Ένα από τα δυσκολότερα καθήκοντα του Διευθυντή Ανθρώπινου Δυναμικού είναι η διαχείριση της διαδικασίας περικοπών θέσεων και μαζικών απολύσεων, λόγω εταιρικής αναδιάρθρωσης. Ο προσεκτικός σχεδιασμός και οι λεπτοί χειρισμοί από αυτόν είναι πολύ σημαντικοί, προκειμένου να διασφαλισθούν τα συμφέροντα όλων των πλευρών.

Εξίσου σημαντικός όμως είναι και ο τρόπος που θα ανακοινώσει τις απολύσεις στα άτομα που θίγονται από τις περικοπές. Ο σεβασμός, η υποστήριξη και η ενσυναίσθηση που θα επιδείξει μπορούν να συμβάλουν ουσιαστικά στη μετρίαση του πόνου, του θυμού και της αγωνίας τους από το πλήγμα που θα δεχθούν.

Αυτό στην πράξη μεταφράζεται σε ορισμένα απλά πράγματα:

  • Όταν πρέπει να προβεί σε παραπάνω από μία απολύσεις, ας μιλάει ξεχωριστά με κάθε έναν εργαζόμενο. Έτσι, τον βοηθάει να διατηρήσει την αξιοπρέπειά του, ως κάποιον που αξίζει να του αφιερώσουν μία ιδιωτική συνάντηση για κάτι τόσο σημαντικό. Εξάλλου, οι ανακοινώσεις μαζικών απολύσεων σε αίθουσα σεμιναρίων με ταυτόχρονο μοίρασμα των φακέλων με τις αποζημιώσεις, δεν είναι ότι καλύτερο για την εικόνα μίας εταιρείας.
  • Ας του αφιερώσει όσο χρόνο χρειάζεται, όσο επιβαρημένο κι αν είναι το πρόγραμμά του. Ας μην βιάζεται να τελειώσει μαζί του, γιατί δεν είναι ευχάριστη η ατμόσφαιρα ή γιατί πρέπει να περάσει στον επόμενο. Κάποιοι μπορεί να μην το χρειάζονται ή να μην το θέλουν, αλλά κάποιοι άλλοι ίσως να χρειαστούν χρόνο να ξεπεράσουν το πρώτο σοκ, να εκφράσουν την αγωνία και τους φόβους τους και να ανακτήσουν την ψυχραιμία τους, πριν βγουν έξω από το γραφείο και αντιμετωπίσουν τη νέα πραγματικότητα.
  • Ας τον βοηθήσει να δει πιο μακριά, να δει την απόλυση ως καταλύτη για την αναθεώρηση της ζωής του, ως ευκαιρία να κάνει μία νέα αρχή, ακόμη και να κυνηγήσει κάποιο του όνειρο, που μέχρι τότε δεν τολμούσε. Βέβαια, στα πρώτα στάδια αμέσως μετά ένα τέτοιο δραστικό γεγονός, δεν είναι σε θέση να το καταλάβει κάποιος αυτό ή ακόμη και να το δεχτεί. Η οπτική γωνία του είναι περιορισμένη και βρίσκεται υπό την επήρεια του φόβου, που είναι το ισχυρότερο συναίσθημα. Όμως, αν του ενσταλάξει πίστη στις ικανότητες και στην δύναμή του, υποσυνείδητα θα το συγκρατήσει και αυτό θα τον βοηθήσει στο άμεσο μέλλον, όπως υπέροχα το έθεσε ο Steve Jobs «…..Δεν το έβλεπα τότε, αλλά αποδείχτηκε ότι η απόλυσή μου από την Apple ήταν ότι καλύτερο μπορούσε να μου είχε συμβεί. Το βάρος τού να είσαι επιτυχημένος αντικαταστάθηκε από την ελαφράδα τού να μπορείς και πάλι να είσαι πρωτάρης και να έχεις για όλα λιγότερη σιγουριά. Η απόλυσή μου με απελευθέρωσε και με βοήθησε να περάσω σε μία από τις πιο δημιουργικές περιόδους της ζωής μου. Είμαι σχεδόν σίγουρος ότι τίποτα από όλα αυτά δεν θα είχε συμβεί εάν δεν είχα απολυθεί από την Apple. Ήταν ένα φάρμακο με απαίσια γεύση, αλλά νομίζω πως τελικά ο ασθενής το χρειαζότανε. Μερικές φορές η ζωή σε χτυπάει στο κεφάλι με ένα τούβλο. Μην χάνετε την πίστη σας».
  • Σε πιο πρακτικό επίπεδο, ας τον παροτρύνει να δείξει ευελιξία, να επαναπροσδιορίσει τους επαγγελματικούς του στόχους, να εξερευνήσει εναλλακτικές επαγγελματικές προοπτικές, να διευρύνει το φάσμα των επιλογών του.
  • Μπορεί να τον συμβουλεύσει σχετικά με διάφορους τρόπους προσέγγισης πιθανών εργοδοτών. Η δημιουργικότητα και η πρωτοτυπία στην προώθηση του εαυτού του, μπορούν να αποβούν πολύ χρήσιμες για να ξεχωρίσει εν μέσω του ανταγωνισμού που επικρατεί στην αγορά εργασίας.
  • Θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα ντοσιέ με ενημερωτικό υλικό, όπως sites αγγελιών, τρόπους δικτύωσης, ανανέωσης του βιογραφικού του, διατύπωσης συνοδευτικής επιστολής, το οποίο θα αποτελέσει σημαντική υποστήριξη για το άτομο, ειδικά τις πρώτες ημέρες μετά το γεγονός της απόλυσης.
  • Δεν είναι εφικτό, αλλά ούτε και το ζητούμενο να μετατραπεί η διαδικασία αυτή σε συμβουλευτική συνεδρία. Για το λόγο αυτό, η πιο σημαντική ίσως πρωτοβουλία των στελεχών της Δ Α Δ, είναι να εισηγηθούν την εταιρική παροχή προγραμμάτων outplacement ή συνεδριών με εργασιακούς συμβούλους, ώστε η υποστήριξη των ατόμων να συνεχιστεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, καθιστώντας πιο εύκολη την εργασιακή τους επανένταξη.