Υπεγράφη η απόφαση για την επέκταση της κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας των εργαζομένων σε μεταλλευτικές επιχειρήσεις, επιχειρήσεις λιγνιτωρυχείων, ορυχείων, επεξεργασίας εμπλουτισμού ή μεταποίησης μεταλλευμάτων ορυκτών, μελετών και εκμετάλλευσης.

Συγκεκριμένα, η εν λόγω απόφαση καλύπτει συνολικά 9.000 εργαζόμενους, προβλέπει βασικό μηνιαίο μισθό από 972,92 ευρώ έως 1.060,99 ευρώ ανάλογα με την ειδικότητα ενώ ο βασικός μισθός προσαυξάνεται με τα εξής επιδόματα: (i) ανθυγιεινής εργασίας 12% ή 17% αναλόγως της ειδικότητας, (ii) τριετιών (5% για τις δύο πρώτες τριετίες, 7% για την τρίτη και την τέταρτη τριετία, 8% για την πέμπτη και την έκτη τριετία), (iii) γάμου 10% και (iv) εφάπαξ οικονομική ενίσχυση 600 ευρώ σε περίπτωση γέννησης τρίτου και άνω τέκνου.

Παράλληλα, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό-Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ) ανακοίνωσε ότι υπογράφηκε νέα κλαδική σύμβαση εργασίας με τους εργοδότες της Συνομοσπονδίας Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος (ΣΕΤΚΕ), που ρυθμίζει τους όρους αμοιβής και εργασίας των εργαζομένων στα μη κύρια τουριστικά καταλύματα (ενοικιαζόμενα δωμάτια και διαμερίσματα). Πιο συγκεκριμένα, οι βασικοί μισθοί και τα ημερομίσθια των εργαζομένων θα παραμείνουν σε σταθερά επίπεδα για το 2019, ως έχουν αποτυπωθεί στη Δ.Α. ΤΡΙΜ. 6/2018, Π.Κ. 9/21.09.2018.