Εχετε συνειδητοποιήσει ότι περίπου τα 2/3 της ενήλικης ζωής σας τα περνάτε στην εργασία σας; Οι σημερινοί εργαζόμενοι θα δουλέψουν 40-45 χρονιά, 9-12 ώρες την ήμερα-αν συνυπολογιστεί και ο χρόνος μετάβασης από και προς την οικία τους. Αν λοιπόν, αφαιρέσουμε και τις ώρες ύπνου, μένει πολύ λίγος χρόνος για την πολυπόθητη προσωπική ζωή.

Για το λόγο αυτό πολλά χρόνια τώρα, αρκετοί κάνουν λόγο-και πολύ σωστά-, για την αναγκαιότητα ισορροπίας μεταξύ της επαγγελματικής και προσωπικής ζωής. Ρεαλιστικά, όμως, πόσο εφικτή είναι αυτή, ιδιαίτερα για τα στελέχη;

Η αλήθεια είναι ότι δεν επιτυγχάνεται εύκολα, για τους εξής λόγους:

 • Όταν δουλεύουμε για τόσα πολλά χρόνια, αξίζει να έχουμε ψηλά στις προτεραιότητές μας την καριέρα και να επενδύουμε σε extra χρόνο και προσπάθεια για να διακρινόμαστε και να εξελισσόμαστε επαγγελματικά σε θέσεις που επιθυμούμε, μας γεμίζουν ικανοποίηση και μας προσφέρουν καλές αποδοχές και σιγουριά για το μέλλον.
 • Για να πετύχουμε, όμως, τη διάκριση απαιτείται, τις περισσότερες φορές, να δουλεύουμε πέραν του τυπικού ωραρίου και να αφιερώνουμε επιπρόσθετες ώρες για διαρκή ενημέρωση και εκπαίδευση.
 • Ειδικά για την Ελλάδα και τις τεράστιες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες μέσα στην κρίση, η ανάγκη για υπερβάλλουσα εργασία είναι μεγάλη.

ΤΡΟΠΟΙ ΕΠΙΤΕΥΞΗΣ
Λαμβάνοντας υπόψιν όλα τα παραπάνω, τι πρέπει να γίνει, αφού πρώτα συνειδητοποιήσουμε ότι θα εργαζόμαστε πολλές ώρες για πολλά χρόνια και αυτό χρειάζεται να φροντίζουμε να αποβεί προς όφελός μας;

Καταρχάς οφείλουμε να μετακινηθούμε από τη λογική ότι εργασία και προσωπική ζωή/ευχαρίστηση είναι δύο διαφορετικά πράγματα και ότι πρέπει να μειώνουμε χρόνο απασχόλησης από το πρώτο και να τον δίνουμε στο δεύτερο. Επιπλέον, θα ήταν πολύ αποτελεσματικό εάν μέρος της ισορροπίας μεταξύ Εργασίας και Προσωπικής Ζωής, επιτυγχάνεται μέσα στο διευρυμένο εργασιακό χρόνο. Ο ρόλος της Διοίκησης των εταιρειών είναι πολύ σημαντικός για το κτίσιμο της κατάλληλης κουλτούρας που βοηθά τους ανθρώπους να αναπτύξουν μια υγιή εργασιακή νοοτροπία. Αυτό σημαίνει ότι όσοι εργαζόμενοι διαθέτουν τη λογική ότι δουλεύω αναγκαστικά, σε μια εργασία που δεν μου αρέσει αρκετά και με κουράζει, που αντλώ ελάχιστη ικανοποίηση, εργάζομαι μόνο και μόνο για τα χρήματα που είναι απαραίτητα για τη διαβίωσή μου και ανυπομονώ να σχολάσω για να ζήσω την πραγματική ζωή, καλό θα ήταν να την εγκαταλείψουν.

Για να είναι όμως αυτό εφικτό, μια σύγχρονη εταιρεία καλείται να διατηρεί μια κουλτούρα που να βοηθά τους ανθρώπους να αντλούν ικανοποίηση από την εργασία τους, να εφαρμόζει αποτελεσματικά προηγμένες πρακτικές διοίκησης ανθρώπινου δυναμικού που αναπτύσσουν και αξιοποιούν όλους τους εργαζομένους και παράλληλα να εξασφαλίζει ότι αυτοί περνούν καλά.

Αυτό επιτυγχάνεται όταν όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι ταυτίζονται με το Όραμα, τις Αξίες και τις Συμπεριφορές της εταιρείας και αισθάνονται υπερήφανοι τόσο για την προσωπική τους συνεισφορά, όσο και για τις επιτυχίες και την πολύπλευρη προσφορά της επιχείρησης.

ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ
Η ευχαρίστηση στην εργασία μπορεί να επιτευχθεί σε δύο επίπεδα. Στο πρώτο επίπεδο, ο κάθε εργαζόμενος οφείλει να αντλεί ικανοποίηση από την ίδια την εργασία του (αντικείμενο, εμπλουτισμός αρμοδιοτήτων, εκπαίδευση, καθοδήγηση από το Μάνατζμεντ, ομαδική εργασία, υλικές και ηθικές ανταμοιβές, εξέλιξη, προοπτικές καριέρας κ.ά.).

Στο δεύτερο επίπεδο, ο εργαζόμενος είναι ευχαριστημένος και περνά καλά λόγω του κλίματος, των ανθρώπινων σχέσεων και της συμμετοχής του σε πρωτοβουλίες και δραστηριότητες που υλοποιεί η εταιρεία και καλύπτουν προσωπικά του ενδιαφέροντα. Ας δούμε μερικά παραδείγματα:

 • Μια Product Manager, που της αρέσει η γυμναστική αλλά δεν προλαβαίνει να ασκείται γιατί δουλεύει συχνά πέρα του ωραρίου ή πιθανόν να μην της επαρκούν τα λεφτά για να πληρώνει γυμναστήριο, θα καθόταν ευχαρίστως μία ώρα παραπάνω στη δουλειά, αν η εταιρεία είχε δικό της γυμναστήριο και μπορούσε να ασκηθεί στο διάλειμμά της, κερδίζοντας την μία ώρα και από το λιγότερο χρόνο μετακίνησης.
 • Μία γραμματέας που της αρέσει η προσφορά στο κοινωνικό σύνολο, αλλά δεν βρίσκει πάντα τις κατάλληλες ευκαιρίες, θα αντλούσε μεγάλη ικανοποίηση αν η εταιρεία της δώσει την ευκαιρία να συμμετέχει σε μια εθελοντική ομάδα που σχεδιάζει και υλοποιεί ενέργειες ΕΚΕ.
 • Σε έναν πωλητή που του αρέσει πολύ το μπάσκετ, έπαιζε παλιά σε ομάδα αλλά τώρα έχει αλλάξει σπίτι, δεν έχει σχετική παρέα, έχει πολύ καιρό να παίξει και έχει πάρει κιλά, θα τροποποιούνταν σημαντικά το Work Life Balance του αν η επιχείρηση δημιουργούσε μια εταιρική ομάδα και νοικιάζε δύο φορές την εβδομάδα κλειστό γήπεδο.
 • Σε έναν οικονομικό αναλυτή που αρέσουν πολύ τα ταξίδια στο εξωτερικό, αλλά πραγματοποιεί πολύ λίγα λόγω των πολλών ωρών εργασίας, η εταιρεία προσέφερε ένα οργανωμένο τριήμερο ταξίδι στο εξωτερικό, μαζί με ένα επίλεκτο group εργαζομένων που αξιολογήθηκαν με εξαιρετική απόδοση ως επιβράβευση.

ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ
Πέραν των όσων αναφέρθηκαν παραπάνω, οι εργαζόμενοι θα ήταν ευχαριστημένοι και θα μπορούσαν να εργαστούν περισσότερο και πιο αποτελεσματικά, εάν η εταιρεία τούς έλυνε κάποια προσωπικά θέματα και τους εξοικονομούσε πολύτιμο χρόνο, αλλά και χρήματα, προσφέροντας, για παράδειγμα:

 • Χώρο στάθμευσης σε μια ευρύτερη ομάδα στελεχών, αλλά και σε εγκύους, σε όσους αξιολογούνται με εξαιρετική απόδοση και σε όλους που χρησιμοποιούν ποδήλατο.
 • Μηνιαία κάρτα για όσους έρχονται στη δουλειά με τα μέσα μαζικής μεταφοράς.
 • Συμφωνία με supermarket κ.ά., ώστε αυτά να παίρνουν τηλεφωνικές παραγγελίες από τα Στελέχη που χρησιμοποιούν το γκαράζ της εταιρείας και να παραδίδουν τα πράγματα κάποια συγκεκριμένη ώρα το απόγευμα.
 • Συμφωνία με καθαριστήριο, που μια συγκεκριμένη μέρα το πρωί να παραλαμβάνει ρούχα από τους εργαζόμενους στο γκαράζ της εταιρείας, τα οποία και θα παραδίδει την επόμενη μέρα το απόγευμα.
 • Οι εργαζόμενοι που εκτελούν εξωτερικές εργασίες της εταιρείας, να εξυπηρετούν παράλληλα τα Διευθυντικά Στελέχη, ώστε να μην χάνουν πολύτιμο χρόνο, φεύγοντας από την εργασία τους, για κάποιες προσωπικές τους υποχρεώσεις με Τράπεζες, Εφορία, Tαμεία κ.ά., εξουσιοδοτώντας άλλους για να τις διευθετήσουν.