Στην κορυφή της Ευρώπης για το εργασιακό τους περιβάλλον βρέθηκαν για ακόμα μια φορά ελληνικές εταιρείες. Η Coca-Cola Τρία Έψιλον, η Tasty Foods, η Αθηναϊκή Ζυθοποιία, η Bristol Myers Squibb και η Ψημίτη Α.Ε. ξεχώρισαν και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, στο πλαίσιο της μεγαλύτερης παγκοσμίως ετήσιας έρευνας για την αξιολόγηση του εργασιακού περιβάλλοντος των επιχειρήσεων.

Στην ευρωπαϊκή έρευνα Best Workplace για το 2009-2010 συμμετείχαν 1.300 εταιρείες. Οι εργαζόμενοι που συμπλήρωσαν τα ερωτηματολόγια των ερευνών φτάνουν τους 293.911 ενώ οι εταιρείες που συμμετείχαν αριθμούν στο σύνολό τους 1.619.076 εργαζόμενους. Ο μέσος όρος ηλικίας των εταιρειών ανέρχεται στα 37 χρόνια. Αξιοσημείωτη είναι η μακροβιότερη εταιρεία που δεν είναι άλλη από το αυστριακό παράρτημα της Worthington Cylinders, του οποίου η ιστορία ξεκινάει το 1817 γεγονός που το καθιστά 193 ετών.

Ένας μέσος όρος 92% των εργαζομένων στη λίστα των 100 Best Workplace επιβεβαιώνει με έμφαση ότι «υπολογίζοντας τα πάντα που αφορούν την εργασία, η εταιρεία μου αποτελεί πραγματικά ένα καταπληκτικό μέρος εργασίας». Το 20% των διακριθέντων είναι συμβουλευτικές εταιρείες ενώ 19% ανήκουν στους κλάδους της παραγωγής και των κατασκευών. Στη λίστα, περιλαμβάνονται επίσης και εταιρείες που ασχολούνται με το λιανεμπόριο, κάποιες κοινωνικές υπηρεσίες αλλά και κυβερνητικοί φορείς, γεγονός που αποδεικνύει την ποικιλομορφία των εταιρειών και το ότι κάθε οργανισμός μπορεί να γίνει ένα εξαιρετικό περιβάλλον εργασίας (σχ.1).


Η κρίση της κρίσης
Τα 100 Best Workplaces της Ευρώπης δεν έμειναν ανεπηρέαστα από την παγκόσμια οικονομική κρίση, όπως άλλωστε συνέβη και με όλες τις υπόλοιπες εταιρείες. Προσλαμβάνουν βέβαια λιγότερους ανθρώπους από πριν αλλά το σημαντικό είναι ότι εξακολουθούν να προσλαμβάνουν κατά μέσο όρο 2.2%. Ωστόσο, ανεξάρτητα από την κρίση οι εν λόγω εταιρείες εξακολουθούν να αναπτύσσονται περίπου 15.4%, που σε συνδυασμό με την αύξηση του αριθμού των εργαζομένων σημαίνει ότι η παραγωγικότητά τους έχει αυξηθεί κατά 12.9% (σχ. 2).

Είναι προφανές ότι τα καλύτερα εργασιακά περιβάλλοντα αποτελούν δημοφιλείς εργοδότες και λαμβάνουν πολλά βιογραφικά. Συγκεκριμένα, κατά μέσο όρο, οι αιτήσεις για δουλειά αγγίζουν το 5.7 ανά εργαζόμενο, το χρόνο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η ιταλική εταιρεία WL Gore, που διαθέτει 88 εργαζόμενους αλλά τον προηγούμενο χρόνο έλαβε 6.000 αιτήσεις για δουλειά.

Το ανθρώπινο δυναμικό στις εταιρείες με μεγάλο αριθμό εργαζομένων λαμβάνουν κατά μέσο όρο 66 ώρες επίσημης εκπαίδευσης κάθε χρόνο.

Το turnover των εργαζομένων είναι χαμηλότερο από ποτέ και ο μέσος όρος του αγγίζει το 4.7%.

Ο μέσος όρος των απουσιών του ανθρώπινου δυναμικού είναι 2.5% τον χρόνο.


Ταυτότητα και μεθοδολογία
Οι λίστες με τις 50 μικρές και μεσαίες εταιρείες (κάτω από 500 εργαζόμενους) και με τις 50 μεγάλες εταιρείες (πάνω από 500 εργαζόμενους) για το 2010 προέρχονται από έναν παγκόσμιο οργανισμό που ονομάζεται Great Place to Work® Institute. Πρόκειται για έναν οργανισμό που αναγνωρίζει και διερευνά τα καλύτερα εργασιακά περιβάλλοντα εδώ και 25 χρόνια, από τότε δηλαδή που δύο δημοσιογράφοι, οι Robert Levering και Milton Moskowitz έγραψαν το best seller «100 Best Companies to Work in America».

Η πρώτη τους λίστα για τα Best Workplaces στην Ευρώπη υποστηρίχθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία προσπαθούσε να βοηθήσει την ευρωπαϊκή επιχειρηματική κοινότητα να αναπτύξει τα καλές εργασιακές συνθήκες, να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των ανθρώπων και ταυτόχρονα να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης. Σήμερα, το Great Place to Work® Institute, διεξάγει παγκόσμιες έρευνες σε περισσότερες από 45 χώρες διεθνώς, συμπεριλαμβανομένων 18 εθνικών ερευνών στην Ευρώπη, οι οποίες διεξάγονται από επίσημα μέλη του ινστιτούτου.

Κάθε μη κυβερνητικός οργανισμός που απασχολεί περισσότερους από 50 εργαζόμενους μπορεί να κάνει αίτηση για να διεκδικήσει μία θέση στη λίστα των 100 Best Workplaces στην Ευρώπη. Όλες οι εταιρείες αξιολογούνται με βάση την ίδια μεθοδολογία: μια εκτεταμένη έρευνα εργαζομένων γνωστή και ως Trust Index © που διαμορφώνει την τελική κατάταξη κατά 2/3 ενώ μια ανεξάρτητη αποτίμηση πρακτικών διαχείρισης, γνωστή ως Culture Audit©, διαμορφώνει το υπόλοιπο 1/3.

Οι εταιρείες ανάλογα με το μέγεθός τους χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: 1. 50 Best Large Workplaces και 2. 50 Best Small and Medium Workplaces στην Ευρώπη. Οι λίστες αυτές απαρτίζονται από τις εταιρείες με την υψηλότερη βαθμολογία ανάμεσα σε 16 ευρωπαϊκές χώρες.

Η μεθοδολογία για την αξιολόγηση των εταιρειών με το καλύτερο εργασιακό περιβάλλον απορρέει από το Great Place to Work® Model©. Σύμφωνα με αυτό το μοντέλο, ο ορισμός ενός καλού εργασιακού περιβάλλοντος είναι ένας οργανισμός όπου οι εργαζόμενοι εμπιστεύονται τους συναδέλφους τους, είναι περήφανοι για αυτό που κάνουν και απολαμβάνουν τις συνεργασίες τους. Η εμπιστοσύνη απαρτίζεται από τρία χαρακτηριστικά: αξιοπιστία, σεβασμός και δικαιοσύνη. Όλα αυτά προστίθενται στην περηφάνια που νιώθει το ανθρώπινο δυναμικό για την εργασία του αλλά και για την εταιρεία καθώς και στη συντροφικότητα που αναπτύσσεται με τους συνεργάτες.


Ειδικές βραβεύσεις
Εκτός από τις βασικές λίστες, η όλη διαδικασία συμπεριλαμβάνει και βράβευση πέντε εταιρειών για τις ασυνήθιστες πρακτικές τους.
1. Inspiring Leadership-this is not just a job
Η φετινή νικήτρια του ειδικού βραβείου «Inspiring» είναι η Creativ Company. Πρόκειται για μία εταιρεία που εδρεύει στη Δανία και ασχολείται με το λιανεμπόριο ειδών τέχνης. Αυτό το βραβείο δίνεται σε εταιρείες που καλλιεργούν ισχυρή αίσθηση περηφάνιας σε όλο τον οργανισμό και βοηθούν τους εργαζόμενους να νιώθουν ότι η εργασία τους δεν είναι «απλά μία δουλειά».

2. Speaking the truth-credible communication
Η Unicarepharmacy, μια αλυσίδα φαρμακευτικού λιανεμπορίου στην Ιρλανδία, αναγκάστηκε να «παγώσει» τους μισθούς των 850 εργαζομένων της δύο φορές τα τελευταία δύο χρόνια. Παρόλαυτά οι ηγέτες της εταιρείας δεν απομονώθηκαν αλλά απευθύνθηκαν στους συναδέλφους τους, όπως αποκαλούν τους εργαζόμενους, ώστε να διασφαλίσουν ότι οι άνθρωποι καταλάβαιναν τι ακριβώς συνέβαινε και πώς το ανθρώπινο δυναμικό μπορούσε να συμβάλει στο να αποφευχθούν οι απολύσεις.

Το αποτέλεσμα ήταν ότι 9 στους 10 εργαζόμενους σε ανάλογη ερώτηση, στο πλαίσιο της έρευνας, απάντησαν ότι η εταιρεία θα κατέφευγε στις απολύσεις μόνο ως έσχατη λύση ενώ τον Οκτώβριο του 2009 η εταιρεία πέτυχε το 97% των στόχων της στο «Σχέδιο Α». Το «Σχέδιο Α»αφορούσε την προστασία της εργασίας των συναδέλφων τους και την αποφυγή μιας εναλλακτικής κατεύθυνσης. Αξίζει να σημειωθεί ότι υποψήφια στη συγκεκριμένη κατηγορία ήταν και η Bristol-Myers Squibb Ελλάδος.

3. Listening-getting employees involved
Το συγκεκριμένο βραβείο αναγνωρίζει την εταιρεία που συλλέγει ιδέες και προτάσεις από τους εργαζόμενους και τους εμπλέκει στη διαδικασία των αποφάσεων. Τη διάκριση απέσπασε η Mars, που δραστηριοποιείται σε παγκόσμιο επίπεδο στην παραγωγή προϊόντων σοκολάτας, τροφές για κατοικίδια κ.ά. Το να είναι το ανθρώπινο δυναμικό ενημερωμένο και δεσμευμένο με τις επιχειρηματικές δραστηριότητες είναι κρίσιμα στοιχεία για την υλοποίηση των πέντε βασικών αρχών της εταιρείας: ποιότητα, υπευθυνότητα, αμοιβαιότητα, επάρκεια και ελευθερία.

4. Developing the full potential of employees
Η Coca-Cola Τρία Έψιλον είναι μία από τις λίγες εταιρείες στην Ελλάδα που φροντίζουν για τη μέγιστη ανάπτυξη των δυνατοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού τους. Οι εργαζόμενοι τυγχάνουν της σωστής εκπαίδευσης και κινητοποίησης ώστε να δίνουν το 100% του εαυτού τους. Όλοι οι εργαζόμενοι έχουν το προσωπικό τους πλάνο ανάπτυξης που συνδέεται με το εταιρικό Performance Appraisal System. Η εταιρεία χρησιμοποιεί, επίσης, ένα εργαλείο succession planning, το οποίο ενθαρρύνει κάθε άτομο να αναπτύξει την καριέρα του.

Το 2009, πάνω από το 50% των εργαζομένων αξιοποίησε αυτό το εργαλείο. Η Coca-Cola Τρία Έψιλον έχει επιπρόσθετα και μια «διαδικασία ηγεσίας» που ακολουθεί εφτά στάδια καριέρας: i) Manage of Self, ii) Manager of Others, iii) Manager of Managers, iv) Function Manager, v) Business Manager, vi) Group Manager και vii) Enterprise Manager. Για κάθε ένα από αυτά τα στάδια η εταιρεία έχει δημιουργήσει εκπαιδευτικά εργαλεία για την ανάπτυξη συγκεκριμένων ικανοτήτων και δεξιοτήτων.

5. Caring for employees in times of need
Το συγκεκριμένο βραβείο συνδέεται με ερωτήσεις που συμπεριλαμβάνονται στην έρευνα και έχουν απαντηθεί ως εξής: «η διοίκηση δείχνει πραγματικό ενδιαφέρον για μένα ως άνθρωπο και όχι απλά ως εργαζόμενο», «οι άνθρωποι νοιάζονται ο ένας τον άλλον, στους κόλπους της εταιρείας». Νικήτρια αναδείχθηκε η 3M Γερμανίας, η οποία προσφέρει μια σειρά από υποστηρικτικές υπηρεσίες που διασφαλίζουν τόσο ότι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι όσο και τα μέλη των οικογενειών τους υποστηρίζονται ουσιαστικά στις δύσκολες ώρες.

Επιπλέον, η εταιρεία δίνει περισσότερες ημέρες άδειας από αυτές που οι εργαζόμενοι δικαιούνται νομοθετικά για να φροντίσουν κάποιο άρρωστο συγγενή τους. Ανάμεσα στα άλλα, το ανθρώπινο δυναμικό και οι οικείοι τους μπορούν να μιλήσουν με ειδικούς για θέματα που σχετίζονται με εθισμούς. Υποψήφια και για αυτό το ειδικό βραβείο ήταν η Coca-Cola Τρία Έψιλον (Ελλάδος).


Απόδειξη εταιρικής κουλτούρας από την Coca-Cola Τρία Έψιλον
Η Εταιρεία συνεχίζει επιτυχώς και συνεχώς να ενισχύει το πλάνο επιβράβευσης των εργαζομένων που ξεκίνησε το 2007, το «Extra Mile», εξηγεί η Βίκυ Μπουζούκη, Διευθύντρια Ανθρώπινου Δυναμικού της Coca-Cola Τρία Έψιλον. Στο πλαίσιο αυτού, οι εργαζόμενοι έχουν τη δυνατότητα να προτείνουν διάφορες ιδέες τους προς την ομάδα ανώτερης διοίκησης. Οι ιδέες είναι σε εναρμόνιση με τις στρατηγικές προτεραιότητες της Εταιρείας και βασίζονται στην καινοτομία, στην εξοικονόμηση ή/και διαφορετική διαχείριση του κόστους και την επίτευξη εξαιρετικών αποτελεσμάτων, την προσωπική και εταιρική ανάπτυξη και την προώθηση της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης.

Πιο συγκεκριμένα, το «Extra Mile» είναι: Όταν μία ομάδα εργαζομένων (όχι απαραίτητα από το ίδιο τμήμα) εργάζεται για κάποιο project και παίρνει πρωτοβουλίες, πέρα και πάνω από την Περιγραφή Θέσης Εργασίας και των ετήσιων στόχων που τους έχουν τεθεί φέρνοντας κάτι Extra στη δουλειά τους και στην Εταιρεία μας, είτε στο χώρο εργασίας είτε στην αγορά. Μέσα από την συγκεκριμένη πρακτική θεωρείται ότι προωθείται η αυτοανάπτυξη των εργαζομένων, ενώ διαφαίνεται η ύπαρξη εμπιστοσύνης και πολιτικής ισότητας προς τους εργαζομένους, κάτι που θεωρούμε ότι αντιπροσωπεύει ιδιαίτερα την επιχειρησιακή μας κουλτούρα αφού φέρνει τον άνθρωπο στο επίκεντρο της κάθε μας πράξης.

Περηφάνια για την ευρωπαϊκή διάκριση από την Tasty – Pepsico
«H Τasty-Pepsico, για πρώτη φορά το 2010, διακρίνεται στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό του Best WorkPlaces με κατάταξη που μας κάνει όλους υπερήφανους», επισημαίνει η Αναστασία Μακαριγάκη, Διευθύντρια Ανθρώπινου Δυναμικού της Tasty-Pepsico. «Το πρώτο που σκεφτήκαμε είναι τι πραγματικά κάναμε διαφορετικό από τη δική μας πλευρά που μας ώθησε θετικά. Στην Tasty πιστεύουμε ότι τις τελευταίες δύο χρονιές έχουμε συγκεντρώσει τις δυνάμεις μας στον ίδιο ορίζοντα. Συγχρονισμένες κινήσεις σε τρεις άξονες:

Ο πρώτος άξονας που αφορά στους ανθρώπους μας είναι η ενίσχυση των προγραμμάτων HR (ανάπτυξη, εκπαίδευση, εκδηλώσεις) με δημιουργική εσωτερική επικοινωνία που στοχεύει στην αρμονία.

Ο δεύτερος άξονας, επικεντρώνεται στις επενδύσεις στο εργοστάσιο και στις αποθήκες που στόχο έχουν την μεσο-μακροπρόθεσμη οργανική ανάπτυξη και ο τρίτος άξονας αφορά στην πιο επιθετική εμπορική στρατηγική που βασίζεται στην καινοτομία. Οι άνθρωποί μας όπως και όλοι οι υπόλοιποι εργαζόμενοι “αυθόρμητα” συγκρίνουν την εταιρεία τους με το περιβάλλον στο οποίο κινούνται όπως φίλοι σε άλλες εταιρείες, ενημέρωση που λαμβάνουν από τα μέσα και οι ίδιοι αλληλεπιδρούν μέσα από το internet.

Η αισιόδοξη προσέγγιση της εταιρείας σε ένα περιβάλλον που βομβαρδίζεται από ανησυχία και άγχος για το αύριο, αποδεικνύεται ο καλύτερος σύμβουλος, γιατί δημιουργεί το θετικό μηχανισμό που οδηγεί τις εξελίξεις και ανατροφοδοτεί με την ανάλογη ενέργεια.

Τη διαφορά την κάνει η εναρμονισμένη κουλτούρα που δημιουργείται από όλα τα τμήματα με την αύρα της αλλαγής που διοχετεύει το HR», τονίζει
η Α. Μακαριγάκη.


Οι 50 μεγάλες εταιρείες με το καλύτερο εργασιακό περιβάλλον στην Ευρώπη – 2010 (πάνω από 500 εργαζόμενοι)
1 Microsoft: Αυστρία, Βέλγιο, Δανία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ιρλανδία, Ιταλία, Κάτω Χώρες, Νορβηγία, Πορτογαλία, Ισπανία, Σουηδία, Ελβετία, Αγγλία
2 ATP: Δανία
3 SMA Solar: Γερμανία
4 3M Deutschland 3M ESPE: Γερμανία
5 IRMA: Δανία
6 Coca-Cola Τρία Έψιλον: Ελλάδα
7 SAS Institute: Βέλγιο, Κάτω Χώρες, Νορβηγία, Σουηδία
8 Accenture: Φινλανδία, Σουηδία
9 domino-worldTM: Γερμανία
10 PepsiCo (Tasty Foods -Greece): Γαλλία, Ελλάδα, Ιρλανδία
11 Nordea Liv & Pension: Δανία
12 DIS AG: Γερμανία
13 EnergiMidt:Δανία
14 Telefonica O2: Γερμανία, Ιρλανδία
15 W.L. Gore Associates: Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία
16 Louis Vuitton: Ισπανία
17 Cisco Systems: Αυστρία, Γερμανία, Ιταλία, Πορτογαλία, Ισπανία, Ελβετία
18 Schoenen Torfs: Βέλγιο
19 SBK Siemens- Betriebskrankenkas: Γερμανία
20 Diageo GB: Αγγλία
21 Randstad Group: Βέλγιο
22 A1/mobilkom austria: Αυστρία
23 Vodafone Espana: Ισπανία
24 FedEx Express: Βέλγιο
25 Novo Nordisk Farma:Φινλανδία, Αγγλία
26 Admiral Group: Αγγλία
27 AMEX: Σουηδία
28 Elica: Ιταλία
29 Care: Βέλγιο
30 McDonald/s: Βέλγιο, Δανία, Ιρλανδία, Μ. Βρετανία
31 Bright Horizons Family Solutions: Αγγλία
32 Novozymes: Δανία, Ελβετία
33 NetDesign: Δανία
34 KBC: Βέλγιο
35 Sparda-Bank Munchen: Γερμανία
36 Johnson & Johnson: Γερμανία
37 CSU: Κάτω Χώρες
38 H. Lundbeck: Δανία
39 Techniker Krankenkasse: Γερμανία
40 HOCHLAND Deutschland: Γερμανία
41 E.ON Fuhrungsgesellschaften: Γερμανία
42 ING-DiBa: Γερμανία
43 CIBA VISION: Γερμανία
44 Αθηναϊκή Ζυθοποιία: Ελλάδα
45 Volkswagen Financial Services: Γερμανία
46 EMC Ireland: Ιρλανδία
47 Hilti: Ελβετία
48 Tetra Pak: Ιταλία
49 Grupa IKEA w Polsce: Πολωνία
50 Unicarepharmacy: Ιρλανδία


Οι 50 μικρές και μεσαίες εταιρείες με το καλύτερο εργασιακό περιβάλλον στην Ευρώπη – 2010 (κάτω από 500 εργαζόμενους)
1 &samhoud: Κάτω Χώρες
2 Middelfart Sparekasse: Δανία
3 Reaktor: Φινλανδία
4 Roche Pharmaceuticals: Δανία
5 noventum consulting: Γερμανία
6 4flow: Γερμανία
7 Fros Herreds Sparekasse: Δανία
8 ConSol* Software: Γερμανία
9 Creativ Company: Δανία
10 Autisme Center Vestsj?lland: Δανία
11 Baringa Partners: Αγγλία
12 Bof?llesskaberne Edelsvej: Δανία
13 Softonic.com:Ισπανία
14 Bain & Company Iberica: Ισπανία
15 Procter & Gamble:Αυστρία
16 SCA Hygiene Products:Δανία
17 Management Events: Φινλανδία
18 GlaxoSmithKline Pharma:Δανία
19 Mjolner Informatics: Δανία
20 SimCorp: Γερμανία
21 Sparkasse Neuhofen Bank: Αυστρία
22 Atrias personalmanagement: Γερμανία
23 Liberty Seguros: Πορτογαλία
24 OMICRON electronics: Αυστρία
25 Pipelife Finland Oy: Φινλανδία
26 Everis Portugal:Πορτογαλία
27 OC&C Strategy Consultants: Γερμανία
28 Danone: Αγγλία
29 Euro Car Parks: Ιρλανδία
30 NetApp: Ελβετία, Αγγλία
31 Abbott Laboratories: Δανία, Ιρλανδία, Νορβηγία
32 Borgerservice Haderslev Kommune: Δανία
33 Mars:Φινλανδία, Ιρλανδία, Ιταλία
34 Kantega: Νορβηγία
35 LEGO:Γερμανία
36 Fondia Oy: Φινλανδία
37 ConVista Consulting: Γερμανία
38 Bristol-Myers Squibb: Ελλάδα, Πολωνία
39 Ψημίτης Α.Ε.: Ελλάδα
40 Grupo Visual MS: Ισπανία
41 TANDBERG: Νορβηγία
42 Centiro Solutions: Σουηδία
43 ORMIT: Κάτω Χώρες
44 Novia Finland Oy: Φινλανδία
45 Webstep: Νορβηγία
46 House of Performance: Κάτω Χώρες
47 Worthington Cylinders: Αυστρία
48 Impact International: Αγγλία
49 Jones Lang LaSalle: Ιρλανδία
50 Accuracy: Γαλλία