Υπέρ των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας εκφράστηκε η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως, σε συνέντευξή της στον τηλεοπτικό σταθμό Open, δηλώντας ότι αυτές θα βοηθήσουν να καταστούν οι εργασιακές σχέσεις υγιέστερες.

«Εμείς, ως Πολιτεία, θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί», τόνισε, διευκρινίζοντας, ωστόσο, πως για να επιτευχθεί αυτό «χρειάζεται να κάτσουν στο ίδιο τραπέζι εκπρόσωποι εργαζομένων και εκπρόσωποι εργοδοτών».

Στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο Εργασίας προχωρεί σε αλλαγές και σε νομοθετικό επίπεδο, με στόχο την ενθάρρυνση των κοινωνικών εταίρων για την υπογραφή ΣΣΕ. Στόχος είναι η αύξηση του αριθμού των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, οι οποίοι θα λαμβάνουν αύξηση αλλά και η διαμόρφωση του μέσου μισθού τουλάχιστον στα 1.500 ευρώ μέχρι το 2027.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Workforce, οι αλλαγές τις οποίες σχεδιάζει το υπουργείο Εργασίας περιλαμβάνουν συγκεκριμένες παρεμβάσεις νομοθετικού χαρακτήρα, με μέτρα τα οποία θα αποτυπώνονται σε ετήσια ή εξαμηνιαία σχέδια δράσης.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι, στη χώρα μας, κάτω από τρεις στους 10 εργαζόμενους καλύπτονται από συλλογικές συμβάσεις, ενώ στην Ευρώπη οκτώ στους 10. Την προηγούμενη χρονιά δε υπογράφηκαν μόλις 23 νέες κλαδικές και ομοιοεπαγγελματικές συλλογικές συμβάσεις, καθώς και 209 επιχειρησιακές, από τις οποίες οι 150 δεν προέβλεπαν αυξήσεις αποδοχών.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η αρμόδια επιτροπή θα παραδώσει, τις προσεχείς ημέρες, το πόρισμά της στην Υπουργό Εργασίας για να ακολουθήσει διάλογος με τους κοινωνικούς εταίρους, πριν κατατεθεί το σχετικό νομοσχέδιο.