Η ανεργία αναμένεται να εκτοξευθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Μάλιστα, σύμφωνα με στοιχεία του Ernst & Young Item Club ο αριθμός των ανέργων θα ξεπεράσει τα 3,25 εκατομμύρια άτομα μέχρι το τέλος του 2010 για να αγγίξει τα 3,4 εκατομμύρια το 2011. Η ίδια μελέτη προειδοποιεί ότι η Βρετανική οικονομία θα βιώσει, μέσα στον επόμενο χρόνο, τη χειρότερη ύφεση από το 1946.

Τα επίσημα στοιχεία για την ανεργία δείχνουν ότι τον περασμένο Οκτώβριο ο αριθμός των ανέργων άγγιξε τα 1,86 εκατομμύρια – αριθμός ρεκόρ της τελευταίας δεκαετίας. Τα νέα δεδομένα θα δουν το φως της δημοσιότητας την ερχόμενη Τετάρτη και προβλέπεται να παραμείνουν δυσοίωνα, καθώς θα δείξουν, κατά πάσα πιθανότητα, ότι το Ηνωμένο Βασίλειο μετρά 2 εκατομμύρια ανέργους.

Πάντως, μια αχτίδα αισιοδοξίας διαφαίνεται, καθώς η μελέτη του Ernst & Young Item Club εκτιμά ότι η βρετανική οικονομία θα βγει πιο δυνατή από την κρίση. Συγκεκριμένα αναφέρει «αν δε μας σκοτώσει θα μας κάνει πιο δυνατούς».

Την ίδια στιγμή, μια άλλη πρόβλεψη από την Επιτροπή Εργασίας και Δεξιοτήτων του Ηνωμένου Βασιλείου εκτιμά ότι η βρετανική αγορά εργασίας θα αναπτυχθεί, παρά την παροδική κρίση. Σε επίπεδο δεκαετίας η απασχόληση θα σημειώσει ανοδική τροχιά με τη δημιουργία 13,5 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας, εκ των οποίων τα 2 εκατομμύρια θα είναι καινούριες. Η πλειοψηφία των νέων θέσεων θα καλυφθούν από άνδρες, οι οποίοι αναμένεται να ασκήσουν και επαγγέλματα, που μέχρι στιγμής μονοπωλούσε το ασθενές φύλο (φροντίδα παιδιών, τομέας υγείας, κλάδος ομορφιάς κ.λπ.).

Πηγή: BBC