Υπάρχει κάποιο εργαλείο διερεύνησης προσωπικότητας, που θα μπορούσε να βοηθήσει τους επαγγελματίες του σύγχρονου Talent Acquisition στην επιλογή των κατάλληλων υποψηφίων, το οποίο να μπορεί να συμβάλλει στην εμπειρία, προσαρμογή και επιτυχία αυτών εντός των ομάδων τους και ευρύτερα του οργανισμού;

Μέχρι πολύ πρόσφατα –για κάποιους ακόμα και σήμερα- το Talent Acquisition αφορούσε το παραδοσιακό recruitment, δηλαδή την εύρεση, αξιολόγηση και πρόσληψη του καταλληλότερου υποψήφιου για μία θέση. Και αυτό ήταν αρκετό. Είναι όμως αυτό το Talent Acquisition σήμερα, εν έτει 2024; Ή μήπως υπάρχουν πλέον άλλες ανάγκες και επιλογές;
Σε μία εποχή που τα «ταλέντα» και οι κατάλληλοι άνθρωποι, με τα πολυπόθητα soft skills, είναι δυσεύρετοι, οι πετυχημένοι οργανισμοί υιοθετούν μία ευρύτερη οπτική και πρακτική. Για αυτούς, κάτω από την ομπρέλα του Talent Acquisition βρίσκονται όχι μόνο το recruitment, αλλά και η εμπειρία του υποψηφίου, το employer branding, ο μακροπρόθεσμος σχεδιασμός του ανθρώπινου δυναμικού και η ομαλή προσαρμογή και επιτυχία του υποψηφίου και κατ’ επέκταση του οργανισμού. Εφόσον, λοιπόν, το Talent Acquisition μάς ξανασυστήνεται διευρυμένο και σημαντικότερο από ποτέ, υπάρχουν μήπως εργαλεία διερεύνησης προσωπικότητας που θα μπορούσαν να υπηρετήσουν αυτή τη νέα ταυτότητά του; Φυσικά και υπάρχουν, με ένα από αυτά είναι το Everything DiSC.

Τι είναι το Everything DiSC;
Πρόκειται για έναν απλό, πρακτικό και διαισθητικό τρόπο να κατανοήσουμε καλύτερα τον εαυτό μας και τους γύρω μας, με βάση τέσσερις φυσικές τάσεις και προτιμήσεις. Αυτές είναι οι Dominance (Αποτελέσματα), Influence (Ενθουσιασμός), Steadiness (Υποστήριξη) και Conscientiousness (Ακρίβεια), γνωστές και ως στυλ συμπεριφοράς, εμπλουτιζόμενα από τη Δράση, τη Συνεργασία, τη Σταθερότητα και την Πρόκληση.

Ο καθένας μας είναι ένας μοναδικός άνθρωπος, με διαφορετικό συνδυασμό των τεσσάρων στυλ, όπου συνήθως ξεχωρίζει ένα, δύο ή και τρία από αυτά. Κανένα στυλ δεν είναι καλύτερο από κάποιο άλλο. Ούτε πρόκειται για κατηγοριοποίηση ανθρώπων ή αξιολόγηση των ικανοτήτων τους. Πρόκειται για ένα εργαλείο κατανόησης των φυσικών μας τάσεων, το οποίο μας επιτρέπει να συνδεθούμε βαθύτερα, να αξιοποιήσουμε τη διαφορετικότητα και να συμβάλλουμε στην αρμονική συνεννόηση και συνεργασία.

Τι προσφέρει το Everything DiSC;
Το Everything DiSC προσφέρει στους επαγγελματίες του Talent Acquisition, αρχικά, ένα εύχρηστο και αξιόπιστο πλαίσιο κατανόησης των υποψηφίων. Η διαδικασία συνεντεύξεων τροφοδοτείται με σημαντικές πληροφορίες που οδηγούν σε ποιοτικές ερωτήσεις και απαντήσεις (ή case studies). Έτσι, ο συνεντευξιαστής δίνει στον υποψήφιο την ευκαιρία να αναδείξει όλες τις πτυχές του ταλέντου και της προσωπικότητάς του, προβάλλοντας επίσης ενσυναίσθηση και εκτίμηση της μοναδικότητας και της αξίας του υποψηφίου, που συμβάλλουν στη φήμη του οργανισμού.

Σε δεύτερο επίπεδο, υπηρετώντας τον διευρυμένο ρόλο του Talent Acquisition, το Everything DiSC παρέχει τη δυνατότητα να βοηθούμε τα νέα στελέχη και μετά την πρόσληψή τους, στην προσαρμογή, ανάπτυξη και επιτυχία τους, καθώς επίσης και να δημιουργούμε συνεκτικές ομάδες ευρείας διαφορετικότητας και υψηλής απόδοσης. Πρόκειται, λοιπόν, για ένα αξιόπιστο και εύχρηστο εργαλείο προσωπικότητας, που «συνοδεύει» τον εργαζόμενο σε όλα τα στάδια της πορείας του στον οργανισμό και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ποικιλοτρόπως από το HR, τους συναδέλφους και τον ίδιο.