Η Νέα Μεταμορφωτική Εποχή, όπου οι οργανισμοί καλούνται να γίνουν ανοιχτά συστήματα και που η στρατηγική τους πρέπει να είναι αποτέλεσμα συνεχούς μάθησης, η εποχή όπου η μόνη βιώσιμη πηγή ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος θα είναι η ικανότητα του οργανισμού να μαθαίνει πιο γρήγορα από τους ανταγωνιστές του και συναφή ενδιαφέροντα θέματα αναπτύχθηκαν στο 4ο Forum του CEO Clubs Greece.

Στην έναρξη του 4ου Forum του CEO Clubs, με θέμα «The New Leadership Model», η Πρόεδρος του Club, Γεωργία Καρτσάνη αναφέρθηκε στη δέσμευση του CEO Clubs Greece στο όραμά του, που στόχο έχει να προκαλεί τα μέλη και τους προσκεκλημένους ηγέτες σε νέους, παραγωγικούς τρόπους σκέψης.

Σημαντικές ομιλίες
Οι ομιλητές «έδειξαν το δρόμο του μέλλοντος», ξεκινώντας από τον Αλέξανδρο Αθανασούλα, Πρόεδρο και Διεθύνοντα Σύμβουλο της STIRIXIS SA. Περιγράφοντας τι σημαίνει συστημική σκέψη (systems thinking) εξήγησε ότι όταν εμπλέκονται όλοι οι συνεργάτες στο εταιρικό όραμα, τα αποτελέσματα είναι πάντα καλύτερα. «Τα συστήματα είναι ένα σύνολο μερών που αλληλεπιδρούν και λειτουργούν για ένα κοινό σκοπό. Το σύστημα αποκτά αξία από τις σχέσεις που έχουν τα μέρη του», είπε χαρακτηριστικά.

Ο επόμενος ομιλητής, Παναγιώτης Εμμανουηλίδης, Head of HR & Org. HUB SEM & NB της ERICSSON Hellas, παρουσίασε το παγκόσμιο project της Ericsson, που κατάφερε να υποστηρίξει τη μετάβαση της εταιρείας από τα προϊόντα στις υπηρεσίες, μέσω συνεχούς επικοινωνίας των εργαζομένων της σε όλο τον κόσμο, καθώς, όπως είπε, «θέλουμε από τον κάθε συνεργάτη μας να κάνει το καλύτερο δυνατόν, να μοιράζεται τη γνώμη του και να είναι δεσμευμένος σε ένα κοινό όραμα».

Έπειτα, ο Δημήτρης Βιδάκης, Γενικός Δ/ντης της Coca Cola HBC, μίλησε για την αναγκαιότητα ύπαρξης ενός κοινού οράματος (shared vision). «Το όραμα είναι κάτι που εμπνέονται όλοι σε μια εταιρεία για την κοινή εικόνα για το μέλλον. Αυτά που κάναμε 2.500 άτομα όλοι μαζί στην Coca Cola, είναι ότι από εταιρεία «τους», έγινε εταιρεία «μας» – μέσα από δέσμευση και όχι συμμόρφωση».

Μιλώντας για τα νοητικά μοντέλα, η Μάρθα Μυλωνά-Οικονομάκου, Πρόεδρος του ΣΔΑΔΕ και Δ/ντρια HR της DDB, εξήγησε τους τρόπους που μπορούν να αποφευχθούν, και τους λόγους που αξίζει να απέχει ένας ηγέτης από αυτά. «Προσπαθήστε να εξαλείψετε τους παράγοντες που περιορίζουν την ανάπτυξη, όπως η επίκριση, οι συμπτωματικές λύσεις και η μετατόπιση του προβλήματος. Χρειάζεται βούληση να πούμε την αλήθεια και να αντιληφθούμε το χάσμα μεταξύ πραγματικότητας και νοητικών μοντέλων».

Τέλος, ο Αντώνης Καλογήρου,Ιδρυτής του Ινστιτούτου Δυναμικής Ανάπτυξης, εξηγώντας αναλυτικά τα χαρακτηριστικά ενός υπαρκτού ή εν δυνάμει ηγέτη, μίλησε για την αξία της προσωπικής αριστείας. «Η δύναμη να καθορίσουμε τους εαυτούς μας, τα οράματά μας και τις επιτυχίες μας είναι μέσα μας και εξαρτάται αποκλειστικά από εμάς», είπε στην απολαυστική και «δυνατή» ομιλία του.

Ακολούθησαν roundtables, στα οποία οι συμμετέχοντες, με την αρωγή συντονιστή του CEO Clubs, αντάλλαξαν απόψεις επί του θέματος και ανέλυσαν τον βαθμό στον οποίο οι οργανισμοί τους εφαρμόζουν πρακτικές ενός «learning organization». Το Forum ολοκληρώθηκε με δείπνο, στο βραβευμένο restaurant του ξενοδοχείου Πεντελικόν, οπού διεξήχθη το Forum.


Review
Στο περιθώριο του Forum ο Σωτήρης Χατζηδάκης, Γενικός Διεθυντής του CEO CLUBS, μίλησε στο HR PROFESSIONAL για τους σκοπούς και τους στόχους της εκδήλωσης αλλά και τα μελλοντικά σχέδια του οργανισμού.

HR Professional: Ποιος είναι ο στόχος και το επίκεντρο της διοργάνωσης σας;

Σωτήρης Χατζηδάκης: Βασικός μας στόχος είναι να αναδειχθεί η τεράστια σημασία της συνεχούς μάθησης σε έναν οργανισμό, ως το δυνατότερο ανταγωνιστικό πλεονέκτημά του. Σε μια εποχή όπου όλοι ψάχνουμε για ποιοτικές πηγές παραγωγικότητας, ενώ ταυτόχρονα μειώνουμε τα κόστη, ένας «learning organization» αναδεικνύει τις πραγματικές δυνατότητες των ανθρώπων τους και τους κάνει, ουσιαστικά παραγωγικούς, τόσο στην επαγγελματική, όσο και στην προσωπική τους ζωή. Τους δίνει την δυνατότητα να «δουν» και να ταυτιστούν με το όραμα του οργανισμού, να συνειδητοποιήσουν ότι είναι ενεργά μέρη του όλου μηχανισμού και να αντιληφθούν την συνολική αξία που προσδίδουν στην επίτευξη του τελικού στόχου.

HR Professional: Τι σας οδήγησε να επιλέξετε το συγκεκριμένο θέμα;

Σωτήρης Χατζηδάκης: Αισθανόμαστε ότι υπάρχει μια έντονη ανάγκη για ουσιαστικές εναλλακτικές λύσεις στην ηγεσία και σε όλα τα επίπεδα. Το περιβάλλον έχει αλλάξει άρδην, παγκοσμίως, και είναι πλέον φανερό ότι όλα αυτά, που μέχρι σήμερα μας οδηγούσαν στην επιτυχία, δεν είναι ικανά να μας πάνε πιο πέρα.

Είδαμε, λοιπόν ότι η λογική των 5 αρχών που αποτελούν τα βασικά συστατικά ενός «learning organization», δηλαδή το systems thinking ως «ομπρέλα», το personal mastery, τα mental models, το team learning και το shared vision αποτελούν στο σύνολό τους μια αποτελεσματική εναλλακτική που έχει να κάνει με την γενικότερη θεώρηση του ατόμου για τη ζωή. Η λογική του «ΕΧΩ άρα ΚΑΝΩ και επομένως ΕΙΜΑΙ» έχει ανατραπεί παντελώς. Σήμερα, όλα ξεκινούν από το «ΕΙΜΑΙ» και η συστημική σκέψη μας δίνει τη δυνατότητα να κάνουμε αυτή την αλλαγή.

HR Professional: Ποια κρίνετε ως τη μεγαλύτερη επιτυχία της ημερίδας;

Σωτήρης Χατζηδάκης: Στο CEO Clubs Greece, όντας ένας learning organization, θεωρούμε ότι η επιτυχία έρχεται μέσα από τους ανθρώπους και την προστιθέμενη αξία που αυτοί προσδίδουν σε ότι κάνουν. Επομένως, είναι ξεκάθαρο ότι η μεγαλύτερη επιτυχία αυτού του Forum ήταν η αθρόα συμμετοχή σημαντικών ηγετών από την ελληνική αγορά, η οποία αποδεικνύει και την εμπιστοσύνη που το Club έχει κερδίσει μετά από 4 Forums και 4 Circles σ’ αυτόν τον 1ο χρόνο λειτουργίας του.

HR Professional: Τι ελπίζετε και σχεδιάζετε για το μέλλον των CEO Clubs Forum series;

Σωτήρης Χατζηδάκης: Όπως γνωρίζετε, σκοπός του Club είναι η δημιουργία του κατάλληλου κλίματος μέσα στο οποίο οι ηγέτες θα έχουν την δυνατότητα να εκτεθούν σε «γνώση έξω από τα καθιερωμένα» και να ανταλλάξουν πολύτιμες εμπειρίες. Επίσης, στόχος μας είναι οι δραστηριότητές μας να αποτελούν το έναυσμα για νέους τρόπους σκέψης και θεώρησης των πραγμάτων.

Σε αυτή, λοιπόν τη βάση, σχεδιάζουμε να εντείνουμε την παρουσία μας χτίζοντας πάνω σε αυτά που έχουμε καταφέρει και να αγγίξουμε, μέσω των κατάλληλων ανθρώπων, πραγματικά πρωτοποριακά θέματα. Επίσης, κατόπιν προτροπής των μελών μας, σχεδιάζουμε για το 2011, 6 θεματικά Circles τα οποία είναι κλειστές συναντήσεις και αποκλειστικά για τα μέλη του CEO Clubs Greece.