«Την αύξηση στον κατώτατο μισθό δεν θα την λάβουν μόνο οι 560.000 που εργάζονται με τον κατώτατο μισθό. Θα την πάρουν και άλλοι τόσοι, αν όχι λίγο περισσότεροι, που εργάζονται σε προγράμματα ενεργητικής απασχόλησης της ΔΥΠΑ». Αυτό δήλωσε στο «Mega Σαββατοκύριακο» η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Δόμνα Μιχαηλίδου, τονίζοντας πως «όλοι οι μισθωτοί υπάλληλοι θα έχουν ένα πολλαπλασιαστικό αποτύπωμα μισής μονάδας για κάθε μονάδα που αυξάνουμε τον κατώτατο μισθό, όπως λέει η Τράπεζα της Ελλάδος. Δηλαδή η νέα αύξηση κατά 6,4% στον κατώτατο μισθό, από τα 780 ευρώ στα 830 ευρώ, θα επηρεάσει κατά 3-3,5% και τους υπόλοιπους μισθωτούς λόγω υψηλότερου κατώτατου μισθού».

Όπως επισήμανε, το 2019 το 27% των μισθωτών αμείβοταν με τον κατώτατο μισθό, ενώ το 2023, με υψηλότερο κατώτατο μισθό, το εν λόγω ποσοστό υποχώρησε στο 22%. Αναφερόμενη σε πληθωρισμό, ακρίβεια, αγοραστική δύναμη ανέφερε ότι στις 22 χώρες της Ε.Ε. που έχουν θεσμοθετημένο κατώτατο μισθό η Ελλάδα βρίσκεται ακριβώς στη μέση, ξεκίνησε από ουραγός και τώρα βρίσκεται στην 11η θέση. Όσον αφορά στον πληθωρισμό, δηλαδή της αύξησης των τιμών, από το 2019 στον μέσο όρο της Ευρώπης ο πληθωρισμός έχει ανέβει 22% και στην Ελλάδα 16%. Και η Δόμνα Μιχαηλίδου συνέχισε:

«Με την τέταρτη, από το 2019, διαδοχική αύξηση στον κατώτατο μισθό ο Έλληνας έχει τρεις παραπάνω κατώτατους μισθούς στην τσέπη του και είναι εξοπλισμένος σχετικά καλύτερα από τον μέσο Ευρωπαίο, ο οποίος έχει νοιώσει δυστυχώς στο νοικοκυριό του τον πληθωρισμό, την αύξηση των τιμών ακόμη περισσότερο από ότι ο Έλληνας στον οποίο δίνουμε έκτακτες ενισχύσεις όπως το επίδομα μητρότητας, το επίδομα γέννησης». Και η Υπουργός Εργασίας κατέληξε: «Η αύξηση του κατώτατου μισθού είναι μια άσκηση που ισορροπεί μεταξύ του πως θα ενισχύσουμε τους εργαζόμενους και τα νοικοκυριά και του τι αντέχει η αγορά, τι αντέχει ο εργοδότης κι όχι τι αντέχει ο εργοδότης ο πλούσιος, ο τεράστιος βιομήχανος, τι αντέχει η μικρομεσαία επιχείρηση να πληρώσει χωρίς να διώξει αυτόν που μόλις προσέλαβε».

Κ. Χατζηδάκης: 5 σημεία για τη νέα αύξηση κατώτατου μισθού
Εξάλλου, ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης με ανάρτησή του στα social media κατέγραψε 5 σημεία για τη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού. Σύμφωνα με τον ίδιο:
«1. O κατώτατος μισθός ήταν 650 ευρώ όταν η Νέα Δημοκρατία κέρδισε τις εκλογές
το 2019 και τώρα ανέβηκε στα 830 ευρώ.
2. Σε 12μηνη βάση, οι μικτές αποδοχές είναι 968 ευρώ τον μήνα και
οι καθαρές 823 ευρώ.
3. Σε σχέση με τις 22 χώρες της Ε.Ε. που έχουν καθεστώς κατώτατου μισθού,
η Ελλάδα βρίσκεται στην 11η θέση όσον αφορά την ονομαστική αξία του μισθού. Κι όσον αφορά στην αγοραστική δύναμη, στην 13η θέση. Δεν τα σημειώνω για να πανηγυρίσω, αλλά για να υπογραμμίσω ότι δεν είμαστε «τελευταίοι των τελευταίων», όπως υποστηρίζουν ορισμένοι.
4. Ενώ η αύξηση του πληθωρισμού από το 2019 ίσαμε το 2024 είναι σωρευτικά 16,5%, η αύξηση του κατώτατου μισθού είναι 28%. Αρκετά παραπάνω, δηλαδή, από την αύξηση του πληθωρισμού.
5. Ο μέσος μισθός, διότι κάποιοι υποστηρίζουν ότι «μπορεί να ανέβηκε ο κατώτατος, αλλά δεν ανεβαίνει ο μέσος μισθός», ήταν, με βάση τα στοιχεία του Συστήματος Εργάνη, 1.046 ευρώ το 2019 και ανέβηκε στα 1.258 ευρώ στο τέλος του 2023. Αρκετά παραπάνω, επίσης, από τον πληθωρισμό».