Ως ένα από τα θετικά στοιχεία του νέου εργασιακού νόμου θεωρείται από το Υπουργείο Εργασίας η δυνατότητα κυριακάτικης απασχόλησης εργαζομένων σε ορισμένους κλάδους. Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στην τηλεόραση του Σκάι τόνισε ότι η συγκεκριμένη διάταξη αυξάνει το εισόδημα των εργαζομένων. «Θεσμοθετούμε παραδείγματος χάριν σε κάποιους κλάδους της βιομηχανίας να μπορούν οι εργαζόμενοι να δουλεύουν και την Κυριακή.

Όποιος το κάνει θα πληρώνεται το ημερομίσθιό του συν 115%. Αν σήμερα που μιλάμε κάποιος δουλέψει εκτάκτως την Κυριακή παίρνει συν 75%, ενώ με το νέο νόμο θα παίρνει σύνολο 115%» ανέφερε χαρακτηριστικά. Σχολιάζοντας δε τα δημοσιεύματα περί καταπάτησης του οκτάωρου, ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Δεν έχει αλλάξει κανένα οκτάωρο. Αυτό που έχει γίνει είναι ότι στην ευρωπαϊκή οδηγία ορίζεται ότι είναι δικαίωμα του εργαζόμενου όταν τελειώσει τη δουλειά του στον κύριο εργοδότη του, εάν το επιθυμεί, να κάνει σύμβαση και με άλλον εργοδότη, και δεν έχει δικαίωμα ο κύριος εργοδότης να τον εμποδίσει. Αυτό λέει η οδηγία. Αυτό που θεσμοθετήσαμε, στην οδηγία είναι γραμμένο ως δικαίωμα του εργαζομένου. Στην Ελλάδα παρουσιάστηκε ως 13άωρο».

Σύμφωνα με τον Υπουργό Εργασίας, δεν μπορεί πλέον ο εργοδότης καταχρηστικά να χρησιμοποιήσει αυτό τον νόμο για να αποφύγει την πληρωμή υπερωριών. «Το έχουμε προβλέψει στην αιτιολογική έκθεση και θα βγει και ειδική εγκύκλιος. Οποιαδήποτε συνδεόμενη καθ’ οιονδήποτε τρόπο εταιρεία, απαγορεύεται να το κάνει. Η Επιθεώρηση Εργασίας θα μπορεί να ελέγξει αν είναι καθ’ οιονδήποτε τρόπο συνδεόμενη η επιχείρηση, δηλαδή αν έχει συστέγαση, αν έχει ένα ίδιο μέλος, αν είναι ίδιος ο νόμιμος εκπρόσωπος κλπ. Αυτά τα ελέγχει η Επιθεώρηση Εργασίας με την Εργάνη. Ο έλεγχος γίνεται αυτόματα, ηλεκτρονικά. Ακόμα και αν είναι σε διαφορετικούς χώρους, στον ίδιο όμιλο απαγορεύεται» κατέληξε.