Μέσα στο 2022, το Top Employers Institute έχει ήδη πιστοποιήσει 1.857 κορυφαίους εργοδότες σε 123 χώρες/περιοχές σε πέντε ηπείρους, για τις εξαιρετικές HR πρακτικές που εφαρμόζουν, επηρεάζοντας θετικά τις ζωές πάνω από 8 εκατ. εργαζομένων, ενώ στην Ελλάδα, 17 εταιρείες πέτυχαν την υψηλού κύρους Πιστοποίηση.

Το συναρπαστικό «ταξίδι» του Top Employers Institute ξεκινά το 1991. Από τότε, εργάζεται για τη βελτίωση των HR πρακτικών, μέσω των εκδόσεών του. Το διάστημα 2005-2007 εισήγαγε τη διάσημη, πλέον, Σφραγίδα Πιστοποίησης, καθώς και την ειδική μεθοδολογία της έρευνας που διεξάγει. Σήμερα, αριθμώντας 11 γραφεία σε όλον τον κόσμο, ο οργανισμός συνεχίζει να αναπτύσσεται, σε παγκόσμια κλίμακα.

HR Professional: Ποιο είναι το έργο του Top Employers Institute;

Τop Εmployers Ιnstitute: Σε ανώτερο επίπεδο, το Top Employers Institute επικεντρώνεται στην επιτάχυνση του αντίκτυπου που παρουσιάζει το people strategy, με στόχο να βελτιώσει τον εργασιακό κόσμο. Αυτό είναι το αντικείμενό μας. Ως η παγκόσμια αυθεντία στην αναγνώριση της αριστείας των HR πρακτικών, πιστεύουμε ότι οι άνθρωποι διαμορφώνουν κάθε οργανισμό. Μία εταιρεία μπορεί να προσφέρει ένα σπουδαίο προϊόν, μία σπουδαία υπηρεσία ή στρατηγική προώθησης στην αγορά, αλλά -στο τέλος της ημέρας- αυτό που έχει σημασία είναι πως αποτελείται από ανθρώπους που την οδηγούν στην επιτυχία. Τόσο σε τοπικό όσο και σε διεθνές επίπεδο, βλέπουμε πως οι άνθρωποι αποτελούν το πιο σημαντικό «περιουσιακό στοιχείο» των εταιρειών. Αν οι CEOs και οι HR Directors δεν λειτουργούσαν με αυτόν τον τρόπο, όλες αυτές οι εταιρείες δεν θα βρίσκονταν εκεί που είναι σήμερα, χωρίς την ύπαρξη αφοσιωμένων και δεσμευμένων ανθρώπων που τις οδηγούν στην επιτυχία, κάνοντας τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους να «ζωντανεύουν».

HR P.: Τι σημαίνει να είσαι «εργοδότης επιλογής» και τι καθιστά έναν οργανισμό κορυφαίο εργοδότη το 2022;

TΕΙ: Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να διαπιστώσουμε αν μία εταιρεία αποτελεί σπουδαίο εργοδότη. Οι οργανισμοί μπορούν να το ανακαλύψουν, βάσει της ικανοποίησης του προσωπικού ή της δέσμευσης των εργαζομένων τους. Εμείς, επιλέξαμε να το κάνουμε, βασιζόμενοι στις HR πρακτικές. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η πιστοποίηση των Top Employers αποτελεί ουσιαστικά μία πιστοποίηση των HR πρακτικών που υιοθετούν οι εταιρείες για την ανάπτυξη των ανθρώπων τους, οδηγώντας τους στην επιτυχία. Για να αναγνωριστεί μία εταιρεία ως κορυφαίος εργοδότης, πρέπει να περάσει, αρχικά, από μία αυστηρή διαδικασία αξιολόγησης. Μέσω του Τop Employers Programme, οι οργανισμοί πιστοποιούνται με βάση τη συμμετοχή και τα αποτελέσματα της HR Best Practices Survey. Η έρευνα καλύπτει 6 τομείς του HR, που αποτελούνται από 20 θέματα, όπως People Strategy, Work Environment, Talent Acquisition, Learning, Well-being, Diversity & Inclusion κ.ά. Αυτή η πιστοποίηση αναδεικνύει την αφοσίωση ενός οργανισμού σε έναν καλύτερο εργασιακό κόσμο, γεγονός που αποδεικνύεται μέσω των άριστων πολιτικών και HR πρακτικών που υιοθετεί.

HR P.: Μόλις πριν 1 χρόνο, στην έρευνα για τους κορυφαίους εργοδότες αποτυπώθηκαν οι αναταράξεις που προκάλεσε ο Covid-19 στον εργασιακό κόσμο. Ποιες είναι οι κυρίαρχες τάσεις στην HR ατζέντα για το 2022;

TEI: Τα τελευταία data από τους κορυφαίους εργοδότες παγκοσμίως, δείχνουν την εμφάνιση 3 σημαντικών τάσεων που επηρεάζουν τον κόσμο της εργασίας, το 2022 και τα επόμενα έτη. Η έρευνά μας, στην οποία εξετάζονται σχεδόν 1.900 πιστοποιημένοι κορυφαίοι εργοδότες παγκοσμίως, είναι ελεγμένη και επικυρωμένη, πράγμα που αποδεικνύει πως η ανάλυσή μας είναι αντικειμενική, καθώς βασίζεται σε γεγονότα και τα αποτελέσματά της «αντέχουν» στον χρόνο. Μετράμε πολλές από τις ίδιες μεταβλητές κάθε χρόνο, ώστε να μπορούμε να εντοπίζουμε και να συγκρίνουμε τις αναδυόμενες τάσεις. Και η έρευνά μας έχει παγκόσμια εμβέλεια, με δεδομένα που καλύπτουν κορυφαίους εργοδότες σε όλον τον κόσμο.
Το 2022, αναδύονται 3 σημαντικές τάσεις που παρουσιάζονται στη «World Of Work Trends Report 2022»: 1. Απελευθέρωση της δύναμης του «εμπλεκόμενου» εργαζομένου, 2. παροχή ευελιξίας στους ανθρώπους, μέσω του «digital ability», 3. τιθάσευση της «Άγριας Δύσης» της εργασίας. Στο επίκεντρο και των τριών, διαπιστώνουμε ότι οι εργαζόμενοι αποκτούν μία πολύ πιο ισχυρή «φωνή» και επιρροή στις βασικές αποφάσεις που τους επηρεάζουν.

HR P.: Μιλώντας για τις τάσεις που επικρατούν στον εργασιακό χώρο, ποιες είναι αυτές που θα διαμορφώσουν ένα καλύτερο αύριο;

TEI: Όσον αφορά στην πρώτη τάση, βλέπουμε πως οι επιχειρήσεις οφείλουν να απελευθερώσουν το δυναμικό των «εμπλεκόμενων εργαζομένων». Πλέον, δεν αρκεί οι εργαζόμενοι να είναι απλώς αφοσιωμένοι στην εργασία τους. Πρέπει να αισθάνονται βαθιά εμπλεκόμενοι στον τρόπο με τον οποίο αυτή έχει σχεδιαστεί. Στην πράξη, αυτό θα επηρεάσει κάθε πτυχή της εργασιακής ζωής, συμπεριλαμβανομένης της βοήθειας της επιχείρησης στη «μάχη» για την απόκτηση κορυφαίων ταλέντων, του well-being, της διαμόρφωσης της επιχειρηματικής ηθικής, της ενθάρρυνσης του inclusion, ακόμη και της βιωσιμότητας. Οι καθημερινές ενέργειες των εργαζομένων θα κάνουν τη διαφορά. Για να συμβεί αυτό, χρειάζεται ενθάρρυνση από τους HR managers, σε κάθε στάδιο. Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να επιδείξουν υψηλά επίπεδα συναισθηματικής νοημοσύνης, αυτοπεποίθησης και θάρρους, προκειμένου να αξιοποιήσουν τα ταλέντα των εργαζομένων.

Η δεύτερη από τις τάσεις, δείχνει ότι οι εταιρείες πρέπει να βρουν τρόπους να προσφέρουν «digital ability» στους ανθρώπους τους. Η χρήση νέων τεχνολογιών απεδείχθη αναγκαία για την επιβίωση των εταιρειών, λόγω πανδημίας. Αλλά τώρα, η ψηφιακή τεχνολογία εξετάζεται μακροπρόθεσμα. Στην έρευνά μας, είδαμε ότι λίγο πάνω από τα 3/4 (76%) των κορυφαίων εργοδοτών, στοχεύουν να αξιοποιήσουν το digital HR στη διαμόρφωση της συνολικής εμπειρίας των εργαζομένων. Και θα το χρειαστούν, διότι οι προσδοκίες αυξάνονται. Οι εργαζόμενοι, ιδίως οι πιο ταλαντούχοι, περιμένουν περισσότερα από την τεχνολογία στην εργασία. Επίσης, οι υποψήφιοι θα επιζητούν περισσότερο «digital ability» από τους οργανισμούς στους οποίους σκέφτονται να εργαστούν.

Η πανδημία, για παράδειγμα, ώθησε σχεδόν 9 στους 10 (88%) από τους κορυφαίους εργοδότες μας, να ακολουθήσουν, συχνά, μια virtual διαδικασία πρόσληψης. Τώρα, η πραγματική αξία του digital HR για όλες τις επιχειρήσεις έγκειται στη δυνατότητα δημιουργίας μίας εικονικής εμπειρίας για τους υποψηφίους, αντί να βασίζεται στην παραδοσιακή διαδικασία πρόσληψης. Οι πιο επιτυχημένες επιχειρήσεις θα είναι αυτές που θα μπορέσουν να αξιοποιήσουν την «ψηφιακή ικανότητα» και άλλες τάσεις, για να προσφέρουν έναν πραγματικά καλύτερο κόσμο εργασίας.

Η τελευταία τάση αφορά στην αξιοποίηση των δυνατοτήτων των «νέων συνόρων» της εργασίας, με ταυτόχρονο περιορισμό των αναπόφευκτων κινδύνων που συνεπάγονται. Τα τελευταία δύο χρόνια, έχουμε δει έναν εκτεταμένο επανασχεδιασμό του τρόπου με τον οποίο εργαζόμαστε, συνεργαζόμαστε και υποστηρίζουμε τους εργαζομένους, γεγονός που καθιστά πιο αποτελεσματική την εργασία από το σπίτι, με πάνω από το 81% των πιστοποιημένων οργανισμών μας, να έχει πλέον εφαρμόσει πολιτική work from home. Όμως, με αυτές τις νέες ελευθερίες, έρχεται και μία προειδοποίηση. Με κακό χειρισμό, τα νέα εργασιακά περιβάλλοντα θα μπορούσαν να γίνουν σαν την «Άγρια Δύση», δηλαδή αχαρτογράφητα και άνομα. Ο κόσμος της εργασίας είναι ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο τοπίο και οι πιο επιτυχημένες επιχειρήσεις θα είναι εκείνες που θα μπορέσουν να περιορίσουν τους κινδύνους και να αξιοποιήσουν αυτή τη νέα πραγματικότητα.