«Η Ανθρωποκεντρική Προσέγγιση στην Ηγεσία», ήταν το θέμα της πολύ επιτυχημένης διάλεξης που πραγματοποίησε ο Γιάννης Καλογεράκης, στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, την Τρίτη 7 Φεβρουαρίου, στους 304 Ναυτικούς Δόκιμους και Δοκίμους Σημαιοφόρους Λιμενικούς, παρουσία του Αρχηγού ΓΕΝ, του Αντιναύαρχου Κοσμά Χρηστίδη ΠΝ, του Αντιναυάρχου Παναγιώτη Ελληνιάδη ΠΝ, του Διοικητή της ΣΝΔ Υποναύαρχου Αναστάσιου Κατσάρη ΠΝ, του Υποναυάρχου Απόστολου Μαντίδη ΠΝ, του Κοσμήτορα της Σχολής Μιχαήλ Φαφαλιού, καθηγητών, αντιπροσωπειών Αξιωματικών και Υπαξιωματικών του ΠΝ, του ΛΣ και Δοκίμων Υπαξιωματικών.

Το Πολεμικό Ναυτικό της Πατρίδος μας υιοθετεί σύγχρονες μεθόδους με γοργούς ρυθμούς, κοιτάζει μπροστά και αποδέχεται σύγχρονες τεχνικές διοίκησης. Σε αυτό το πλαίσιο ενεργειών εντάχθηκε και η ομιλία του Γιάννη Καλογεράκη. Άλλωστε είναι γνωστό σε όλους μας ότι από καταβολής έθνους, το Πολεμικό Ναυτικό διακατεχόταν πάντα από το πνεύμα της ανανέωσης, της αλλαγής, της ανεξαρτησίας, αρχές δυνατές, που ενσαρκώθηκαν από θρύλους, που ξεκινούν από τον Κανάρη και φτάνουν στο σημερινό επίτιμο αρχηγό Νίκο Παππά, με εξασφαλισμένη βέβαια τη συνέχεια!!

Ο Γιάννης Καλογεράκης στην ομιλία του τόνισε ότι όσο το Πολεμικό Ναυτικό έχει να πάρει από το σύγχρονο HR, άλλο τόσο το σύγχρονο HR έχει να πάρει από το ΠΝ.

Και τούτο γιατί τελικά ένα καλό στέλεχος του ΠΝ δεν μπορεί παρά να είναι «An Ethical Leader of Character» –και επιτρέψτε μου τον αγγλικό όρο ( με 2 Ελληνικές λέξεις φυσικά) γιατί είναι από τις ελάχιστες φορές που νομίζω ότι η έννοια αποδίδεται καλύτερα.

Πρέπει να είναι δηλαδή ένας κατεξοχήν ηθικός ηγέτης. Ένας ηγέτης με φιλότιμο, που πριν αποφασίσει πρέπει να είναι σίγουρος ότι θα συμβεί το εξής… απλό: η απόφασή του θα πρέπει να είναι άμεση, δίκαιη, υπεύθυνη, σωστή (με την έννοια της γνώσης), νόμιμα ορθή, ηθικά σωστή, κοινωνικά σωστή, επιχειρησιακά σωστή, τεχνικά σωστή!!! Ε δε του ζητάμε και πολλά, του ζητάμε τα πάντα. Ένα καλό στέλεχος λοιπόν του ΠΝ, που μπορεί να κάνει αυτό, έχει σίγουρα πάρα πολλά να δώσει στο σύγχρονο HR και την ίδια στιγμή για να μπορέσει να το κάνει αυτό σωστά πρέπει και να πάρει από το ΗR.

Διότι, όπως χαρακτηριστικά είπε ο εισηγητής, όπως και στις επιχειρήσεις έτσι και στο ΠΝ έχεις περιορισμένες δυνατότητες παρεμβάσεως στο ήθος των Δοκίμων που είναι ήδη 19-20 ετών, αντίστοιχα, δεν μπορείς να επιβάλεις ήθος σε στελέχη, που έχουν πίσω τους χρόνια πορείας. Μπορείς όμως να τους εμπνεύσεις να επιλέξουν να αξιοποιήσουν το ήθος, που ήδη διαθέτουν. Να συνειδητοποιήσουν την αξία της αφοσίωσης στην Πατρίδα – ή την αξία της επιχείρησης- και να νιώσουν ότι το ήθος είναι πάνω και πέρα από τους νόμους, πάνω και πέρα από τους εταιρικούς κανόνες. Οι αρχές του σύγχρονου HRD, εφαρμοζόμενες θα βοηθήσουν κάθε στέλεχος του ΠΝ να συνειδητοποιήσει τη μεγάλη ατομική του ηθική ευθύνη. Μια κακή ηθικά απόφαση εκθέτει όλο το στράτευμα και προδίδει τα ιδανικά του ελληνικού έθνους.

Την ίδια στιγμή οι άνθρωποι του ΠΝ έχουν να διδάξουν κάτι μοναδικό στον κόσμο των επιχειρήσεων. Τη συρρίκνωση του εγώ. Για τους ανθρώπους του ΠΝ το σύνταγμα, η αποστολή, το σώμα, το πλοίο, το πλήρωμα είναι πιο σημαντικά από το εγώ τους. Και αυτό για να το δεχθείς και να το υπηρετήσεις απαιτεί τεράστια εσωτερική ωριμότητα και ολοκλήρωση. Η εξάλειψη της προσωπικής μικρότητας και του κακού εγωισμού θα ήταν από μόνη της η λύση στα μισά και παραπάνω προβλήματα των σύγχρονων επιχειρήσεων. Διότι απ’ όπου εξαλείφεται ο εγωισμός έρχεται η ουσιαστική και ανεμπόδιστη επικοινωνία. Κι όπου κυριαρχεί η επικοινωνία, έρχονται η αποδοτικότητα και η αποτελεσματικότητα.

Επειδή λοιπόν η αγωγή, η παιδεία, ο σεβασμός δεν αγοράζονται, ούτε επιβάλλονται αλλά μόνο χτίζονται και κερδίζονται, συνέχισε ο Γιάννης Καλογεράκης, το ΠΝ και ευρύτερα οι στρατιωτικές σχολές απαιτούν ειδικής ποιότητας ανθρώπους. Θα πρέπει λοιπόν να αναζητήσουν ανθρώπους με ήθος, πάθος και όραμα –όπως και κάθε σύγχρονη επιχείρηση- και στη συνέχεια θα πρέπει να προσανατολίσουν το παιδαγωγικό – γνωστικό τους προφίλ προς την ενίσχυση και την έμπνευση αυτών των αρχών, αυτού του οράματος, αυτών των ανθρωποκεντρικών ηγετικών ικανοτήτων –όπως και κάθε σύγχρονη επιχείρηση.


Ο Γ. Καλογεράκης στάθηκε επίσης ειδικά στη διαχείριση της εικόνας του ΠΝ. Δανείστηκε τις λέξεις του γκουρού του branding, Peter Economides και προέτρεψε τα στελέχη του ΠΝ να κάνουν «διαχείριση εντυπώσεων». Αφού το branding δεν είναι παρά το σύνολο των εντυπώσεων, που δημιουργούνται στον εγκέφαλο των ανθρώπων, είπε, κάντε branding στο ΠΝ! Συνεχίστε να συντηρείτε την πατροπαράδοτη εικόνα του ΠΝ στην ελληνική κοινωνία και βελτιώστε τη περαιτέρω!
Επιβεβαιώστε με την καθημερινή σας συμπεριφορά ότι είστε σοβαροί επιστήμονες και εμπνεύστε με αυτόν τον τρόπο σεβασμό και αίσθημα ασφάλειας. Διότι το να κρατάς την πατρίδα ασφαλή και σε ειρήνη είναι το μέγιστο αγαθό και αποτελεί  σοβαρή επιστήμη, τόνισε ο εισηγητής.

Και βέβαια αφού εκτενώς αναφέρθηκε και στο θέμα της συνύπαρξης μάνατζερ και ηγέτη και το πώς αυτά τα δύο είναι πια κριτικής σημασίας να συνδυάζονται και να αλληλοσυμπληρώνονται, τόνισε ότι ηγεσία είναι πολλά περισσότερα από διαταγές. Και αυτό επίσης ισχύει για κάθε μορφής οργανισμό. Ξεκινήστε λοιπόν σήμερα να διαχειρίζεστε έμπνευση «φώναξε» στους δοκίμους ο Γ. Καλογεράκης. Κάντε τον άλλο να θέλει να το κάνει σα να εξαρτάται η ζωή του από αυτό! Άσε που στη δική σας περίπτωση κάποιες φορές όντως εξαρτάται η ζωή από αυτό…

Το ζητούμενο στην ανθρωποκεντρική ηγεσία δεν είναι η παρακίνηση, είναι η δημιουργία του κλίματος αυτοπαρακίνησης. Και –σύμφωνα με τον Περικλή στα περί ηγεσίας- οι άνθρωποι θα εμπνευστούν να σε ακολουθήσουν αν τους μεταχειριστείς με σεβασμό, τους εμπνεύσεις με το όραμά σου, τους διδάξεις νέα πράγματα, τους λες την αλήθεια, κάνεις αυτά που διδάσκεις. Γιατί πρώτα πιστεύουμε στους ηγέτες, ύστερα στο όραμα κι ύστερα δρούμε, λέει ο Steven Covey! Φυσικά και το επίκαιρο πρόβλημα της κρίσης είχε τη θέση του στην ομιλία με την πάγια θέση του ομιλητή να είναι βέβαια ότι η κρίση που βιώνουμε είναι πρωτίστως κρίση αρχών και αξιών και δευτερευόντως οικονομική.

Ας αποτελέσει λοιπόν η κρίση μια αφετηρία για ένα νέο τρόπο σκέψης, ας υπάρξει και μια «κρίση» στη σκέψη μας, στη συμπεριφορά μας, στον τρόπο που λειτουργούμε. Ας αναθεωρήσουμε την προσωπική μας κουλτούρα, ας στοχεύσουμε σε σεβασμό και εκτίμηση, αγάπη και στοργή, υπευθυνότητα και συνεισφορά, ακεραιότητα και εμπιστοσύνη. Μεγέθη που αγγίζουν κάθε έκφανση της ζωής μας. Προσωπική, επαγγελματική, κοινωνική. Μέσα από αυτή την αναθεώρηση μπορούν να αλλάξουν τα πάντα. Μπορεί να βελτιωθεί περαιτέρω το ΠΝ, μπορεί να αλλάξουν οι επιχειρήσεις, μπορεί να αλλάξει η Ελλάδα, μπορεί να αλλάξει ο κόσμος.

Αρκεί να επιλέξουμε να αλλάξουμε εμείς. Να επιλέξουμε διαφορετικά διότι είμαστε η ράτσα που οραματιστήκαμε τη Δημοκρατία και την κάναμε πραγματικότητα. Οραματιστήκαμε την Ακρόπολη και την κάναμε πραγματικότητα. «Τώρα ήρθε η ώρα να οραματιστούμε το μέλλον και να το αλλάξουμε υπέρ μας». Και πολύ καλά κάνει και μας το θυμίζει ο Peter Economides. Διότι είμαστε Έλληνες και ξέρουμε να μετατρέπουμε τα οράματα σε πραγματικότητα!