Μουδιασμένες εμφανίζονται οι ελληνικές επιχειρήσεις, εν μέσω οικονομικής ύφεσης, σύμφωνα με τα πρόσφατα αποτελέσματα του Δείκτη Τάσεων Αγοράς Εργασίας, τα οποία παρουσιάστηκαν σε ειδική εκδήλωση του Alba Graduate Business School.

Στην ημερίδα, που πραγματοποιήθηκε στις 15 Ιανουαρίου στη Γεννάδιο Βιβλιοθήκη παραβρέθηκε η Υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Φάνη – Πάλλη Πετραλιά.

Ο δείκτης RCI εμφανίζεται αισθητά μειωμένος για το 1ο εξάμηνο του 2009. Πράγματι, σύμφωνα με την τελευταία μέτρηση, διαμορφώνεται στις 90,7 μονάδες (για υπαλλήλους γραφείου) και στις 91 (για ανώτερα στελέχη), αριθμοί κατά πολύ μικρότεροι από τους αντίστοιχους 117 και 124 του προηγούμενου κύματος της έρευνας. Ανησυχητικό είναι και το γεγονός ότι ο δείκτης παρουσιάζει για πρώτη φορά τέτοιας κλίμακας πτώση από το 2006, όταν, δηλαδή, άρχισε η μέτρηση στην Ελλάδα. Η πλειοψηφία των επιχειρήσεων αναμένεται να μειώσουν, τουλάχιστον κατά το πρώτο μισό του νέου χρόνου, την προσέλκυση και επιλογή στελεχών, ενώ μια στις τρεις φαίνεται να προσανατολίζεται σε περικοπές προσωπικού. Ταυτόχρονα, οι μισθοί δεν πρόκειται να ξεπεράσουν την υποχρεωτική, από τις Συλλογικές συμβάσεις, αύξηση του 4% στις περισσότερες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον ελληνικό χώρο.

Παρά το γεγονός ότι οι προσλήψεις πρόκειται να μειωθούν, οι τομείς απασχόλησης με τη μεγαλύτερη ζήτηση παραμένουν αυτοί των Πωλήσεων, των Οικονομικών – Λογιστικής, της Πληροφορικής και της Εξυπηρέτησης Πελατών. Ταυτόχρονα, η μεγαλύτερη προσφορά θέσεων εργασίας παρουσιάζεται στα νεαρά στελέχη – αποφοίτους, με το ποσοστό να έχει μειωθεί και σε αυτή την κατηγορία εργαζομένων, σε σύγκριση με το προηγούμενο εξάμηνο.

Δύο στους δέκα συμμετέχοντες δηλώνουν ότι έχουν επηρεαστεί πολύ ή και δραματικά από την πρόσφατη οικονομική κρίση. Αν και το ποσοστό αυτό φαντάζει μικρό σε σχέση με το σάλο που έχει ξεσπάσει σχετικά με την οικονομική ύφεση είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι μόνο το 7% των επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν ότι έχουν μείνει ανέπαφες από την κρίση. Σαν αποτέλεσμα αυτών των εξελίξεων, μία στις δύο επιχειρήσεις εκτιμά ότι θα υπάρξουν μικρές αλλαγές για το ανθρώπινο δυναμικό. Το ποσοστό των εταιρειών που αναμένει μεγάλες αλλαγές αγγίζει το 15%. Το παράδοξο συμπέρασμα είναι ότι η πλειοψηφία των ερωτώμενων παραμένουν αισιόδοξοι σχετικά με την πορεία της επιχείρησής τους.

Η συγκεκριμένη μελέτη υλοποιήθηκε από το Τμήμα Εφαρμοσμένης Έρευνας και Καινοτομίας του Alba Graduate Business School. Στο τελευταίο κύμα της έρευνας, όπου συμμετείχαν 222 ελληνικές και πολυεθνικές εταιρείες από διάφορες περιοχές της επικράτειας, έλαβε χώρα από τα μέσα Νοεμβρίου έως τις αρχές Ιανουαρίου.