Σε ειδική εκδήλωση στο Γαλλικό Ινστιτούτο, παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα της έρευνας που διεξήγαγε το Παρατηρητήριο Εταιρικών Οχημάτων (Corporate Vehicle Observatory), η διεθνής εξειδικευμένη πλατφόρμα διαχείρισης εταιρικών στόλων που δημιουργήθηκε το 2003 στη Γαλλία, με πρωτοβουλία της εταιρείας Arval.

Στην έρευνα, που διεξήχθη σε συνεργασία με την TNS, η Ελλάδα συμμετείχε για πρώτη φορά. Στο Βαρόμετρο 2009 συμμετείχαν 12 χώρες και 3.700 στελέχη, από τα οποία τα 304 ήταν Έλληνες. Με ρυθμό ανάπτυξης 4,9%, η Ελλάδα προηγείται από όλες τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ το 34% των μεγάλων επιχειρήσεων της χώρας μας σχεδιάζει να αυξήσει τον εταιρικό του στόλο. Παράλληλα, το Βαρόμετρο αποκαλύπτει ότι για την αντιμετώπιση της υπάρχουσας οικονομικής κρίσης, η μείωση της κατανάλωσης βενζίνης έρχεται πρώτη από μια σειρά μέτρων, με το 36% των ελληνικών επιχειρήσεων, σε σύγκριση με το 30% των ευρωπαϊκών, να εξετάζουν τρόπους μείωσης.

Τα στοιχεία, μεταξύ άλλων αποκαλύπτουν, ότι στην Ελλάδα τα εταιρικά οχήματα χρησιμοποιούνται κυρίως από πωλητές για επαγγελματικά ταξίδια και συναντήσεις, ανεξαρτήτως μεγέθους εταιρείας, σε ποσοστό 40% και ότι η μέση διάρκεια χρήσης των αυτοκινήτων κυμαίνεται από 50 μήνες για τις μεγάλες επιχειρήσεις έως 84 μήνες για τις μικρότερες Ένα ακόμα σημαντικό στοιχείο της έρευνας είναι το χαμηλό ποσοστό των ελληνικών επιχειρήσεων που διαθέτουν γραπτές ή μη πολιτικές εταιρικών αυτοκινήτων. Επιπλέον το 15% των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα υποστηρίζει ότι διαθέτει ένα τουλάχιστον «πράσινο» όχημα, το 8% πως διαθέτει οχήματα χαμηλών ρύπων και το 5% πως κατέχει υβριδικό αυτοκίνητο.