Πρόστιμα ύψους 5.967.319 ευρώ για αδήλωτη εργασία επιβλήθηκαν στο διάστημα 15 Σεπτεμβρίου έως 31 Οκτωβρίου 2013 στο πλαίσιο των ελέγχων που διενεργεί το υπουργείο Εργασίας για την πάταξη του φαινομένου της αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, «το καλοκαίρι άρχισε μία πρωτοφανή “εκστρατεία“ με σκοπό την πάταξη του απαράδεκτου φαινομένου της αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας. Δεν μείναμε, όμως, στα λόγια και τις πολιτικές ρητορείες όπως συνηθιζόταν μέχρι τώρα. Προχωρήσαμε σε πράξεις και ενέργειες, καλά μελετημένες και σχεδιασμένες. Όπως είναι γνωστό, επιβάλαμε το μεγαλύτερο, ιστορικά, πρόστιμο (10.550 ευρώ) σε όσους δεν δηλώνουν και δεν ασφαλίζουν τους εργαζομένους τους. Διασφαλίσαμε, επίσης, ότι αυτό θα επιβάλλεται άμεσα και επιτόπια.

Ταυτόχρονα, σε όλη την επικράτεια ξεκίνησαν από τα κλιμάκια του ΣΕΠΕ, της ΕΥΠΕΑ και της Οικονομικής Αστυνομίας σαρωτικοί, εκτεταμένοι αλλά και στοχευμένοι έλεγχοι». Συγκεκριμένα, στα πλαίσια του ειδικού επιχειρησιακού σχεδίου «ΑΡΤΕΜΙΣ» διενεργήθηκαν έλεγχοι σε 3.931 επιχειρήσεις με 371 από αυτές να απασχολούν αδήλωτους εργαζόμενους (ποσοστό 9,44%).Σε σύνολο 18.974 εργαζομένων στις επιχειρήσεις που διενεργήθηκαν έλεγχοι, εντοπίστηκαν 583 αδήλωτοι εργαζόμενοι (ποσοστό 3,07%).