«Η γαλάζια οικονομία αναπτύσσεται διεθνώς με πολύ υψηλή ταχύτητα και χρειάζεται εργαζομένους σε όλη την αλυσίδα του ανθρώπινου δυναμικού. Αυτό το βήμα διασύνδεσης κάνουμε σήμερα εδώ στον Πειραιά με τη ΔΥΠΑ», δήλωσε η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνα Μιχαηλίδου, με αφορμή την εκδήλωση «Ημέρες Καριέρας για τη γαλάζια οικονομία», που διοργάνωσε για πρώτη φορά η ΔΥΠΑ στον Πειραιά.

«Για την Ελλάδα» είπε η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, «η γαλάζια οικονομία είναι μέρος του DNA της. Μόνο η ναυτιλία αντιπροσωπεύει πάνω από το 8% του ΑΕΠ της χώρας, ενώ η επίδρασή της στην αγορά εργασίας ξεπερνά τις 80.000 θέσεις εργασίας. Αν προσθέσουμε και τους υπόλοιπους κλάδους που σχετίζονται με τη γαλάζια οικονομία, όπως είναι ο παράκτιος τουρισμός και η αλιεία, τότε η συμβολή της στην εθνική οικονομία ξεπερνά το 25%».

Όμως παρά το γεγονός ότι η γαλάζια οικονομία αποτελεί μέρος της κουλτούρας μας και είναι συνυφασμένη με την εθνική μας οικονομία, οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε αυτούς τους κλάδους δεν βρίσκουν ή δυσκολεύονται να βρουν προσωπικό και οι εργαζόμενοι αντίστοιχα τις θέσεις που επιθυμούν.

«Γι’ αυτό βρισκόμαστε σήμερα εδώ. Γιατί η αντιμετώπιση της ασυμμετρίας μεταξύ προσφοράς και ζήτησης βρίσκεται ψηλά ατζέντα του Υπουργείου Εργασίας και η διασύνδεση των πολιτών με την αγορά εργασίας μέσα από ενεργές δράσεις απασχόλησης, προτεραιότητά μας», ανέφερε η Δόμνα Μιχαηλίδου. Στην εκδήλωση της ΔΥΠΑ «Ημέρες Καριέρας για τη γαλάζια οικονομία» συμμετείχαν περισσότερες από 70 επιχειρήσεις από τη ναυτιλία, την ακτοπλοΐα, τα ναυπηγεία, τον θαλάσσιο τουρισμό και το yachting, που αναζητούσαν προσωπικό για 1.000 θέσεις εργασίας.

Οι ενδιαφερόμενοι συνομίλησαν με στελέχη επιχειρήσεων, πραγματοποίησαν αρχικές συνεντεύξεις εργασίας και ενημερώθηκαν από εξειδικευμένους εργασιακούς συμβούλους και στελέχη της Μονάδας Εξυπηρέτησης Μεσαίων και Μεγάλων Επιχειρήσεων (ΜΕΜΜΕ) για τις δράσεις και υπηρεσίες της ΔΥΠΑ. Αντίστοιχα, οι εκπρόσωποι των επιχειρήσεων είχαν τη δυνατότητα να συγκεντρώσουν σημαντικό αριθμό βιογραφικών, ώστε να καλύψουν τις θέσεις εργασίας που διαθέτουν. Σύμφωνα με τη ΔΥΠΑ, μέχρι σήμερα πάνω από 5.000 πολίτες έχουν βρει δουλειά σε περισσότερες από 700 επιχειρήσεις, μέσω των δράσεων «Ημέρες Καριέρας».