Στο ερώτημα «Ποιος υποφέρει από πίεση και στρες;», η απάντηση είναι: «Όλοι!». Η διαφορά μεταξύ μας έγκειται καθαρά και μόνο στον τρόπο διαχείρισης αυτών.

Με έναυσμα τις αυτοκτονίες σε γνωστό πολυεθνικό οργανισμό, με τον οποίο οι συγγραφείς συνεργάζονται τα τελευταία έτη στο θέμα της διαχείρισης της πίεσης και του στρες, αλλά και από έρευνες και προσωπικές ιστορίες και μαρτυρίες διαφόρων ανθρώπων, στελεχών και μη, αποφάσισαν να ξεδιπλώσουν την πιο άχαρη πλευρά του θέματος αυτού που πολλές φορές μπορεί να φτάσει και μέχρι τα όρια της κατάθλιψης ή ακόμη και της αυτοκτονίας.

Όλοι μας έχουμε και «καλές» και «κακές» μέρες… αλλά κάποιοι από εμάς τα καταφέρνουν καλύτερα στο να διαχειρίζονται τις καθημερινές προκλήσεις και δυσκολίες είτε στην δουλειά μας είτε στην προσωπική μας ζωή ενώ κάποιοι από εμάς αισθανόμαστε πολλές φορές πως είμαστε ανίκανοι να κάνουμε ακόμη και το πιο απλό πράγμα όταν βρισκόμαστε στα όριά μας.

Όλοι μας χρειαζόμαστε ένα συγκεκριμένο επίπεδο δημιουργικής «πίεσης» για να μπορέσουμε να επιτύχουμε στην εργασία μας. Ποιο είναι όμως το όριο αυτό; Ποια είναι τα σημάδια ότι το έχουμε πλησιάσει ή ξεπεράσει; Πώς μπορούμε να καταλάβουμε εάν οι γύρω μας βρίσκονται κοντά στα όριά τους; Ποια είναι τα συμπτώματα; Το όριο αυτό είναι προσωπικό για τον καθένα και δυστυχώς τις περισσότερες φορές το καταλαβαίνουμε όταν το έχουμε ήδη ξεπεράσει. Αυτή είναι η στιγμή που πλέον η πίεση και το στρες έχουν αρνητικό αντίκτυπο και είναι κάθε άλλο παρά παραγωγικά, με πολλές φορές καταστροφικά αποτελέσματα για την προσωπική μας υγεία και well-being.

Παρόλα αυτά, το «στρες», ειδικά αυτό στο χώρο εργασίας, αποτελεί θέμα το οποίο συχνά αγνοείται γιατί μόνο και μόνο η αποδοχή της ύπαρξής του μπορεί να μεταφραστεί σαν δείγμα αδυναμίας.

Το βιβλίο αυτό παρουσιάζει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε σήμερα όλοι μας, ειδικά στο εργασιακό περιβάλλον, σε όλα τα επίπεδα, σε βαθμό που δεν υπάρχει προηγούμενο. Δίνει εξηγήσεις αλλά και τεχνικές για το πώς ο κάθε ένας από εμάς μπορεί να αντιμετωπίσει την πολύ παρεξηγημένη αλλά κατά τα άλλα ψυχοφθόρα τις περισσότερες φορές κατάσταση, η οποία είναι δύσκολο να οριστεί μιας και είναι καθαρά υποκειμενική.

Οι συγγραφείς προσεγγίζουν το θέμα από διάφορες οπτικές γωνίες και δίνουν εναλλακτικούς τρόπους αντιμετώπισης και τεχνικές για να αποκτήσουμε σε κάποιο βαθμό τον έλεγχο των σκέψεων και συναισθημάτων μας. Η ευθύνη βρίσκεται στα χέρια μας, και πρέπει εμείς να προσέξουμε τους εαυτούς μας, γιατί εάν δεν το κάνουμε εμείς, δεν θα το κάνει κανείς άλλος για εμάς.

Under Pressure – Understanding and managing the pressure and stress of work | Denis Sartain, Maria Katsarou, Εκδόσεις: Marshall Cavendish International, σελ. 192.