Πρόταση για τη διεκδίκηση από την πλευρά των εργαζομένων συλλογικών συμβάσεων εργασίας, ενιαίων για κάθε επιχείρηση, που θα ξεπερνούν τα εθνικά όρια και θα επεκτείνονται σε ολόκληρη την επιχείρηση, άσχετα σε ποια χώρα βρίσκεται αυτή, διατύπωσε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Φρανκφούρτης Σπύρος Σημίτης, αδελφός του πρώην πρωθυπουργού.

Αυτή πρέπει να είναι η απάντηση των εργαζομένων στις επιχειρήσεις που παγκοσμιοποιούν τις δραστηριότητες, αλλάζουν τη δομή τους και προσπαθούν να επιβάλουν δικές τους ρυθμίσεις απωθώντας τα εθνικά δίκαια, σύμφωνα με τον Σπ. Σημίτη. «Ενώπιον αυτής της εξέλιξης, η αντίδραση πρέπει να είναι να ξεπεράσουμε το Εργατικό Δίκαιο σαν κάτι το τελείως εθνικό, να χρησιμοποιήσουμε τα κύρια μέσα που έχουν οι εργαζόμενοι, κατά τον ίδιο τρόπο που χρησιμοποίησαν τα δικά τους οι επιχειρηματίες», επισήμανε κατά την ομιλία του σε ημερίδα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης προς τιμή του ομότιμου καθηγητή Γιάννη Κουκιάδη.

Όπως εξήγησε, προχώρησε στη διατύπωση αυτής της πρότασης γιατί όσες δηλώσεις γίνονται, εντός και εκτός Ε.Ε., δεν οδηγούν σε αποτελέσματα που να υποχρεώνουν τις επιχειρήσεις να δεχτούν ένα ενιαίο καθεστώς.

Πηγή: Ελευθεροτυπία