Τον υπερδιπλασιασμό της τηλεργασίας τα τελευταία 4 χρόνια στο Βέλγιο επισημαίνει σε σχετική της ανακοίνωση η FPS Mobility & Transport. Το 2018, το 17% των Βέλγων εργάζονταν από απόσταση τουλάχιστον μία ημέρα την εβδομάδα σε σύγκριση με το 32% σήμερα, μια τάση που οφείλεται κυρίως στα υγειονομικά μέτρα Covid-19. Όσον αφορά στην κινητικότητα, η έρευνα σημειώνει ότι το 2022, 35 εκατ. χλμ. που διανύονται καθημερινά αποφεύγονται χάρη στην τηλεργασία, εκ των οποίων τα 14 εκατ. χλμ. γίνονται με αυτοκίνητο.

Η έρευνα διαπίστωσε ότι το ποσοστό των τηλεργαζομένων αυξάνεται με την απόσταση μεταξύ κατοικίας και χώρου εργασίας. Η τηλεργασία έχει επίσης αλλάξει τους τρόπους μετακίνησης που χρησιμοποιούν οι εργαζόμενοι, στρεφόμενοι σε πιο βιώσιμους τρόπους μετακίνησης, όπως το ποδήλατο, το τρένο και άλλα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Μια άλλη θετική πτυχή για την κινητικότητα είναι ότι η τηλεργασία επιτρέπει την κατανομή των μετακινήσεων κατά τη διάρκεια της ημέρας ή της εβδομάδας. Οι μετακινήσεις για αγορές και υπηρεσίες αυξάνονται τις ημέρες τηλεργασίας (28%) ή πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια της εβδομάδας και της ημέρας και όχι το βράδυ, τα Σαββατοκύριακα ή τις αργίες (32%). Τέλος, η τηλεργασία επέτρεψε τη μείωση του αριθμού των οχημάτων στο δρόμο, γεγονός που έχει άμεσο αντίκτυπο στην οδική ασφάλεια.