Αλλαγές-τομές για να αντέξει το σύστημα Κοινωνικών Ασφαλίσεων εξήγγειλε ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής του Κοινωνικού Διαλόγου για το ασφαλιστικό.

Πιο αναλυτικά, ο υπουργός έκανε λόγο για τέσσερις μεγάλες αλλαγές:
-Τέλος στο καθεστώς των εθελουσίων εξόδων και των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων με στόχο να αυξηθεί κατά δύο έτη ο μέσος όρος ηλικίας συνταξιοδότησης και να ξαναγυρίσει, μέχρι το 2015 στα 63 χρόνια, όπου και βρισκόταν πριν από λίγα έτη.

-Διαχωρισμός της βασικής σύνταξης, προνοιακού χαρακτήρα που διασφαλίζει το κράτος από το σύνολο των συντάξιμων αποδοχών που αποκτούν πλέον ανταποδοτικά χαρακτηριστικά και θα καθορίζονται από το χρόνο που δούλεψε ο κάθε ασφαλισμένος και από το σύνολο των εισφορών που κατέβαλε στα αντίστοιχα ταμεία.

-Θεσμοθετείται οριστική διάκριση μεταξύ του τομέα σύνταξης και του τομέα περίθαλψης στα ασφαλιστικά ταμεία.

-Δημιουργείται φορέας που θα διαχειρίζεται με ενιαίους τρόπους τα αποθεματικά αλλά και τα διαθέσιμα στο κεφάλαιο αλληλεγγύης γενεών ενδεχομένως και την ακίνητη περιουσία των ταμείων. Κατά τον Α. Λοβέρδο, αυτά τα στοιχεία παραμένουν ως ιδιοκτησία των ταμείων αλλά η διαχείρισή τους ανατίθεται πλέον σε αυτό το νέο φορέα.

Πηγή: ΑΠΕ