σταθερή, με την τεχνητή νοημοσύνη να διαδραματίζει ρόλο στη δημιουργία δικαιότερων συνθηκών απασχόλησης. Eξάλλου, όσον αφορά στους νέους τρόπους εργασίας, η μελέτη αναφέρει πως η αλλαγή του εργασιακού περιβάλλοντος καθορίζεται από την αυξανόμενη πίεση για παραγωγικότητα, την ανάγκη για δημιουργικότητα και την αναβάθμιση του ρόλου των εργαζομένων πρώτης γραμμής.
Το δε άγχος και οι νέες απαιτήσεις τις οποίες επιφέρει η τεχνητή νοημοσύνη απαιτούν καλύτερη υποστήριξη από τους εργοδότες, ενώ τα υβριδικά μοντέλα εργασίας προωθούν την καινοτομία και την κοινωνική διασύνδεση. Παράλληλα, η gig economy και η ταχεία συγκέντρωση ταλέντων οδηγούν σε νέες μορφές απασχόλησης, καθιστώντας κρίσιμη την ανάπτυξη δεξιοτήτων και την ευελιξία στην αγορά εργασίας. Επιπρόσθετα, ο μετασχηματισμός των «πράσινων» επιχειρήσεων οδηγεί στη δημιουργία εκατομμυρίων νέων θέσεων εργασίας και απαιτεί την προσαρμογή δεξιοτήτων σε βιώσιμες πρακτικές, ωστόσο η γεωπολιτική αβεβαιότητα προκαλεί διαταραχές στις αλυσίδες εφοδιασμού και επηρεάζει τις αγορές εργασίας, με την μετατόπιση της εργασιακής δύναμης να αλλάζει την ισορροπία μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων.
Τέλος, η έλλειψη ταλέντων παραμένει σταθερή πρόκληση, με την τεχνητή νοημοσύνη να δημιουργεί νέες ευκαιρίες απασχόλησης, ενώ οι επιχειρήσεις καλούνται να επενδύσουν σε τεχνολογίες ΑΙ και προγράμματα αναβάθμισης δεξιοτήτων για να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες.