Ο Δρ Διονύσης Διονυσίου μίλησε αποκλειστικά στο HR Professional για το MSc in SHRM και την κουλτούρα της μαθησιακής ευελιξίας που είναι απαραίτητη στις σύγχρονες επιχειρήσεις. Παράλληλα, φοιτητές, απόφοιτοι του προγράμματος και στελέχη HR, περιέγραψαν την εμπειρία των σπουδών στο Alba και τον καθοριστικό ρόλο τους στη σημερινή τους καριέρα.

  HR Professional: Οι επιχειρήσεις αναγνωρίζουν, πλέον, όλο και περισσότερο τη σημασία της διοίκησης ανθρώπινου δυναμικού, αναζητώντας ανθρώπους ικανούς, ενήμερους, και με αυξημένες δεξιότητες. Ποια είναι η απάντηση των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων σε αυτή την επιταγή;

Διονύσης Διονυσίου: Οι δεξιότητες που χρειάζονται σήμερα οι επιχειρήσεις είναι εντελώς διαφορετικές σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν, καθώς τα επιχειρηματικά μοντέλα όχι απλά εξελίσσονται, αλλά ανατρέπονται με απρόβλεπτο τρόπο. Στο Alba, τα προγράμματα σπουδών αναθεωρούνται σε ετήσια βάση, ώστε να ανταποκρίνονται με συνέπεια στις ανάγκες των επιχειρήσεων και των στελεχών τους.

  HR P.: Ποιες είναι οι ιδιαίτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν στην Ελλάδα οι επιχειρήσεις αναφορικά με τη διοίκηση του προσωπικού τους;

Δ.Δ: Οι επιχειρήσεις στη χώρα μας έχουν πολλά και σημαντικά θέματα στην καθημερινή τους ατζέντα, τα περισσότερα–αν όχι όλα–από τα οποία σχετίζονται με τη διοίκηση του προσωπικού τους. Οι προκλήσεις είναι πολλές, αλλά η πιο μεγάλη και επιτακτική σήμερα είναι η δημιουργία ενός ευέλικτου εργατικού δυναμικού που θα μπορεί να ανταποκριθεί στις εξελισσόμενες απαιτήσεις του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

  HR P.: Πώς εφαρμόζεται η κουλτούρα της μαθησιακής ευελιξίας (learning agility) που ακολουθεί το Alba σε όλα του τα προγράμματα, αλλά και στην περίπτωση των στελεχών HR;

Δ.Δ: H ανταπόκριση των επιχειρήσεων και των στελεχών στα νέα δεδομένα συνδέεται άμεσα με την ικανότητα τους να μαθαίνουν, να προσαρμόζονται και να τολμούν να αμφισβητούν τη γνώση που ήδη έχουν. Στο Alba, η καλλιέργεια μιας κουλτούρας συνεχούς μάθησης που ενθαρρύνει την καινοτομία είναι κομβικής σημασίας, καθόσον αυτή αποτελεί ζητούμενο στο σύγχρονο επιχειρηματικό περιβάλλον. Στόχος μας είναι η ανάπτυξη στελεχών με ηγετικές ικανότητες που θα συμβάλλουν στο μετασχηματισμό της εταιρικής κουλτούρας των επιχειρήσεων στις οποίες εργάζονται, ώστε αυτές να ανταποκριθούν με επιτυχία στις προκλήσεις της ψηφιακής εποχής.

  HR P.: Το Alba είναι γνωστό για τους, παραδοσιακά, στενούς δεσμούς του με την επιχειρηματική κοινότητα. Ποιες οι προοπτικές στην ελληνική αλλά και διεθνή αγορά εργασίας για έναν απόφοιτο του προγράμματος SHRM του Alba;

Δ.Δ: Το πρόγραμμά μας είναι πλήρως ανταγωνιστικό σε διεθνές επίπεδο και αποτελεί μία σίγουρη επιλογή από πλευράς ποιότητας σπουδών. Παράλληλα, προσφέρει σημαντικές προοπτικές απορρόφησης στην αγορά εργασίας. Ενδεικτικά θα αναφέρω ότι το 93% των φοιτητών του προγράμματος MSc in SHRM που δεν εργαζόταν όταν ξεκίνησε τις σπουδές του, έχει ήδη προσληφθεί από εταιρείες και οργανισμούς σε θέσεις ανθρώπινου δυναμικού.

  HR P.: Πώς προετοιμάζει, λοιπόν, το πρόγραμμα MSC in SHRM τους αποφοίτους του για να σταδιοδρομήσουν σε αυτόν τον ανταγωνιστικό τομέα; Ποιες είναι οι δικές σας εμπειρίες;

Θεόδωρος Δασκαλάκης: Το πρώτο που με εντυπωσίασε στο MSc in SHRM του Alba ήταν το πόσο καλά μελετημένο είναι το πρόγραμμα σπουδών, καθώς βοήθησε εμένα, αλλά και τους συμφοιτητές μου, που δεν είχαμε πρότερη εμπειρία στο HR, να ξεκινήσουμε από βασικές αρχές και, στο τέλος, να έχουμε μία ανταγωνιστική και σύγχρονη γνώση του αντικειμένου. Μέσα από ένα ταξίδι ανακάλυψης και εξέλιξης, ήρθα σε επαφή με ανθρώπους-επιστήμονες που κατάφεραν όχι μόνο να με διδάξουν, αλλά και να καλλιεργήσουν την αγάπη μου για το αντικείμενο, τις προσωπικές μου δεξιότητες, καθώς και να μου μεταφέρουν ένα όραμα για ένα καλύτερο μέλλον και για την εφαρμογή του SHRM με τέτοιο τρόπο ώστε να επιφέρει αλλαγή στις επιχειρήσεις.

Μαρία-Χριστίνα Χασιώτη: Το Alba έχει καταφέρει να δημιουργήσει ένα σύγχρονο πρόγραμμα βασισμένο στις ανάγκες και τα trends της αγοράς, το οποίο προσφέρει όλα τα εφόδια που χρειάζεται κανείς ώστε να επανδρώσει τον συγκεκριμένο τομέα. Οι καταξιωμένοι καθηγητές, καθώς και η ποικιλία των μαθημάτων, των εργασιών και των workshops, είναι κάποια από τα δυνατά εργαλεία που μου παρέχουν εξειδικευμένη γνώση και απαραίτητες δεξιότητες, τις οποίες μπορώ άμεσα να εφαρμόσω στην επαγγελματική μου καθημερινότητα. Παράλληλα, μέσα από τις διάφορες οργανωμένες δραστηριότητες, παρέχεται η δυνατότητα της ουσιαστικής επαφής με την αγορά, διευρύνοντας τις επιλογές και τις ευκαιρίες μου για την καλύτερη υλοποίηση των στόχων μου, σε συνδυασμό με τις φιλοδοξίες και τα όνειρά μου.

Παναγιωτακόπουλος Αλέξανδρος: Το 2017 αποφάσισα να κάνω μία αλλαγή στην επαγγελματική μου πορεία και να ασχοληθώ για πρώτη φορά με τη Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού. Το ίδιο έτος, μού δόθηκε η ευκαιρία να εργαστώ στο HR της AXA Ασφαλιστικής, ένα πρωτοποριακό, σύγχρονο τμήμα, με εξαιρετικούς επαγγελματίες, που ακολουθεί τις εξελίξεις της αγοράς. Παρά την απαράμιλλη βοήθεια των συναδέλφων μου, χρειαζόμουν αδιαμφισβήτητα και την ακαδημαϊκή γνώση για να ανταπεξέλθω στους τομείς ευθύνης μου, δηλαδή στα Compensation & Benefits, People Analytics και Performance & Talent Management.

Το 2018, λοιπόν, ξεκίνησα το πρόγραμμα MSc Strategic in HRM του Alba, το οποίο μου παρείχε ακριβώς ό,τι χρειαζόμουν και, από τους πρώτους μήνες, συνειδητοποίησα πόσο πολύτιμη ήταν η αρωγή του με την αύξηση της επαγγελματικής μου απόδοσης.

Γαβριελάτου Κωνσταντίνα: Όλοι οι καθηγητές και τα στελέχη του Alba εργάζονται για να προσφέρουν ένα υψηλό γνωσιακό επίπεδο στους φοιτητές. Οι γνώσεις και οι δεξιότητες που μπορεί κανείς να αποκομίσει από τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα μπορούν να εφαρμοστούν σε μεγάλο εύρος επαγγελματικών ειδικοτήτων και να ωφελήσουν άμεσα τον κάθε εργαζόμενο που το παρακολουθεί, είτε βελτιώνοντας την καθημερινή του εργασία, είτε συμβάλλοντας στην επαγγελματική του εξέλιξη, όπως συνέβη με εμένα. Όντας εργαζόμενη στο Τμήμα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης φαρμακευτικής εταιρείας, η επαφή μου με το αντικείμενο απασχόλησης και τις αρμοδιότητες των συναδέλφων του τμήματος HR ήταν σχετικά μικρή. Από τη στιγμή που ξεκίνησα να παρακολουθώ το πρόγραμμα έχουμε καταφέρει να πραγματοποιήσουμε συνέργειες και να υλοποιήσουμε δράσεις Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, σε συνεργασία με το HR, και παράλληλα να ενδυναμωθεί το αίσθημα υπερηφάνειας του προσωπικού για την εταιρεία που εργάζονται.

  HR P.: Τι άλλο μπορεί, τέλος, να περιμένει ένας υποψήφιος που επιλέγει το Alba για τις μεταπτυχιακές του σπουδές;

Δ.Δ: Αυτό που κάνει πραγματικά τη διαφορά είναι η κουλτούρα και η εμπειρία των σπουδών στο Alba. Όπως πολλοί φοιτητές και απόφοιτοί μας ομολογούν, «πρέπει να το βιώσεις για να το αντιληφθείς!». Οι σπουδές στο Alba είναι απαιτητικές, εντούτοις οι φοιτητές μας νιώθουν ότι είναι μέλη μιας οικογένειας που ενδιαφέρεται για αυτούς και την πρόοδό τους, αλλά και που βρίσκεται πάντα δίπλα τους σε ό,τι χρειαστούν κατά τη διάρκεια των σπουδών τους, ακόμη και μετά από αυτές.

Μ.-Χ.Χ.: Εκτός από την επαγγελματική και προσωπική ανάπτυξη, το πρόγραμμα αυτό μου έχει χαρίσει και μία διευρυμένη μοναδική «οικογένεια», μέσα από την οποία συνεχώς αποκτώ πολύτιμες γνώσεις και εμπειρίες.

Θ.Δ.: Ολοκληρώνοντας το πρόγραμμα, αισθάνθηκα έτοιμος να εφαρμόσω τις γνώσεις μου σε ένα επιχειρησιακό περιβάλλον, κάτι που όντως συνέβη. Ένας απόφοιτος του προγράμματος δεν θα νιώσει ότι υστερεί σε κάτι, ακόμα και σε ένα περιβάλλον που οι συνάδελφοι ίσως έχουν προβάδισμα από άποψη επαγγελματικής εμπειρίας, ενώ η σύγχρονη γνώση που φέρουν οι απόφοιτοι είναι κάτι που αποζητούν οι οργανισμοί. Το MSc in SHRM του Alba επιτυγχάνει, εντέλει, πλήρως το ζητούμενο: Δημιουργεί τους επαγγελματίες του μέλλοντος!