Τετρακόσιες σαράντα χιλιάδες θέσεις εργασίας χάθηκαν από την εγχώρια αγορά εργασίας λόγω της οικονομικής κρίσης, ανακοίνωσε ο εκτελεστικός διευθυντής της Ένωσης Βιομηχάνων της Βουλγαρίας (ΒΙΑ) Μπόζινταρ Ντάνεφ, στη διάρκεια των εργασιών του διεθνούς συνεδρίου που διεξήχθη στη Σόφια με θέμα τον κοινωνικό διάλογο και τις εξελίξεις στην αγορά εργασίας.

Όπως διευκρίνισε, από το σύνολο των 440.000 θέσεων εργασίας, οι 344.000 αφορούν υπαλλήλους και οι υπόλοιπες αυτοαπασχολούμενους. Ο ίδιος τόνισε ότι την τελευταία 20ετία, η Βουλγαρία «είδε» το κλείσιμο πολλών παραγωγικών μονάδων στους τομείς της χημικής και αμυντικής βιομηχανίας, καθώς και της ανάπτυξης ηλεκτρονικών ειδών. Προς το παρόν, 150.000 από το σύνολο των 350.000 επιχειρήσεων στη Βουλγαρία δεν έχουν κανέναν υπάλληλο και λειτουργούν μόνο με τους ιδιοκτήτες τους ή αυτοαπασχολούμενους, πρόσθεσε.

Η ΒΙΑ προτείνει, για την αποφυγή της επιδείνωσης στην αγορά εργασίας, δράσεις για την ενασχόληση των ατόμων με χαμηλή ειδίκευση, με στόχο τη δημιουργία εισοδήματος. Σε αυτές τις δράσεις εντάσσεται και η πρόταση της για την παραχώρηση, για διάρκεια δέκα ετών, δημόσιας γης σε επιχειρηματίες, άπορους και άνεργους με στόχο να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας.