Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, εξειδίκευσε τα μέτρα περί επαναφοράς των τριετιών που εξήγγειλε από το βήμα της ΔΕΘ ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Σύμφωνα με όσα είπε, υπάρχουν τρεις κατηγορίες εργαζομένων που τις δικαιούνται και ανέρχονται στις 600.000:
- Οι αμειβόμενοι με τον κατώτατο μισθό των 780 ευρώ, οι οποίοι υποχρεωτικά από 1.1.2025 θα λάβουν το επίδομα προϋπηρεσίας έως 9 χρόνια. Όπως είπε, περισσότερο ευνοημένοι είναι οι παλιοί εργαζόμενοι που είχαν ξεκινήσει να «κτίζουν» τριετίες πριν από το πάγωμα τους το 2012, καθώς θα δουν νωρίτερα τα οφέλη. Ο Υπουργός Εργασίας είπε επίσης ότι μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα έχει προωθηθεί η νομοθετική ρύθμιση που ξεπαγώνει τις τριετίες νωρίτερα από το αναμενόμενο λαμβάνοντας υπόψη τις εκτιμήσεις για τη θετική πορεία της οικονομίας και την υποχώρηση της ανεργίας. «Ωστόσο αν δούμε αύξηση της ανεργίας θα επανεξετάσουμε την απόφαση για το ξεπάγωμα. Η ρύθμιση είναι ισορροπημένη καθώς δεν είναι πολύ σκληρή με τους εργοδότες και προστατεύει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων. Εμείς θα είμαστε συνεπείς με τη δέσμευση μας ότι θα αυξηθεί ο μέσος μισθός το 2027» τόνισε χαρακτηριστικά. Όσον αφορά στην επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων στην αρμοδιότητα των κοινωνικών εταίρων, ο ΄Αδωνις. Γεωργιάδης δήλωσε «είναι ένα θέμα που με ενδιαφέρει και θα τον δούμε στην ώρα του».
- Οι εργαζόμενοι που καλύπτονται από κλαδικές συμβάσεις, οι οποίες έχουν κηρυχθεί υποχρεωτικές όπως για παράδειγμα ο κλάδοι των ξενοδοχείων και του επισιτισμού.
- Οι εργαζόμενοι που δεν καλύπτονται από ενεργές συλλογικές συμβάσεις, όπως είναι το λιανεμπόριο.
Σύμφωνα με τα όσα είπε εξάλλου η Γενική Γραμματέας Απασχόλησης Άννα Στρατινάκη, «οι εν λόγω εργαζόμενοι μπορούν να διεκδικήσουν τις τριετίες μέσω της σύναψης ατομικών συμβάσεων με τους εργοδότες. Όμως ακόμα και στην περίπτωση που δε γίνει αποδεκτό το αίτημα τους, έχουν ως δίκτυ ασφαλείας τον κατώτατο μισθό και τις τριετίες που τον συνοδεύουν. Αυτό είναι ένα κίνητρο για να πιέσουν μέσω των συλλογικών τους οργάνων».
Το μέτρο αφορά και τους δημόσιους υπαλλήλους αορίστου και ορισμένου χρόνου καθώς και όσους εργάζονται με μερική απασχόληση.