Η UNISON, ηγετική δύναμη στον κλάδο των Integrated Facility Services, βάζει στο κέντρο τους ανθρώπους και τις πραγματικές ανάγκες των επιχειρήσεων. Ο Μπάμπης Παπαθεοδώρου, Commercial Director του Ομίλου UNISON, μας μιλά για όλα αυτά.

HR Professional: Ας ξεκινήσουμε από τον ίδιο τον Όμιλο UNISON. Τον Φεβρουάριο του 2021 προχωρήσατε σε rebranding, σηματοδοτώντας μία νέα εποχή. Ποιοι είναι οι λόγοι πίσω από αυτή την κίνηση και ποια η φιλοσοφία σας;
Μπάμπης Παπαθεοδώρου: Το 2021 αποτελεί για εμάς έτος ορόσημο, καθώς σηματοδότησε μία νέα εποχή, την εποχή της UNISON. Μετά από 44 χρόνια, ανοίγουμε ένα νέο κεφάλαιο στην πορεία μας και εξελισσόμαστε. Παραμένουμε αποκλειστικός συνεργάτης του Ομίλου ISS στην Ελλάδα, και θέλουμε να είμαστε η πρώτη και κορυφαία επιλογή. Συνεχίζουμε να χτίζουμε λοιπόν στην υψηλή ποιότητα υπηρεσιών, στην τεχνογνωσία και στις καινοτόμες πρακτικές μας – σε όλα εκείνα δηλαδή που μας καθιέρωσαν στον κλάδο.

Η νέα μας επωνυμία UNISON υπογραμμίζει και τις πιο βασικές επιδιώξεις μας, που είναι η αρμονική συνεργασία με τους πελάτες μας και τους ανθρώπους που εργάζονται για αυτούς, αλλά και η συνεχής πρόοδος. Την ίδια στιγμή, εργαζόμαστε για να απαντάμε με επιτυχία στις υψηλές απαιτήσεις όλων εκείνων που επιλέγουν τις υπηρεσίες μας και φυσικά περιμένουν το καλύτερο από εμάς. Όμως, δεν σταματάμε εκεί. Επεκτεινόμαστε στην ελληνική αγορά, με μια καινοτόμα- για τα εγχώρια δεδομένα- Glocal προσέγγιση. Το ευρύ μας πελατολόγιο σήμερα περιλαμβάνει κορυφαίες εταιρείες της χώρας μας και είμαστε περήφανοι που ανταποκρινόμαστε με γρήγορα αντανακλαστικά και αξιοπιστία στις προκλήσεις της σύγχρονης αγοράς.

HR P.: Ποια στοιχεία θεωρείτε ότι διαφοροποιούν τη UNISON και την κάνουν να ξεχωρίζει, μέσα από την ηγετική θέση της, σε ένα άκρως ανταγωνιστικό περιβάλλον;
M. Π.: Στη UNISON καθημερινός μας στόχος είναι να δημιουργούμε ισχυρές σχέσεις εμπιστοσύνης με τους ανθρώπους μας. Μας δίνουν κίνητρο συνέχειας και εξέλιξης -είναι η πραγματική μας δύναμη. Για αυτό είμαστε πάντα στο πλευρό τους, τους ακούμε και στηρίζουμε με όσα μέσα διαθέτουμε την εξέλιξη των δεξιοτήτων τους.

Ξέρετε, δραστηριοποιούμαστε, σε έναν απαιτητικό κλάδο και θέλουμε τον υγιή ανταγωνισμό. Απασχολούμε επαγγελματίες σε πολλές θέσεις με διαφορετικά αντικείμενα, από εξωτερικές εργασίες, όπως συντήρηση κήπων και υποδομών, μέχρι θέσεις γραφείου. Με σεβασμό στον καθέναν ξεχωριστά φροντίζουμε να παρέχουμε ένα άρτιο εργασιακό περιβάλλον που θα δίνει ευκαιρίες εξέλιξης. Και αυτό για εμάς είναι προτεραιότητα.

Επιπλέον, στη UNISON πιστεύουμε στην πολυσυλλεκτικότητα και στις ίσες ευκαιρίες. Από τους 2.200 ανθρώπους μας, το 61% αποτελείται από γυναίκες διαφόρων εθνικοτήτων. Επίσης, ακολουθούμε συγκεκριμένη πολιτική συμπερίληψης στη διαδικασία των προσλήψεων – ίσες επαγγελματικές ευκαιρίες σε όλους, ανεξαρτήτως ηλικίας και καταγωγής.

Αλλά πέρα αυτών που ίσως θεωρούνται προφανή, φιλοδοξούμε να συμβάλλουμε στη διαμόρφωση ενός επαγγελματικού κλάδου όπου θα δίνονται ίσες ευκαιρίες και σε άτομα με ειδικές ικανότητες. Ένας από τους στόχους μας για το αμέσως επόμενο διάστημα είναι να εντάξουμε στις τάξεις μας ανάλογο ανθρώπινο δυναμικό μέσω Εξειδικευμένου Κέντρου Επαγγελματικής Κατάρτισης, οι οποίοι σε συνέχεια εκπαίδευσης θα αναλάβουν να πλαισιώσουν ομάδες καθαρισμού αλλά και απαιτητικών έργων πρασίνου. Σπάζοντας τα στερεότυπα δεν αφήνουμε καμία ομάδα στο περιθώριο.

HR P.: Σε τι εστιάζει αυτή την περίοδο η στρατηγική της εμπορικής διεύθυνσής σας;
M. Π.: Εστιάζει αδιαμφισβήτητα στην προσαρμοστικότητα και την ευελιξία με την αξιοποίηση της τεχνολογίας και τη δημιουργία υπηρεσιών που είναι ευθυγραμμισμένες με τις σύγχρονες τάσεις στο Facility Management. Στόχος μας είναι άλλωστε να απαντάμε με αποτελεσματικότητα στις επίκαιρες προκλήσεις, όπως είναι τώρα η πανδημία του Covid-19. Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις και αναγνωρίζουμε τις ανάγκες που προκύπτουν, δίνοντας λύσεις που θα επιτρέψουν την ομαλή μετάβαση στην επόμενη μέρα του «κάθε μέρα» όπως διαμορφώνεται, για ένα καθαρό και φιλόξενο περιβάλλον εργασίας. Μάλιστα παρουσιάσαμε πρόσφατα μία νέα υπηρεσία, την υπηρεσία Contact|Less. Αποτελεί μια ολοκληρωμένη και ασφαλή εμπειρία ανέπαφης εργασιακής καθημερινότητας, η οποία αγκαλιάστηκε από την πρώτη στιγμή από μεγάλες επιχειρήσεις της χώρας μας.

Συνεχίζουμε, λοιπόν, να επενδύουμε σε νέες τεχνολογίες, καθώς και στη χρήση εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης, ενώ ταυτόχρονα ανοίγουμε και τον δρόμο προς τη βιώσιμη ανάπτυξη. Σε αυτό το πλαίσιο, ενισχύουμε και αναβαθμίζουμε υπηρεσίες όπως η ανακύκλωση, η διαχείριση απορριμμάτων και ο βιολογικός καθαρισμός, ενώ επενδύουμε στη μετάβαση σε εναλλακτικές μορφές ενέργειας και στην ηλεκτροκίνηση. Αναλαμβάνουμε, μάλιστα, τη μελέτη και εγκατάσταση σταθμών φόρτισης για τους εταιρικούς στόλους των πελατών μας, υποστηρίζοντας τη χρήση αμιγώς ηλεκτρικών ή plug-in hybrid οχημάτων. Από τις λύσεις τεχνητής νοημοσύνης έως και τις εναλλακτικές μορφές ενέργειας, για όλους εμάς στη UNISON βασικός πυλώνας της ανάπτυξής μας είναι η εστίαση στον άνθρωπο. Οφείλουμε να είμαστε ένα βήμα μπροστά από τις τεχνολογικές εξελίξεις και να τις εκμεταλλευόμαστε στο έπακρο με στόχο την αναβάθμιση της παρεχόμενης υπηρεσίας, αλλά τίποτα από όλα αυτά δεν θα ήταν εφικτό χωρίς την συναισθηματική νοημοσύνη, το πάθος και το μεράκι των ανθρώπων της UNISON.

HR P.: Μέλος του ομίλου αποτελεί και η UNISON Human Resources. Πείτε μας περισσότερα για την εταιρεία.
M. Π.: Η UNISON Human Resources -η πρώτη Εταιρεία Προσωρινής Απασχόλησης που έλαβε άδεια λειτουργίας εν έτει 2002- αποτελεί τη φυσική εξέλιξη των ολοκληρωμένων υπηρεσιών που παρέχουμε στον Όμιλο UNISON. Σήμερα είναι συνώνυμο της αξιοπιστίας και του υψηλού επιπέδου υπηρεσιών, ενώ αποτελεί εγγύηση για το πελατολόγιό της, λειτουργώντας ως ένα «boutique agency» που παρέχει εξειδικευμένες υπηρεσίες διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού. Άλλωστε, η βαθιά μας εμπειρία στον κλάδο του Integrated Facility Management, μας δίνει τη δυνατότητα να ξέρουμε καλά τις απαιτήσεις και τις πραγματικές ανάγκες των επιχειρήσεων σε ένα ευρύ φάσμα κλάδων.

Οι πελατοκεντρικά διαμορφωμένες λύσεις που προσφέρουμε, απευθύνονται σε κάθε τμήμα και καλύπτουν όλη την ιεραρχική βαθμίδα στελεχών. Συγκεκριμένα, αναλαμβάνουμε τη στελέχωση επιχειρήσεων κάθε είδους και μεγέθους, ενώ καλύπτουμε πάγιες αλλά και έκτακτες ανάγκες με έμπειρους επαγγελματίες. Παραδείγματα υπάρχουν πολλά -από εποχικό προσωπικό σε τουριστικές επιχειρήσεις, μέχρι εξειδικευμένους επαγγελματίες για ανάθεση βραχυχρόνιων έργων και υποστηρικτικό προσωπικό σε θέσεις γραφείου.

Και όσο οι ανάγκες στελέχωσης των εταιρειών γίνονται ολοένα πιο εξειδικευμένες ανάλογα με τον κλάδο και το πεδίο δραστηριότητας, φροντίζουμε να συμβάλλουμε καταλυτικά στην ανάπτυξη όλων των μορφών ευέλικτης εργασίας, προσφέροντας πλήρεις και ταυτόχρονα αποτελεσματικές λύσεις για όσους απευθύνονται στη UNISON Human Resources. Συνεργαζόμαστε με κορυφαίες επιχειρήσεις σε όλο το φάσμα της αγοράς. Ενδεικτικά αναφέρουμε τους κλάδους της βιομηχανίας, ενέργειας, παροχής υπηρεσιών, logistics, φαρμακοβιομηχανίας και τουρισμού. Ειδικότερα στον ξενοδοχειακό τομέα, που χαρακτηρίζεται από υψηλές απαιτήσεις καθώς αποτελεί τη ναυαρχίδα της οικονομίας για την χώρα μας, έχουμε στο πελατολόγιό μας σχεδόν όλες τις πολυεθνικές εταιρείες του χώρου και τα μεγαλύτερα πεντάστερα ξενοδοχεία.

HR P.: Ως market leader στον κλάδο σας, ποιες είναι οι προκλήσεις για εσάς; Ποιοι είναι οι στόχοι σας, τόσο για το παρόν όσο και για το μέλλον;
M. Π.: Κοιτάξτε, μετά από τέσσερις και πλέον δεκαετίες στον κλάδο, έχουμε μάθει να διαχειριζόμαστε τις προκλήσεις, γρήγορα και αποτελεσματικά, μετατρέποντας καθεμία από αυτές σε ευκαιρία. Στις μέρες μας, ο ψηφιακός μετασχηματισμός αλλάζει τις ανάγκες των επιχειρήσεων και κατ’ επέκταση τον τρόπο που και εμείς οι ίδιοι επιχειρούμε. Από την part time εργασία και το κυλιόμενο ωράριο έως την αυξημένη ανάγκη για εξειδίκευση, καλούμαστε να βρούμε τη βέλτιστη λύση σε μικρό χρονικό διάστημα. Είμαστε λοιπόν συνεχώς σε εγρήγορση. Κι αυτή η εγρήγορση διαμορφώνει και τη δική μας εξέλιξη σε καθημερινή βάση.

Η ηγετική μας θέση στο Facility Management, μας τοποθετεί σε θέση ευθύνης για τον κλάδο. Έτσι, επιδίωξή μας είναι να ανεβάζουμε τον πήχη μέσα από νέες υπηρεσίες αλλά και έναν σύγχρονο τρόπο λειτουργίας που αξιοποιεί τόσο το know how μας όσο και τη φιλοσοφία καινοτομίας μας. Με αυτόν τον τρόπο, διαμορφώνουμε και τις εγχώριες εξελίξεις στον κλάδο.
Για εμάς, λοιπόν, δεν υπάρχουν διλλήματα για το παρόν ή το μέλλον. Όντας η κορυφαία εταιρεία, ενισχύουμε διαρκώς την παρουσία μας και διευρύνουμε τις υπηρεσίες μας. Τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά, με αδιαπραγμάτευτο το υψηλό επίπεδο των παροχών μας, συνεχίζουμε παραμένοντας πιστοί στο όραμά μας.