Με το ανθρώπινο δυναμικό παγκοσμίως να υπερβαίνει το 60% του πληθυσμού και τις αυτονόητες πλέον αρνητικές συνέπειες της κακής ψυχικής υγείας όχι μόνο στην προσωπική ζωή, αλλά και στην επαγγελματική καθημερινότητα, η ανάγκη για την ανάληψη δράσης σε κεντρικό και επιχειρηματικό επίπεδο παραμένει ένα από τα top priorities διεθνώς. Σύμφωνα μάλιστα με την Παγκόσμια Έκθεση Ψυχικής Υγείας του ΠΟΥ, ένα στα οκτώ άτομα ζει αυτήν τη στιγμή με κάποια πάθηση ψυχικής υγείας, με πάνω από τα δύο τρίτα να στερούνται πρόσβασης σε βασικές υπηρεσίες. Ιδιαίτερα ανησυχητικά είναι τα αυξανόμενα ποσοστά άγχους και κατάθλιψης, καθιστώντας την ως την κύρια αιτία αναπηρίας παγκοσμίως.

Έτσι, καθίσταται επιτακτική η ανάγκη οι εταιρείες να υιοθετούν στρατηγικές οι οποίες δίνουν προτεραιότητα στην ψυχική υγεία και, παράλληλα, συμβάλλουν στη βιωσιμότητά τους. Γι’ αυτόν τον λόγο, κυβερνήσεις, εργοδότες, οργανισμοί, επαγγελματικές ενώσεις και άλλοι stakeholders αναδεικνύουν την ανάγκη για την πρόληψη αφενός και αφετέρου για την έμπρακτη συμβολή στην καλή ψυχική υγεία του δυναμικού. Στους τρόπους που προτείνονται περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η πρόληψη των κινδύνων για την ψυχική υγεία στην εργασία, προστατεύοντας και προάγοντας την, η υποστήριξη των εργαζομένων με σχετικά προβλήματα, ώστε να συμμετέχουν και να ευημερούν στην εργασία και η δημιουργία ευνοϊκού περιβάλλοντος για την αλλαγή αρνητικών πεποιθήσεων ως προς την ψυχική ασθένεια και τους πάσχοντες.

Στην πράξη, τα παραπάνω απαιτούν, ενδεικτικά, την εμπλοκή και δέσμευση της ηγεσίας στην εξασφάλιση της ψυχικής υγείας του δυναμικού, την επένδυση επαρκών πόρων σε δράσεις wellbeing, τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των ατόμων με ψυχική ασθένεια κ.ά. Εξάλλου, η μέριμνα για την ψυχική υγεία σήμερα αποτελεί και αίτημα των ίδιων των εργαζομένων, ιδίως της νεότερης Generation Z, η οποία, με τη στάση ζωής της, μοιραίως φέρνει αλλαγές και στον κόσμο της εργασίας, υιοθετώντας ηθικές και περιβαλλοντικές αξίες, αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες και θέτοντας νέα πρότυπα για το λεγόμενο «business as usual».

Αποτελέσματα, μάλιστα, έρευνας της Deloitte, τα οποία παρουσιάστηκαν στο Gen Z Summit του «Young leaders Circle» του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, σε συνεργασία με τη ΜΚΟ WeFor, έδειξαν ότι οι Zoomers μιλούν ανοιχτά για θέματα ψυχικής υγείας, σπάζοντας τα ταμπού εκείνων που είχαν προηγηθεί. Μάλιστα, πάνω από το 60% των Gen Zers συμφωνούν ότι οι εργοδότες τους λαμβάνουν σοβαρά υπόψη την ψυχική υγεία των εργαζομένων τους και αισθάνονται άνετα να μιλήσουν ανοιχτά με τους διευθυντές τους για τις προκλήσεις ψυχικής υγείας. Εντούτοις, στην Ελλάδα 37% των Ελλήνων της Gen Z, σε σύγκριση με το 26% παγκοσμίως, σημειώνουν ότι οι ανώτεροί τους δεν μιλούν για την προτεραιότητα της ψυχικής υγείας στους οργανισμούς τους.


Mental Health In Numbers For 2024

  • 78% των ανθρώπων παγκοσμίως δηλώνουν ότι η ψυχική τους υγεία είναι εξίσου σημαντική με τη σωματική τους υγεία, ωστόσο μόλις 34% πιστεύουν ότι η ψυχική και η σωματική υγεία αντιμετωπίζονται ισότιμα από τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης της χώρας τους.⊲ 34% διεθνώς δηλώνουν ότι το άγχος επηρέασε πολλές φορές τη ζωή τους τον τελευταίο χρόνο και 27% ότι αισθάνθηκαν κατάθλιψη σε αρκετές περιπτώσεις, κατά τις οποίες δεν μπορούσαν να την αντιμετωπίσουν λόγω του άγχους.
  • 14,7% των ανθρώπων σε όλον τον κόσμο αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας στον εργασιακό χώρο.
  •  Τα προβλήματα ψυχικής υγείας κοστίζουν στην παγκόσμια οικονομία περίπου ένα τρισ. δολάρια κάθε χρόνο.
  • Μετά την πανδημία, 81% των χώρων εργασίας έχουν αυξήσει την προσοχή την οποία παρέχουν στην ψυχική υγεία των εργαζομένων, αν και ένας στους τρεις εργαζόμενους εξακολουθεί να αισθάνεται ότι η ψυχική τους υποστήριξη στον χώρο εργασίας είναι ανεπαρκής και θα επιθυμούσε περισσότερη υποστήριξη από τον εργοδότη.
  • 60% των εργαζομένων ανέφεραν ότι αισθάνονται συναισθηματικά αποστασιοποιημένοι στην εργασία τους, ενώ μόλις 13% αισθάνονται άνετα να συζητούν για την ψυχική τους υγεία στον χώρο εργασίας. ⊲ Το 2023, το 56,7% των εργαζομένων στο κατώτερο μισθολογικό τεταρτημόριο ήταν γυναίκες, σε σύγκριση με το ανώτερο μισθολογικό τεταρτημόριο, όπου γυναίκες είναι μόνο το 40%. Ωστόσο, η ανάλυση μιλά για πρόοδο, καθώς το ποσοστό των γυναικών στο ανώτερο μισθολογικό τεταρτημόριο αυξήθηκε από το 37,3% όπου βρισκόταν το 2017.

(Πηγή: Ipsos, Spill)


Το άγχος, κυρίαρχος του (ψυχολογικού) παιχνιδιού
Άραγε, όμως, όταν μιλάμε για ψυχική υγεία, γνωρίζουμε περί τίνος πρόκειται; Και κατά πόσο μια «απλή», όπως θα τη χαρακτήριζαν κάποιοι, κρίση άγχους χρειάζεται να χτυπήσει «καμπανάκι» για τα τμήματα HR; Όπως αναφέρουν για άλλη μια φορά πρόσφατα στοιχεία, το άγχος σημειώνει σταθερά κατακόρυφη αύξηση, τα τελευταία χρόνια, αποτελώντας πλέον το κορυφαίο πρόβλημα ψυχικής υγείας το οποίο ταλαιπωρεί τους εργαζόμενους. Ανάλυση περισσότερων από 300.000 περιπτώσεων στις ΗΠΑ από τον πάροχο ψυχικής υγείας ComPsych διαπίστωσε ότι σχεδόν το ένα τέταρτο των ανθρώπων (24%) οι οποίοι απευθύνθηκαν στον ίδιο τον φορέα για βοήθεια το 2023, το έκαναν διότι υπέφεραν από κάποια αγχώδη διαταραχή. Αυτό καθιστά, αναφέρει, το άγχος ως το Νο1 ζήτημα, το οποίο παρουσιάζουν οι εργαζόμενοι στις ΗΠΑ.Υπερβαίνει δε σε σοβαρότητα την κατάθλιψη, το άγχος, τα θέματα σχέσεων, τα οικογενειακά θέματα και τον εθισμό. «Οι επιτυχημένοι οργανισμοί δημιουργούν ένα εργασιακό περιβάλλον και μια κουλτούρα τα οποία εστιάζουν στην ψυχολογική ασφάλεια, στην υποστήριξη και στην ενσυναίσθηση. Γιατί, τελικά, όταν επενδύουμε στην ψυχολογική ασφάλεια και στην ενσυναισθητική φροντίδα, ενδυναμώνουμε το ανθρώπινο δυναμικό και το βοηθούμε να ευδοκιμήσει, ενισχύοντας την ψυχική του υγεία και τη μακροπρόθεσμη ανθεκτικότητά του», δηλώνει η Τατιάνα Τούντα, Chairwonan & CEO, Hellas EAP. Αυτά, άλλωστε, θεωρεί ως θεμέλια για ισχυρούς και βιώσιμους οργανισμούς, όπου η ψυχική ευεξία βρίσκεται στο επίκεντρο.

«H ψυχική υγεία των εργαζομένων πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα των οργανισμών, οι οποίοι οφείλουν να υλοποιούν αντίστοιχες δράσεις και να λαμβάνουν προληπτικά μέτρα για τη διασφάλισή της. Μία παροχή η οποία χρειάζεται να είναι διαθέσιμη σε όλους τους εργαζόμενους, είναι ένα employee assistance program, το οποίο θα περιλαμβάνει 24ωρη τηλεφωνική υποστήριξη και δια ζώσης συνεδρίες με συμβούλους ψυχικής υγείας, σε θέματα τα οποία αφορούν την οικογένεια, την προσωπική ζωή και την εργασία», αναφέρει η Εμμανουέλα Γεωργιτσοπούλου, HR Head Greece | Diversity, Equity & Inclusion Lead Central & South Europe, Sanofi Aventis.


«Στίγμα» το οποίο ίσως οδηγεί εκτός εργασίας
Παράλληλα, σε πρόσφατη έρευνα της Flow Neuroscience στη Βρετανία, την οποία επικαλείται το HR Review, πολύ ανησυχητικές θεωρούνται οι επιπτώσεις και της κατάθλιψης στην απασχόληση, καθώς 33% των ατόμων τα οποία πάσχουν από αυτήν αναφέρουν ότι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την εργασία τους για να δώσουν προτεραιότητα στην ψυχική τους υγεία. Επιπλέον, η έρευνα αναδεικνύει μια ανησυχητική τάση σιωπής γύρω από τις διαγνώσεις ψυχικής υγείας, ιδίως μεταξύ των ατόμων ηλικίας 25 έως 34 ετών, σχεδόν οι μισοί από τους οποίους και, συγκεκριμένα, το 46%, έχουν αλλάξει εργασία λόγω αυτής.

Στην τάση αυτή εντάσσεται και το οικονομικό σκέλος της, με 64% των ερωτηθέντων οι οποίοι μετέβησαν σε «λιγότερο αγχώδεις» θέσεις εργασίας να μιλούν για μείωση του εισοδήματός τους, κατά 334 λίρες λιγότερες ανά μήνα και πάνω από 4.000 λίρες ετησίως. «Οι οργανισμοί μπορούν να υιοθετούν διάφορες πρωτοβουλίες για την πρόληψη της ψυχικής ασθένειας στον χώρο εργασίας, με βασική την προώθηση μιας υγιούς ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής. Χρειάζεται δε να εστιάζουν στη σωστή διαχείριση του χρόνου και την αποφυγή υπερβολικού άγχους», εξηγεί ο Πέτρος Κολώνιας, HR Director, Netcompany-Intrasoft.

«Εκτός από το να δημιουργούμε ένα καλό εργασιακό περιβάλλον σε επίπεδο χώρου, κουλτούρας, συμπερίληψης, επαγγελματικής και προσωπικής εξέλιξης, τα οποία είναι τα απολύτως απαραίτητα για υγιείς και ικανοποιημένους εργαζόμενους, στην Qualco έχουμε εντάξει και μια σειρά από υπηρεσίες ψυχική υγείας, όπως εργασιακή ψυχολόγο στα γραφεία μας, εθελοντική ομάδα πρώτων βοηθειών ψυχικής υγείας, συστηματικές εκπαιδεύσεις για την ψυχική υγεία και έχουμε αναπτύξει ένα πλαίσιο διαχείρισης περιστατικών ψυχικής ασθένειας τόσο για την πρόληψη, όσο και για την αντιμετώπιση και την επανένταξη στο περιβάλλον εργασίας», περιγράφει σχετικά η Όλγα Σταμαθιουδάκη, Corporate Affairs & Sustainability Director, Qualco Group.


Στρατηγική κίνηση στη σκακιέρα της βιώσιμης ανάπτυξης
Από την πλευρά τους, ένας αυξανόμενος αριθμός ηγετών και, κατά συνέπεια, οι οργανισμοί τους οποίους επηρεάζουν, αντιμετωπίζουν πλέον την ευεξία των εργαζομένων ως «βαρόμετρο» της συνολικής τους υγείας και ως κλειδί για τη βιώσιμη απόδοσή τους, στην οποία και είναι έτοιμοι να επενδύσουν. Η ετήσια έρευνα του One Mind at Work, για το 2024, διαπίστωσε ότι 67% των senior leaders εξέφρασαν τη δέσμευσή τους για την ψυχική υγεία του ανθρώπινου δυναμικού. Επίσης, 74% των οργανισμών επενδύουν πια σε κάποια μορφή εκπαίδευσης για την ψυχική υγεία, πράγμα το οποίο προβλέπεται να συνεχιστεί.

Η στροφή αυτή εκφράζεται και από την εμφάνιση νέων και σημαντικών organizational ρόλων, όπως για παράδειγμα του Chief Health and Wellbeing Officer, οι οποίοι έχουν στόχο να ευθυγραμμίσουν την ψυχική υγεία και την ευημερία των εργαζομένων με τις βασικές επιχειρηματικές στρατηγικές σε ανώτερο επίπεδο. Παράλληλα, οι οργανισμοί καθιστούν τους ηγέτες περισσότερο υπεύθυνους όχι μόνο πια για τις οικονομικές τους επιδόσεις, αλλά και για τα εταιρικά περιβάλλοντα τα οποία δημιουργούν. Επομένως, ως στρατηγική επένδυση, η αποτελεσματικότητα των πρωτοβουλιών για την ψυχική υγεία αναμένεται να βασίζεται όλο και περισσότερο σε στρατηγικές οι οποίες θα μπορούν να αποφέρουν μετρήσιμα αποτελέσματα.

«Ζούμε σε εποχές όπου η ψυχική ισορροπία των περισσοτέρων ανθρώπων και, επομένως, των εργαζομένων, διαταράσσεται τόσο από εξωτερικούς παράγοντες στην κοινωνία, όσο και από τις μεγάλες αλλαγές που ήρθαν στον τρόπο εργασίας μετά την πανδημία. Ο ρόλος της ηγεσίας στη διαμόρφωση μιας κουλτούρας υποστήριξης και φροντίδας είναι κομβικός», τόνισε η Ελένη Δρακοπούλου, Διευθύντρια Ανθρωπίνων Πόρων, Αθηναϊκή Ζυθοποιία, χαρακτηρίζοντας την ψυχική υγεία τον αόρατο «ελέφαντα» στην καθημερινότητά μας.


Ολιστική προσέγγιση και σε οργανωτικό επίπεδο
Εξάλλου, όπως αναφέρουν υψηλόβαθμα στελέχη και ειδικοί του κλάδου, η ψυχική υγεία ειδικά και το wellbeing ευρύτερα, στον χώρο εργασίας δεν αφορά πλέον one-size-fits-all προσεγγίσεις. Αντίθετα, οι οργανισμοί μετακινούνται προς πιο ολιστικές προσεγγίσεις οι οποίες συνδυάζουν την εταιρική κουλτούρα με το ατομικό wellbeing και λαμβάνουν υπόψη τη συναισθηματική, ψυχική, κοινωνική, πνευματική, σωματική και οικονομική υγεία των ανθρώπων τους. «Η ψυχική υγεία αποτελεί θεμέλιο της επαγγελματικής επιτυχίας και της δημιουργίας ενός θετικού εργασιακού περιβάλλοντος. Στην Intracom Telecom, μεταξύ άλλων, δίνουμε προτεραιότητα στην επικοινωνία, στην ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής και στην ευεξία των ανθρώπων μας. Για τον λόγο αυτό, έχουμε θεσπίσει συχνές “one-to-one” συναντήσεις μεταξύ των εργαζομένων και του τμήματος Ανθρώπινου Δυναμικού, ενθαρρύνοντας την ανοιχτή συζήτηση η οποία σχετίζεται τόσο με τις ανησυχίες τους, όσο και με την επαγγελματική τους εξέλιξη», περιγράφει η Ρένια Κρεμαλή, Group HR Director, Intracom Telecom.

«Οι οργανισμοί μπορούν να δημιουργήσουν ένα υποστηρικτικό περιβάλλον, υιοθετώντας πρωτοβουλίες ολιστικής προσέγγισης, οι οποίες ενδεικτικά περιλαμβάνουν ευέλικτες συνθήκες εργασίας, παροχή υποστήριξης και συμβουλευτικής, ενθάρρυνση σωματικής άσκησης και υγιεινών συνηθειών / διατροφικών επιλογών, καθώς και ενημέρωση για μεθόδους διαχείρισης εργασιακού άγχους», περιγράφει σχετικά η Βασιλική Παπακωστοπούλου, Senior HR Manager, Μέλος ΔΣ ΣΔΑΔΕ | GPMA, Corporate Wellbeing expert (50 Powerlist 2024).Ενώ είναι σαφές πώς οι δυσκολίες στον χώρο εργασίας επηρεάζουν τους μεσαίους και frontline εργαζόμενους, το ευρύτερο disruption των τελευταίων ετών, υποστηρίζει το One Mind at Work, πλήττει κυρίως όλους όσοι ανέφεραν ότι βιώνουν ανατρεπτικές αλλαγές.

Και αυτό, διότι η ομάδα αυτή είναι λιγότερο συνδεδεμένη με τον οργανισμό και την κουλτούρα του και παρουσιάζει, ως εκ τούτου, αυξημένη πιθανότητα να υποστεί burnout και να επιδιώξει προοδευτικά μια αλλαγή στη θέση εργασίας. Παρά ταύτα, βρήκε ότι με εμπιστοσύνη και επικοινωνία στον οργανισμό όπου εργάζονται, επιταχύνεται ο ρυθμός προσαρμογής των ανθρώπων στις αλλαγές. Μάλιστα, από τους εργαζόμενους που ανέφεραν ανατροπές πέρυσι, εκείνοι οι οποίοι συμφώνησαν απόλυτα ότι εμπιστεύονταν την ηγεσία της εταιρείας τους είχαν, σύμφωνα με την Gallup, 4,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να είναι αφοσιωμένοι και 62% λιγότερες πιθανότητες να αισθάνονται burned-out στην εργασία τους. Επιπρόσθετα, εργαζόμενοι οι οποίοι συμφώνησαν απόλυτα ότι οι ηγέτες τους επικοινωνούν αποτελεσματικά με τον υπόλοιπο οργανισμό είχαν 4,3 φορές περισσότερες πιθανότητες να είναι αφοσιωμένοι και 65% λιγότερες πιθανότητες να αισθάνονται συχνά εξαντλημένοι στην εργασία τους.


EAPs, ευέλικτη εργασία και άλλες πρακτικές στη φαρέτρα των ΔΑΔ
Στη χώρα μας, εταιρείες και οργανισμοί έχουν αντιληφθεί σε μεγάλο βαθμό την αναγκαιότητα υιοθέτησης προγραμμάτων ενίσχυσης του δυναμικού τους και διασφάλισης της ψυχικής του ηρεμίας και υγείας. Αυτό, άλλωστε, έχει άμεσο αντίκτυπο στο employer profile τους, ενισχύοντας και την εταιρική τους εικόνα, ενώ παρέχει και οφέλη, όπως αύξηση της παραγωγικότητας, μείωση του απουσιασμού και βελτίωση της εργασιακής ικανοποίησης. Ανάμεσα στις πρωτοβουλίες τις οποίες προτείνει η Ήβη Μελακοπίδη, Senior HR Manager & Member of the BoD, Allianz Trade, στην κατεύθυνση αυτή περιλαμβάνονται οι «παροχή πρόσβασης σε εξειδικευμένους συμβούλους μέσω προγραμμάτων υποστήριξης εργαζομένων (EAP), εκπαιδευτικές δράσεις για τη διαχείριση του άγχους και της κατάθλιψης, στήριξη ευέλικτων ωραρίων και τηλεργασίας, ενθάρρυνση φυσικής δραστηριότητας μέσω προγραμμάτων γυμναστικής ομαδικών αθλητικών δραστηριοτήτων συνδρομών και, τέλος, εφαρμογή πολιτικών κατά των διακρίσεων, του εκφοβισμού και της παρενόχλησης». Στο ίδιο μήκος κύματος, η Μαρία Αγελαδά, HR Manager, Δίας Διατραπεζικά Συστήματα ΑΕ, σχολιάζει ότι «η πρόληψη της ψυχικής ασθένειας στον χώρο εργασίας προϋποθέτει αρχικά, την ύπαρξη μιας υποστηρικτικής κουλτούρας, οπού ενθαρρύνονται οι ανοιχτές συζητήσεις για θέματα ψυχικής υγείας».

Εντάσσει δε στις σχετικές πρωτοβουλίες «την πρόσβαση σε προγράμματα EAP, την εκπαίδευση σε θέματα ψυχικής υγείας, ώστε τα προειδοποιητικά σημάδια να αναγνωρίζονται και να αντιμετωπίζονται έγκαιρα, τις ευέλικτες ρυθμίσεις εργασίας για τη διατήρηση υγιούς αναλογίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής και την εφαρμογή προγραμμάτων ευεξίας για τη μείωση του άγχους και την καλύτερη διαχείριση της απαιτητικής εργασιακής καθημερινότητας».

Αναφερόμενη στις πρακτικές τις οποίες ακολουθεί η XM, η Μαρία Χατζηπαντελή, Group Chief People & Culture Officer, XM, υπογραμμίζει ότι η εταιρεία της αντιμετωπίζει κατά μέτωπο την πρόκληση της φροντίδας της ψυχικής ευημερίας του ανθρώπινου δυναμικού της. Με βασικό της μήνυμα και πυλώνα φιλοσοφίας της, όπως το χαρακτηρίζει, το «Work somewhere awesome», η εταιρεία επιθυμεί «οι άνθρωποί μας να χαίρονται να εργάζονται στην XM και να θέλουν να παραμένουν. Αυτό απαιτεί πολλά περισσότερα από την προσφορά μιας θέσης εργασίας που να ταιριάζει με τις δεξιότητές τους».


Τατιάνα Τούντα
Chairwonan & CEO, Hellas EAP
«Στον πυρήνα κάθε επιτυχημένου οργανισμού βρίσκεται μια κουλτούρα η οποία έχει τις ρίζες της στη βαθιά κατανόηση των βασικών ανθρώπινων αναγκών και, επομένως, στη φροντίδα της ψυχικής υγείας των εργαζομένων».


Ελένη Δρακοπούλου
Διευθύντρια Ανθρωπίνων Πόρων, Αθηναϊκή Ζυθοποιία
«Είναι απαραίτητο οι επικεφαλής να δώσουν τον “τόνο”, να συζητηθούν ανοιχτά τα σχετικά θέματα, να φύγει το “στίγμα” που κυριαρχεί σήμερα γύρω από την ψυχική υγεία και με συγκεκριμένες κινήσεις, παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες να υποστηριχθούν στην πράξη οι εργαζόμενοι που το έχουν περισσότερο ανάγκη».


Ήβη Μελακοπίδη
Senior HR Manager & Member of the BoD, Allianz Trade
«Το σημείο εκκίνησης των οργανισμών για την προάσπιση της ψυχικής υγείας είναι: α) η δημιουργία ενός ανοιχτού και φιλικού εργασιακού περιβάλλοντος όπου οι εργαζόμενοι αισθάνονται άνετα να μιλήσουν για τις ανησυχίες τους και β) η εκπαίδευση των ηγετικών στελεχών για την αναγνώριση συμπτωμάτων και την υποστήριξη των εργαζομένων σε θέματα ψυχικής υγείας».


Μαρία Αγελαδά
HR Manager, Δίας Διατραπεζικά Συστήματα ΑΕ
«Απαιτούνται βασικές πρωτοβουλίες οι οποίες συνθέτουν ένα εργασιακό περιβάλλον, οπού η ψυχική υγεία αποτελεί προτεραιότητα και οι εργαζόμενοι αισθάνονται ασφαλείς να μιλήσουν γι’ αυτήν».


 

Βασιλική Παπακωστοπούλου
Senior HR Manager, Μέλος ΔΣ ΣΔΑΔΕ | GPMA, Corporate Wellbeing expert (50 Powerlist 2024)
«Σημαντική είναι η στοχευμένη εκπαίδευση των line managers στις τεχνικές επικοινωνίας και παροχής ανατροφοδότησης, την ανάπτυξη ενσυναίσθησης και την αποτελεσματική διαχείριση συμπεριφορών και συναισθημάτων. Επίσης, η υποστήριξη των κοινωνικών δράσεων και εθελοντικών πρωτοβουλιών συμβάλει θετικά στην ενίσχυση της ψυχικής ικανοποίησης και της συναισθηματικής ευεξίας».


Ρένια Κρεμαλή
Group HR Director, Intracom-Telecom
«Δίνουμε έμφαση στη βελτίωση του wellbeing στην εργασία με μια ποικιλία δράσεων, όπως συμμετοχή σε αγώνες δρόμου, το εταιρικό πρωτάθλημα μπάσκετ, η αναγνωστική λέσχη και η δανειστική βιβλιοθήκη, προάγοντας ένα περιβάλλον αλληλεπίδρασης και αλληλοϋποστήριξης, καλλιεργώντας την αίσθηση του “ανήκειν” σε μια δυναμική ομάδα».


 

Πέτρος Κολώνιας
HR Director, Netcompany-Intrasoft
«Η παροχή ψυχολογικής υποστήριξης μέσω συμβούλων ή γραμμών βοήθειας είναι σημαντική, ενώ εκπαιδεύσεις και σεμινάρια για την αναγνώριση και διαχείριση άγχους ενισχύουν την ευημερία των εργαζομένων. Το θετικό κλίμα συνεργασίας, ανοιχτής επικοινωνίας και σεβασμού συμβάλλει στην πρόληψη ψυχικών δυσκολιών».


Όλγα Σταμαθιουδάκη
Corporate Affairs & Sustainability Director, Qualco Group
«Η εργασιακή εμπειρία επηρεάζει σε πολύ μεγάλο βαθμό την ψυχική υγεία όλων μας. Ως εκ τούτου, είναι ευθύνη και καθήκον μας να φροντίζουμε για την καλή ψυχική υγεία των εργαζόμενών μας».


 

Εμμανουέλα Γεωργιτσοπούλου
HR Head Greece | Diversity, Equity & Inclusion Lead Central & South Europe, Sanofi Aventis
«Η πρόληψη της ψυχικής υγείας επιτυγχάνεται και μέσω άλλων μέτρων, όπως η τήρηση των ωραρίων, η μείωση του φόρτου εργασίας και η προτεραιοποίηση, ο σεβασμός και η κουλτούρα ανοιχτής έκφρασης».


Μαρία Χατζηπαντελή
Group Chief People & Culture Officer, XM
«Η έμφαση στην ευημερία των ανθρώπων μας μεταφράζεται σε ευελιξία στον τρόπο εργασίας, ανταγωνιστικά πακέτα παροχών, ίσες ευκαιρίες εξέλιξης και αναγνώρισης, εξειδικευμένα προγράμματα κατάρτισης, δράσεις ενίσχυσης της φυσικής κατάστασης και της ψυχικής ευεξίας».