Μετά από σειρά συναντήσεων, ολοκληρώθηκαν οι διαβουλεύσεις της Unilever Hellas με το ευρωπαϊκό συμβούλιο εργαζομένων, καθώς και με το τοπικό σωματείο εργαζομένων, σχετικά με το πλάνο παραγωγικότητας. Στην Ελλάδα, αποφασίστηκε σύνολο παροχών οι οποίες εξασφαλίζουν την ομαλή εφαρμογή των αλλαγών.

Συγκεκριμένα, έγινε αποδεκτό το βασικό αίτημα του τοπικού σωματείου για την εφαρμογή προγράμματος ελεγχόμενης εθελούσιας εξόδου με αυξημένες αποζημιώσεις και διευρυμένες παροχές, το οποίο έχει ήδη ξεκινήσει. Επίσης, για τους εργαζόμενους των οποίων οι θέσεις θα επηρεαστούν, προβλέπεται η διατήρηση, για αρκετούς μήνες, εταιρικών παροχών, όπως ιατροφαρμακευτική κάλυψη, ασφαλιστικές και συνταξιοδοτικές συμβουλές, πρόσβαση στο EAP, ειδική μέριμνα για όσους βρίσκονται κοντά στη συνταξιοδότηση κ.ά.

Στη νέα οργανωτική δομή, αναμένεται να δημιουργηθούν ορισμένες νέες θέσεις εργασίας οι οποίες θα μειώσουν τον αντίκτυπο της αναδιάρθρωσης και θα δώσουν τη δυνατότητα στους εργαζομένους να αξιοποιήσουν ευκαιρίες εργασίας εντός εταιρείας. Με τη δε διαδικασία απόσχισης του κλάδου του Παγωτού σε εξέλιξη και την αναμενόμενη ολοκλήρωσή της τον Νοέμβριο του 2025, αναμένεται να δημιουργηθούν επιπρόσθετες νέες θέσεις εργασίας για τους εργαζόμενους της Unilever στην Ελλάδα.

Σημειώνεται ότι η εφαρμογή του νέου μοντέλου εκτιμάται ότι θα επηρεάσει 75 θέσεις υπαλλήλων γραφείων, καθώς εξαιρούνται οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο του Ρέντη και στα κέντρα διανομής Ρέντη και Σχηματαρίου. Σύμφωνα δε με τους στόχους του παγκόσμιου προγράμματος, η έμφαση θα δοθεί στη δημιουργία μιας ενιαίας δομής ως One Unilever, η οποία θα ενισχύσει την τεχνογνωσία και την ανταγωνιστικότητα της εταιρείας.