«Εξαιρετικό, καθηλωτικό… µια ενδιαφέρουσα προσέγγιση στην ηγεσία» – Stephen R. Covey

Η Σέριλ Μπάτσελντερ αναφέρει ότι ο δείκτης νοημοσύνης του ηγέτη πέφτει σε κάθε προαγωγή και πως χρειάζεται νέες τεχνικές, μεθοδολογίες και πρακτικές ώστε να συνεχίσει να ηγείται αποτελεσματικά. Πολλές από αυτές, τις μοιράζεται απλόχερα στο σύγγραμμά της με τίτλο «Υπηρετική Ηγεσία». Συγκεκριμένα, αναδεικνύει μέσα από τη δική της προσωπική εμπειρία, ως Διευθύνουσα Σύμβουλος της αλυσίδας εστιατορίων Popeyes Louisiana Kitchen, με περισσότερα από 2.200 εστιατόρια παγκοσμίως, πετυχημένα μοντέλα ηγεσίας και διοίκησης ανθρώπων.
Με ιδιαίτερη μαεστρία, η συγγραφέας καταδεικνύει την ανάγκη της απόλυτης αφοσίωσης στο να υπηρετεί κανείς σωστά τους ανθρώπους του κατά τη διάρκεια της διαδρομής του ως ηγέτης. Τι σημαίνει αυτό;

Πρώτα υπηρετείς και μετά ηγείσαι. Ένα «εγχειρίδιο» που απευθύνεται σε ηγέτες που τολμούν να προσφέρουν υπηρεσία και που δεν αποζητούν τον προβολέα πάνω τους, αλλά ξέρουν να στρέφουν τα φώτα στις ομάδες τους και να τις καθοδηγούν σε προκλητικούς προορισμούς, που ξεπερνούν και την πιο τρελή τους φαντασία.

Η κύρια εστίαση αφορά στο πώς ένας ηγέτης μπορεί να στηρίξει τα μέλη της ομάδας του, ώστε να βρουν το νόημα στην εργασία τους και στις αρχές που διέπουν τις πράξεις τους. Πρόκειται για έναν στρατηγικό χάρτη, με συγκεκριμένους στόχους και σχέδια δράσης που εμπνέουν τον αναγνώστη να αναλάβει την ατομική του ευθύνη. Δηλαδή; «Όλοι σκέφτονται πως θα αλλάξουν τον κόσμο, κανείς όμως δεν σκέφτεται πως θα αλλάξει τον εαυτό του» (Λέων Τσόρτσιλ).

Αν ανήκεις στην κατηγορία των ηγετών που επιθυμούν να ηγούνται με θετικό τρόπο (Positive Leading), τότε γνωρίζεις καλά πως τα πάντα έχουν σχέση με εσένα. Μέσα σε λίγες μόλις σελίδες, μπορείς να εντοπίσεις τα λίγα μα ζωτικά θέματα που οδηγούν τις ομάδες σε υψηλές αποδόσεις. Επίσης, παρατίθενται μετρήσεις, ορόσημα και ασκήσεις, ώστε να δημιουργήσεις, ως ένας σύγχρονος ηγέτης, ένα περιβάλλον, όπου οι άνθρωποι σου θα εξελίσσονται και θα αποκτούν πολύτιμες δεξιότητες, διατηρώντας υψηλές επιδόσεις.

Κατερίνα Μόσχου, Senior Partner at Brain Up Business Consultants, Corporate & NLP -Life Coach, Marte Meo Practitioner, Διπλωματούχος Συμβουλευτικής Ψυχολογίας