Τη δημιουργία νέου κοινωνικού προγράμματος για εργαζόμενους γονείς με την επωνυμία «Νταντάδες της γειτονιάς» ανακοίνωσε χθες το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Πρόκειται για ευρωπαϊκό πρόγραμμα που ήδη ισχύει σε χώρες-μέλη της Ε.Ε, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ και θα εφαρμοστεί πιλοτικά από τις αρχές του επόμενου έτους.

Το πρόγραμμα παρουσίασε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης σε δημοσιογράφους που ασχολούνται με θέματα οικογένειας σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Free Thinking Zone, μαζί με την Υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για τη Δημογραφική Πολιτική και την Οικογένεια, Μαρία Συρεγγέλα και τη Γενική Γραμματέα Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, Γιάννα Χορμόβα.

Το πρόγραμμα προβλέπει την επιδότηση των εργαζόμενων γονέων για τη φύλαξη παιδιών ηλικίας από δυο μηνών έως 2,5 ετών. Η Μ. Συρεγγέλα ανέφερε σχετικά: «Με τις “νταντάδες της γειτονιάς” στηρίζουμε τις μητέρες που θέλουν να εργαστούν και να ακολουθήσουν τα επαγγελματικά τους όνειρα, αλλά δυσκολεύονται να το πράξουν καθώς δεν έχουν βοήθεια στη φύλαξη των παιδιών τους. Οι εργαζόμενες μητέρες θα λαμβάνουν σε μηνιαία βάση οικονομική ενίσχυση από το κράτος και θα μπορούν να επιλέξουν “νταντά” για τα παιδιά τους από το μητρώο επιμελητών που θα δημιουργήσουμε. Με το νέο αυτό πρόγραμμα και άλλες δράσεις μας προωθούμε τη συμφιλίωση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής. Βοηθάμε τις γυναίκες να ξεπερνούν όλα όσα αποτελούν “φρένο” στην επαγγελματική τους ανέλιξη, καθώς δεν θέλουμε να φθάνουν στο σημείο να επιλέγουν καριέρα ή οικογένεια».