Η κρίση στην Ελλάδα έχει αλλάξει πολλά πράγματα, όπως την επιθυμία πλέον των νέων να ανοίξουν δική τους επιχείρηση παρά να βρουν μια θέση στο Δημόσιο, ενώ το 90% είναι έτοιμο να μετακομίσει σε άλλες πόλεις, ακόμη και στο εξωτερικό, για εξεύρεση εργασίας.

Σχεδόν οι μισοί νέοι Έλληνες σε πανελλαδικό επίπεδο (48,3%) δήλωσαν ότι θα ήθελαν στο μέλλον να είναι αυτοαπασχολούμενοι (ελεύθεροι επαγγελματίες ή να έχουν δική τους επιχείρηση), με το επιχειρηματικό πνεύμα των νέων στην Ελλάδα να είναι αρκετά μεγαλύτερο από αυτό άλλων χωρών της Νότιας Ευρώπης. Αυτά προκύπτουν από διαδικτυακή έρευνα του διαγωνισμού Young Business Talents για το επαγγελματικό μέλλον των Ελλήνων εφήβων που διεξήχθη ανάμεσα στους μαθητές λυκείων (δείγμα 1.804 μαθητών από όλη την Ελλάδα), καθώς επίσης και στους αντίστοιχους εφήβους σε άλλες τρεις χώρες της Νότιας Ευρώπης: την Ισπανία, την Ιταλία και την Πορτογαλία.
 
Η ίδια έρευνα έδειξε ότι στους υπόλοιπους τομείς απασχόλησης οι έφηβοι στην Ελλάδα σε ποσοστό 38,7% θα ήθελαν να είναι ιδιωτικοί υπάλληλοι, ενώ μόλις το 13% δημόσιοι υπάλληλοι. Αντίστοιχα στην Ιταλία το ποσοστό επιθυμίας απασχόλησης στο ιδιωτικό τομέα ανέρχεται στο 28%, στην Ισπανία 33% και στην Πορτογαλία μόνο 10% (όπου θέλουν κατά 45% να είναι δημόσιοι υπάλληλοι). Ως προς τον τομέα εργασίας, αυτός των ιδιωτικών υπηρεσιών είναι τρεις φορές πιο ελκυστικός για τους Έλληνες νέους (60,8% προτίμηση εργασίας) από τη βιομηχανία (21%), ενώ 13,5% προτιμούν τις δημόσιες υπηρεσίες και μόνο 5% επιλέγουν τον πρωτογενή τομέα (γεωργία, κτηνοτροφία, ορυκτά). Τέλος, οι πιο ελκυστικές χώρες ώστε να μετακινηθούν για εργασία είναι η Αγγλία (με 23%) και ακολουθούν ΗΠΑ, Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία.