«Οι επιχειρήσεις δεν θα πρέπει να έχουν καμία ανησυχία για την εφαρμογή όσων προβλέπονται για την ψηφιακή κάρτα εργασίας. Θα λάβουμε υπόψη μας τις ιδιαίτερες ανησυχίες και τα προβλήματα κάθε κλάδου της οικονομίας». Αυτό δήλωσε μεταξύ άλλων ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Βασίλης Σπανάκης, μιλώντας σε ενημερωτική εκδήλωση της Νepa Economic Consulting με θέμα «Επιχειρηματικότητα και διαχείριση οικονομικών μεγεθών σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις».

Όπως είπε, στόχος του υπουργείου είναι με την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας «να εξασφαλιστούν σύγχρονες πρακτικές που διασφαλίζουν τους εργαζόμενους, τις επιχειρήσεις και τον ασφαλιστικό φορέα και αυτό μπορεί να γίνει χωρίς να δημιουργηθεί πρόσθετο κόστος εργασίας για τις επιχειρήσεις». Ο Β. Σπανάκης στην παρέμβασή του ανέδειξε την καθοριστική συμβολή των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στη μείωση της ανεργίας, στο 9,4%, επισημαίνοντας ότι δεν θα μπορούσε να είχε επιτευχθεί εάν οι ΜμΕ δεν αναλάμβαναν το ρίσκο να αυξήσουν τον αριθμό θέσεων εργασίας για την κάλυψη των αναγκών τους. «Σήμερα βρισκόμαστε μπροστά στην πρόκληση της ύπαρξης κενών θέσεων εργασίας για να καλύψουν ανάγκες που υπάρχουν, σε πολλούς κλάδους», ανέφερε ο κ. Σπανούλης, επισημαίνοντας τον στόχο της κυβέρνησης για περαιτέρω μείωση της ανεργίας στο 8%. Αναφέρθηκε επίσης στον ρόλο της ΔΥΠΑ να συνδυάσει τις ανάγκες της αγοράς εργασίας με την εκπαίδευση και κάλεσε τις επιχειρήσεις να παρακολουθούν τις σχετικές πρωτοβουλίες και δράσεις που αναλαμβάνει (μέρες καριέρας κ.λπ.).

Τέλος, ο Υφυπουργός Εργασίας αναφέρθηκε και στα θέματα αύξησης του μέσου αλλά και του κατώτατου μισθού και στην πορεία υλοποίησης των εξαγγελιών της κυβέρνησης στα ζητήματα αυτά, ενώ εξήρε πρωτοβουλίες επιχειρήσεων για την αύξηση των αρχικών τους μισθών ακόμη και πάνω από τον κατώτατο μισθό. Έδωσε επίσης έμφαση σε ζητήματα Υγείας και Ασφάλειας στον χώρο εργασίας επισημαίνοντας ότι το υπουργείο έχει στοχευμένη πολιτική αναθεώρησης του σχετικού νόμου και κάλεσε τις επιχειρήσεις να καταθέσουν αναλυτικά τις προτάσεις τους στον διάλογο που έχει ξεκινήσει.