Ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Βασίλης Σπανάκης απηύθυνε χαιρετισμό στο 6ο Συνέδριο για την Επαγγελματική Υγεία και Ασφάλεια (Occupational Health & Safety Conference), που διοργανώθηκε από Boussias Events.

«Η προάσπιση της υγείας και της ασφάλειας στην εργασία είναι μία από τις κορυφαίες προτεραιότητες της κυβερνητικής μας πολιτικής. Δεν είναι τυχαίο εξάλλου το γεγονός ότι έχει ανατεθεί η ασφάλεια και η υγεία στην εργασία ως αποκλειστική αρμοδιότητα για πρώτη φορά σε έναν Υφυπουργό, κάτι που αποτελεί ιδιαίτερη τιμή αλλά και ευθύνη για εμένα» ανέφερε χαρακτηριστικά. Όπως είπε ο ίδιος, από την στιγμή της ανάληψης των νέων καθηκόντων του, μαζί με τον Υπουργό Εργασίας, Άδωνι Γεωργιάδη προχώρησαν στις παρακάτω πρωτοβουλίες:

  1. Ενίσχυση της προστασίας των διανομέων και των εργαζομένων στην ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη, με κοινές υπουργικές αποφάσεις, «αναγνωρίζοντας τους κινδύνους που διατρέχουν καθημερινά οι ευάλωτες αυτές ομάδες εργαζομένων».
  2. Για πρώτη φορά στη χώρα με Υπουργική Απόφαση προβλέφθηκε υποχρεωτική παύση εργασιών σε βαριές εξωτερικές εργασίες κατά την περίοδο του καύσωνα στη βάση αντικειμενικών κριτηρίων θερμικής επιβάρυνσης, όπως είναι η μέθοδος του βιοκλιματικού δείκτη, που διαμόρφωσαν οι υπηρεσίες του Υπουργείου σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.
  3. Επικαιροποίηση για πρώτη φορά μετά από 35 χρόνια του καταλόγου των ειδικοτήτων που μπορούν να ασκήσουν καθήκοντα Τεχνικού Ασφαλείας, αποδίδοντας σχετικά δικαιώματα και σε νέες ειδικότητες μηχανικών, διευρύνοντας έτσι το σώμα των επαγγελματιών στο πεδίο της πρόληψης και της προστασίας.
  4. Με ρύθμιση στον πρόσφατο νόμο του Υπουργείου Εργασίας ενισχύθηκε ο ρόλος των Ιατρών Εργασίας και διευκολύνθηκε η παρουσία τους στις επιχειρήσεις ιδίως στις απομακρυσμένες και στις τουριστικές περιοχές.
  5. Με εγκύκλιο που εκδόθηκε πριν μερικές μέρες ορίστηκαν συγκεκριμένες κατευθύνσεις για το περιεχόμενο και τον τρόπο τήρησης του Ατομικού Ιατρικού Φακέλου των Εργαζομένων, «κάτι το οποίο αφενός συμβάλλει στην αναβάθμιση του επιπέδου επίβλεψης της υγείας των εργαζομένων και αφετέρου διευκολύνει το έργο των ιατρών εργασίας».

«Η προστασία της υγείας και της ασφάλειας στην εργασία αποτελεί μία κοινωνική επένδυση. Οι υγιείς και ασφαλείς εργαζόμενοι μπορούν να είναι πιο αποδοτικοί και να συμβάλλουν στην αύξηση της παραγωγής της επιχείρησης στην οποία εργάζονται, κάτι το οποίο ευρύτερα δύναται να είναι καθοριστικός παράγοντας οικονομικής ανάπτυξης και κοινωνικής ευημερίας» ανέφερε συνεχίζοντας ο Β. Σπανάκης.

Όπως τόνισε δε, «η κλιματική κρίση, η βιώσιμη ανάπτυξη, οι ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις, ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι μερικοί μόνο από τους παράγοντες που διαμορφώνουν νέα δεδομένα όχι μόνο στην καθημερινότητα μας αλλά και στον χώρο της εργασίας και μάς καλούν να είμαστε σε εγρήγορση και να αναλάβουμε θεσμικές πρωτοβουλίες». Και κατέληξε: «Στο πλαίσιο αυτό, με στόχο τη διαρκή και αποτελεσματική θωράκιση της επαγγελματικής υγείας και ασφάλειας κυρίως σε προληπτικό επίπεδο, προωθούμε κατά προτεραιότητα την αναμόρφωση και τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου για την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία».