Συζήτηση με τίτλο «Talent Crisis Alert: Upskilling for the AI Revolution» και κεντρικό θέμα τη νέα πραγματικότητα που φέρνει η AI σε όλους τους τομείς εργασίας πραγματοποιήθηκε στο 9ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Αρχικά, ο Ανδρέας Ξηροκώστας, Managing Director της SAP Hellas, υποστήριξε ότι οι χώρες που είχαν μία ισχυρή ανάπτυξη μετά από πολλά χρόνια υπογεννητικότητας, όπως η Ελλάδα, αναγκάστηκαν να διευρύνουν το εργατικό τους δυναμικό, ενώ ως σημαντική παράμετρο ανέφερε τη θέληση του εργαζόμενου.

«Όσο περνούν τα χρόνια θέλουμε να δουλεύουμε λιγότερο και να αμειβόμαστε περισσότερο και σε αυτό η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να βοηθήσει» τόνισε χαρακτηριστικά. Στη συνέχεια, ο Σπύρος Πρωτοψάλτης, Διοικητής της ΔΥΠΑ, είπε ότι η αναντιστοιχία δεξιοτήτων στην αγορά εργασίας αποτυπώνεται και στον ευρωπαϊκό δείκτη δεξιοτήτων, όπου η χώρα μας βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις, τόσο στην ανάπτυξη όσο και στην ενεργοποίηση δεξιοτήτων. Ως εκ τούτου, υπογράμμισε ότι αφενός πρέπει να ενσωματωθεί στη λογική μας η δια βίου μάθηση και αφετέρου ότι χρειάζεται να αναπτυχθεί και η ενδο- επιχειρησιακή κατάρτιση.

«Η τεχνητή νοημοσύνη κατευθύνεται μέσω της τεχνολογίας από την ανθρώπινη νοημοσύνη και πρέπει να υπάρχει ένας συνδετικός κρίκος μεταξύ ανθρώπινης νοημοσύνης και τεχνητής νοημοσύνης, που είναι τελικά η ενσυναίσθηση» είπε χαρακτηριστικά ο Γεράσιμος Σιάσιος, Πρύτανης και Καθηγητής Καρδιολογίας στο ΕΚΠΑ, ενώ από την πλευρά του ο Βασίλης Καφάτος, Partner – Growth Leader, Competence Center President Deloitte, σημείωσε ότι η εταιρεία έκανε μία μεγάλη προσπάθεια το 2018 να αναχαιτίσει το brain drain με στόχο τη μείωση της ανεργίας, δημιουργώντας ένα competence center στη Θεσσαλονίκη και προσελκύοντας φοιτητές από πανεπιστήμια και από άλλες πόλεις όπως, την Πάτρα και τα Ιωάννινα.

Τέλος, η Charlotte Foucteau, Chief Executive Officer Teleperformance εξήγησε ότι η ΑΙ συμβάλλει στην καλύτερη απόδοση των εργαζομένων και της εργασίας, αλλά δεν πρόκειται να αντικαταστήσει ποτέ τον άνθρωπο, ενώ ο Γιώργος Πέτσης, Managing Director DPort Services επισήμανε ότι οι εταιρείες έχουν ευθύνη να εκπαιδεύουν το προσωπικό τους και δεν πρέπει να καταφεύγουν μόνο στο κράτος.