Την κατηγορηματική διαβεβαίωση ότι δεν τίθεται ζήτημα περαιτέρω μείωσης του αριθμού των προσλήψεων στο δημόσιο τομέα, καθώς και τη διαβεβαίωση ότι επισπεύδονται οι διαδικασίες ψήφισης και εφαρμογής του ενιαίου μισθολογίου, από τον Ιούνιο, για το σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων, έδωσε ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, μετά τη συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους της τρόικας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών μέσα στο 2011 πρόκειται να πραγματοποιηθούν περίπου 10.600 προσλήψεις τακτικού προσωπικού. Συγκεκριμένα, τη χρονιά που πέρασε από το στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα αποχώρησαν λόγω συνταξιοδότησης 53.335 υπάλληλοι. Από τις αποχωρήσεις αυτές, με βάση την αναλογία ένα προς πέντε (μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις) υπάρχει η δυνατότητα διενέργειας 10.600 προσλήψεων.

Σε αυτές συνυπολογίζονται και οι μετατάξεις από τις ΔΕΚΟ, αφού είναι ήδη δεδομένες οι περίπου 3.000 μετατάξεις από τον ΟΣΕ και τις θυγατρικές του. Στον επιτρεπόμενο αριθμό προσλήψεων θα συνυπολογιστούν οι διορισμοί επιτυχόντων σε διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ (θα διεξαχθούν σταδιακά) όπως και των αποφοίτων της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης.

Σε ό,τι αφορά την εφαρμογή του νέου μισθολογίου, όπως είπε ο υπουργός Εσωτερικών, η επεξεργασία του προχωρεί κανονικά και η ψήφισή του αναμένεται τον Ιούνιο, με άμεση εφαρμογή του για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους, παλαιούς και νέους.

Στόχος της κυβέρνησης είναι με το νέο μισθολόγιο να υπάρξει μείωση αποδοχών στα «ρετιρέ» του Δημοσίου, ώστε χωρίς να μειωθεί το συνολικό μισθολογικό κόστος, να αρθούν οι εσωτερικές αντιθέσεις που υπάρχουν σήμερα στις αμοιβές των δημοσίων υπαλλήλων. Μείωση πάντως, σε κάθε περίπτωση, αναμένεται να επέλθει, ούτως ή άλλως, από τη μείωση του αριθμού των υπαλλήλων. Σύμφωνα με υπολογισμούς για κάθε 10.000 λιγότερους υπαλλήλους εξοικονομούνται ετησίως 100.000.000 ευρώ.

Πηγή: Imerisia.gr