- Προηγμένη ρομποτική και τεχνητή νοημοσύνη,
- Διοίκηση εργαζομένων με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης,
- Εργασία σε ψηφιακές πλατφόρμες,
- Έξυπνα ψηφιακά συστήματα,
- Εξ αποστάσεως εργασία.
1919
Συντάχτηκε το Σύνταγμα της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO). Στο προοίμιό του σημειώνεται ότι «η προστασία του εργαζομένου από ασθένειες, παθήσεις και τραυματισμούς, οι οποίοι απορρέουν από την εργασία του, είναι μεταξύ των βελτιώσεων που απαιτείται πιο επιτακτικά να γίνουν».
1944
Η Διακήρυξη της ILO σχετικά με τους στόχους και τους σκοπούς της εγκρίθηκε κατά την 26η Σύνοδο της Διεθνούς Διάσκεψης Εργασίας. Επίσημη «υποχρέωση» της Οργάνωσης ήταν να προωθήσει προγράμματα, τα οποία θα επιτύχουν «επαρκή προστασία της ζωής και της υγείας των εργαζομένων, σε όλα τα επαγγέλματα».
1966
Το Διεθνές Σύμφωνο για τα Οικονομικά, Κοινωνικά και Πολιτιστικά Δικαιώματα («International Covenant on Economic, Social and Cultural Rights») εγκρίθηκε από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών. Το σύμφωνο εγγυάται τα ανθρώπινα δικαιώματα στον οικονομικό, κοινωνικό και πολιτιστικό τομέα της ζωής, ενώ σύμφωνα με το άρθρο 7(β), αναγνωρίζει το δικαίωμα σε «ασφαλείς και υγιείς συνθήκες Εργασίας».
1981
Υιοθετήθηκαν η Σύμβαση για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία (Νο 155) και η συνοδευτική της Σύσταση (Νο 164), οι οποίες έθεσαν τις πρωταρχικές αρχές για τη βελτίωση της ασφάλειας και της υγείας στην εργασία, τόσο σε εθνικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο χώρου εργασίας.
1998
Η Διακήρυξη της ILO για τις θεμελιώδεις αρχές και δικαιώματα στην εργασία εγκρίθηκε από τη Διεθνή Διάσκεψη Εργασίας κατά την 86η σύνοδό της. Αποτέλεσε μία πολιτική δήλωση ορόσημο, που επιβεβαίωσε τις υποχρεώσεις και τις δεσμεύσεις της ILO για τον σεβασμό, την προώθηση και την υλοποίηση, με καλή πίστη και σύμφωνα με το Σύνταγμα, των αρχών που αφορούν στα θεμελιώδη δικαιώματα των εργαζομένων.
2003
Η Παγκόσμια Στρατηγική για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία εγκρίθηκε από τη Διεθνή Διάσκεψη Εργασίας κατά την 91η σύνοδό της. Επαναβεβαίωσε το ρόλο της ILO στην προώθηση μίας προληπτικής προσέγγισης για τη μείωση των ατυχημάτων και των ασθενειών που σχετίζονται με την εργασία, μέσω της ευρύτερης προώθησης μίας εθνικής κουλτούρας πρόληψης της υγείας και ασφάλειας στην εργασία (ΕΑΥ), σε εθνικό και επιχειρησιακό επίπεδο.
2006
Υιοθετήθηκε η Σύμβαση (Νο 187) για το πλαίσιο προώθησης της επαγγελματικής ασφάλειας και υγείας και η συνοδευτική της σύσταση. Σύμφωνα με αυτές, απαιτείται η δημιουργία μίας εθνικής προληπτικής κουλτούρας για την ασφάλεια και την υγεία στην εργασία και η προώθηση και προαγωγή, σε όλα τα σχετικά επίπεδα, του δικαιώματος των εργαζομένων σε ένα ασφαλές και υγιές περιβάλλον εργασίας.
2008
Η Διακήρυξη της ILO για την κοινωνική δικαιοσύνη για μία δίκαιη παγκοσμιοποίηση (ΙLO Declaration on Social Justice for a Fair Globalization) εγκρίθηκε από τη Διεθνή Συνδιάσκεψη Εργασίας, κατά την 97η σύνοδό της. Αποτέλεσε μία ισχυρή επιβεβαίωση των αξιών της ILO και της προώθησης της αξιοπρεπούς εργασίας. Επιπλέον, επιβεβαίωσε την ιδιαίτερη σημασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων στην εργασία.
2009
Το Παγκόσμιο Σύμφωνο για την Απασχόληση εγκρίθηκε από τη Διεθνή Διάσκεψη Εργασίας κατά την 98η σύνοδό της. Στόχος του ήταν να αντιμετωπίσει τον κοινωνικό αντίκτυπο της παγκόσμιας κρίσης στην απασχόληση και να υπενθυμίσει ότι ο σεβασμός των θεμελιωδών αρχών και δικαιωμάτων στην εργασία είναι κρίσιμος τόσο για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, όσο και για την ανάκαμψη και την ανάπτυξη.
2010
Το σχέδιο δράσης (2010-2016) για την επίτευξη ευρείας επικύρωσης και αποτελεσματικής εφαρμογής των πράξεων για την επαγγελματική ασφάλεια και υγεία εγκρίθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο κατά την 307η σύνοδό του. Σκοπός του ήταν να χρησιμεύσει ως βάση για συντονισμένη και ευρεία δράση, με στόχο τη σημαντική μείωση του ανθρώπινου πόνου και των οικονομικών απωλειών που προκαλούνται από εργατικά ατυχήματα και ασθένειες παγκοσμίως, προωθώντας την επικύρωση και εφαρμογή της Σύμβασης αριθ. 155 (του 1981) και της Σύμβασης αριθ. 187 (του 2006).
2019
Η εκατονταετής Διακήρυξη της ILO (ILO Centenary Declarationfor the Future of Work) για το μέλλον της εργασίας και το ψήφισμα που τη συνοδεύει εγκρίθηκαν από τη Διεθνή Διάσκεψη Εργασίας κατά την 108η σύνοδό της. Η Διακήρυξη αναφέρει ότι «οι ασφαλείς και υγιείς συνθήκες εργασίας είναι θεμελιώδεις για την αξιοπρεπή εργασία» και το Ψήφισμα ζήτησε από το Διοικητικό Συμβούλιο «να εξετάσει, το συντομότερο δυνατό, προτάσεις για τη συμπερίληψη των ασφαλών και υγιεινών συνθηκών εργασίας στο πλαίσιο των θεμελιωδών αρχών και δικαιωμάτων στην εργασία».
2022
Το ψήφισμα σχετικά με τη συμπερίληψη ενός ασφαλούς και υγιούς εργασιακού περιβάλλοντος στο πλαίσιο των θεμελιωδών αρχών και δικαιωμάτων στην εργασία της ILO εγκρίθηκε από τη Διεθνή Συνδιάσκεψη Εργασίας κατά την 110η σύνοδό της. Στο ψήφισμα, το δικαίωμα σε ένα ασφαλές και υγιές εργασιακό περιβάλλον αναγνωρίζεται ως θεμελιώδης αρχή και δικαίωμα στην εργασία. Οι συμβάσεις αριθ. 155 και 187 ανακηρύσσονται θεμελιώδεις συμβάσεις και γίνονται συνακόλουθες τροποποιήσεις στη Διακήρυξη της ILO του 2008 για την κοινωνική δικαιοσύνη για μία δίκαιη παγκοσμιοποίηση και στο Παγκόσμιο Σύμφωνο για την Απασχόληση του 2009.
Πηγή: ILO